IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момчил Инджов: Навални е феномен, който изкара руснаците на улицата

Ще катализира ли помощ за Украйна смъртта на руския опозиционер, коментира журналистът

16:43 | 19.02.24 г. 3

Навални със своите разкрития за елита изкара хората навън – нещо, което не успяха да направят други хора. Това е неговият феномен. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria след смъртта на руския опозиционер направи журналистът Момчил Инджов.

„Иска ми се да вярвам, че вече хората ще се събудят, колко хора още трябва да загинат, за да се усетят. Ето вижте, вчера са арестувани 400 души. Да, за такава страна като Русия са малко, но от друга страна – кога толкова хора са излизали на протести и кога полицията е арестувала 400 души, за последно май беше преди години за протести срещу някои от така наречените им избори“, коментира той.

Според него все още има риск за здравето и на множество осъдени опозиционери на Путин, които са изпратени в тежки трудови колонии. „При руския режим затворите не са място за лишаване от свобода, а място за лишаване от всичко, като това е наследство от времето на Сталин“, посочи журналистът.

Инджов напомни, че Навални беше спорна фигура, но ще бъде запомнен с това, че беше най-големият противник на Путин в Русия, както и заради разкритията, след като оглави фонда за борба с корупцията и разобличи много руски управници и олигарси.

По думите на журналиста наблюдаваме двойствена политика на Путин – част от олигарсите бяха вкарани в затвора, а други назначени на високи постове.

Момчил Инджов подчерта, че Навални със своите разкрития изкара хората навън – нещо, което не успя да направи с перото си Анна Политковская и изследователят на сталинизма Юрий Дмитриев, който излежа 15-годишна присъда по скалъпени обвинения в педофилия.

Той очаква смъртта на Навални да катализира геополитически процеси – да се отпуснат пари за Украйна от страна на ЕС, но най-вече от САЩ, без чиято помощ „Украйна е обречена“.

„Един американски сенатор – републиканец, който е бил сред главните противници на помощта за Украйна, сега изведнъж като че ли сменя позицията си и е заговорил за това как трябва да бъде преборена руската заплаха", коментира Инджов.

Какви решения ще вземе Съветът на външните работи в Брюксел на днешното си заседание? Ще бъде ли приет тринадесетият пакет от санкции срещу Русия, който Унгария продължава да блокира?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
До: andy Другият вариант е укронацистите да са я свършили тази работа. Въпреки, че те обикновено правят други PR ходове. Но като се вземе впредвид колко са отчаени, вероятността да са те не е малка. Убийство в затвор не е сложна и скъпа операция и е съвсем по техните възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Американците плащат добри пари за такива феномени. А като се износят ги изхвърлят на бунището. Последната роля на Навални беше да направи лош PR на Путин чрез смъртта си. Последният показа на света мръсните игри на САЩ, Британците и Запада като цяло. А те за да му върнат убиха Навални. И сега всичката американска пропагандна машина по света тръби и обвинява Путин. А едноизмерната тълпа верва. Путин може да е всякакъв, но не е *** за да си прави лош PR точно преди избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още