IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на Алексей Навални остави Москва потънала в отчаяние и апатия

Полицията прибра в чували цветята, оставени от руснаците в памет на опозиционера

15:06 | 18.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Смъртта на най-популярния опизиционен лидер в Русия Алексей Навални се приема с отчаяние и апатия в руската столица Москва, пише Ройтерс. Новината за кончината на 47-годишният политик в наказателна колония в Сибир вече е потвърдена от официално съобщение от властите, изпратено до майка му Людмила, допълва още агенцията

В петък (16 февруари) имаше десетки демонстрации в негова памет в цяла Русия. Хилядите поставени цветя и свещи в Москва бяха внимателно прибрани в черни чували през нощта. В чували отидоха и цветята, поставени на моста край Кремъл, където през февруари 2015 година беше застрелян Борис Немцов.

Само няколко рози и свещи останаха, покрити от тънък сняг пред паметника на жертвите от социалистическия режим, разположен в близост до сградата на ФСБ в руската столица на Лубянския площад. Паметникът е изработен от скала от Соловецките острови, където са разположени първите лагери "Гулаг" , един от инструментите за разправа с политически противници по времето на Йосиф Сталин.

"Смъртта на Навални е ужасна - всяка надежда беше смазана", казва пред Ройтерс един от протестиращите - 36-годишният Владимир Никитин. "Навални казваше истината и това беше много опасно, защото някои хора не обичат истината", допълва той.

Аркадий отказва да каже фамилията си, но оставя цвете пред "Стената на плача" на алеята, кръстена на Андрей Сахаров. Виждат се още цветя, снимки на Навални и надписи: "Няма да забравим и няма да простим". "Той беше човек, когото уважавах. Надявах се ,че той може да направи нещо в бъдеще", коментира Аркадий.

Западните лидери, включително и американският президент Джо Байдън, обвиниха режима в Москва за смъртта на опозиционера. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък обяви, че тази реакция е "неприемлива". За руските власти Навални и неговият екип са екстремисти, свързани с ЦРУ, чиято задача е да дестабилизират Русия. Много от последователите на опозиционерът избягаха в чужбина.

Алексей Навални стана известен в Русия преди повече от 10 години с разследванията си за корупцията и луксозния начин на живот сред политическия елит на Русия. Той е съден и попада в затвора по различни обвинения не един път. Според неговите привърженици, а и на Запад, един ден той трябваше да застане начело на Русия - руската версия на Нелсън Мандела.

Но много руснаци не споделят това мнение - според проучвания на общественото мнение руският президент Владимир Путин е много по-популярен от Алексей Навални. В "Патрики" - центърът на ношния живот в Москва младежите се забавляват в петък вечер без следа от тъга.

"Разбира се, че е тъжно, когато някой умре", казва Олга Казакова но допълва: "Вие на Запад, рисувате образа му такъв, какъвто той не е. Западът не е наш приятел - вие воювате срещу нас в Украйна".

Според Сергей Марков, бивш съветник в Кремъл, смъртта на опозиционерът ще се използва от противниците на руския държавен глава ,който се готви да управлява Русия до 2030 година. Марков е категоричен, че западните лидери ще опитат да подкопаят легитимността на президентските избори в Русия.

Тези, които изберат Владимир Путин, избират убиец, а който признае победата му в президентските избори, подкрепя убийци и техния режим, коментира след смъртта на Навални украинският лидер Володимир Зеленски. Той участва лично в Мюнхенската конференция по сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 2 месеца
Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката? Ех, че ода бих направил на баба си на хурката! 4к за по ценоразпис за *** пропагандист. Подробности на лични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 18
khao
преди 2 месеца
както беше казал един познат руснак... в русия никога не се е живяло добре, радвам се че се махнах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
evlogi
преди 2 месеца
Ми не мога да ги обвия хората.Всеки път едно и също.Вари го, печи го, накрая Кремъл все се оказва в ръцете или на хора с болна идеология, или параноични силоваци...Наистина е угнетяващо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 27
valentino29
преди 2 месеца
"Смъртта на Алексей Навални остави Москва потънала в отчаяние и апатия"; : )в Рига фашагите използваха багери за да премахнат цветята от паметника на съветската армия.!------------Завтра: Западът си отгледа Навални, Западът си го водеше, Западът си го уби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още