IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски призова съюзниците да запълнят "изкуствения" недостиг на оръжия за Украйна

След смъртта на Навални е невъзможно да се гледа на Путин като на легитимен лидер на Русия, заяви украинският президент в Германия

13:41 | 17.02.24 г. 15
Снимка: БГНЕС/EPA/ANNA SZILAGYI
Снимка: БГНЕС/EPA/ANNA SZILAGYI

Украинският президент Володимир Зеленски призова в събота съюзниците си да преодолеят "изкуствения" недостиг на оръжия за Украйна, който засилва позициите на силите на руския президент Владимир Путин на бойното поле, предаде Ройтерс.

В обръщението си към Мюнхенската конференция по сигурността в Южна Германия, което предизвика бурни овации, Зеленски смеси благодарността си за подкрепата, оказвана от западните страни, с призива за още помощ.

Той говори в критичен момент от войната в Украйна, в който украинските войски бяха принудени да се изтеглят от опустошения източен град Авдиевка.

Украйна е изправена пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се отлага от месеци в Конгреса.

"За съжаление, поддържането на Украйна в изкуствен недостиг на оръжия, особено в недостиг на артилерия и способности за далечно действие, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната. Това самоотслабване на демокрацията с течение на времето подкопава нашата съвместна решимост", каза Зеленски.

"Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте се защо Путин все още е в състояние да я продължава", добави украинският президент.

Той заяви, че изпращането на допълнителни пакети с оръжия и средства за противовъздушна отбрана за Украйна е най-важното нещо, което съюзниците ѝ могат да направят в момента.

Речта на Зеленски на Мюнхенската конференция по сигурността. Снимка: БГНЕС/EPA/ANNA SZILAGYI Речта на Зеленски на Мюнхенската конференция по сигурността. Снимка: БГНЕС/EPA/ANNA SZILAGYI

По-рано на същата конференция германският канцлер Олаф Шолц заобиколи въпросите дали да се предоставят на Киев ракети с далечен обсег Taurus.

"Ако вашият артилерийски обсег е 20 км, а руският е 40 км, ето ви отговор", каза Зеленски.

В петък Мюнхенската конференция по сигурността беше разтърсена от новината за смъртта на критика на Кремъл Алексей Навални в руски затвор.

Зеленски заяви, че след смъртта на Навални е невъзможно да се гледа на Путин като на легитимен лидер на Русия.

"Путин убива когото си поиска, независимо дали е опозиционен лидер, или някой, който му се струва мишена", каза той.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че реакцията на западните лидери на смъртта на Навални е неприемлива и "абсолютно бясна".

Зеленски покани Тръмп на фронтовата линия в Украйна

По време на речта си Зеленски благодари на САЩ за мащабната им военна помощ досега и се обърна директно за подкрепа и към Доналд Тръмп.

Той покани бившия американски президент, който неведнъж е изразявал скептицизъм относно по-нататъшната подкрепа на САЩ за Украйна, да посети страната му и да се запознае с нейната битка срещу руската инвазия.

"Ако г-н Тръмп иска да дойде, аз съм готов дори да отида с него на фронтовата линия", каза Зеленски, цитиран от DPA. "Трябва да покажем на хората, които вземат решения, какво означава това. Истинска война - не в Instagram".

Зеленски добави, че всички други американски политици също са добре дошли.

По време на срещата в Мюнхен украинският президент планира да се срещне с лидерите на американския Конгрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 3 месеца
Щом бЕлото от Колумбия пристига редовно при Зе!, какво тук значат някакви оръжия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 14
sssaaa
преди 3 месеца
Как е положението в Авдиека? Като жест на добра воля ли дезертираха Укрите, а останалите се предадоха на Рашките? За 7 дена си връщаха Бахмут, а Мариопул за 30 дни обещаваше тук Фекалната тройна коалиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 14
sssaaa
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Дезертирал, кажи ни сега колко са компостираните Укри дет всеки ден реват, че нямат хора и техника и мобилизират инвалиди и телкаджии? Ясно ни е от Демократичните Евроатлантически медии, че Русия търпи огромни загуби всеки ден, ама не става ясно какви са Украинските ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 3 месеца
Скъсан_преззерватив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 21
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 само ти можеш да пишеш толкова много и нищо смислено да не кажеш... истински полоткомисар с две клетки мозък, неставащ на нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 16
Tikva007
преди 3 месеца
*Зеленски призова съюзниците да запълнят "изкуствения" недостиг на оръжия за Украйна* - *Изкуственият* недостиг е лесен - спират голямото писане на пропагандни измишльотини в медиите, че Западът е единен и непобедим, че икономиката му е непоклатима и недостигът става *естествен*. А естественият недостиг по-лесно се възприема, без да се запълва. Виж, по-трудно съюзниците ще запълнят *изкуствения* недостиг на мераклии да воюват с тези оръжия, или така нареченото *мясо*. Там пропагандата мълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Аа, пропуснах да честитя юбилея - 400 000 opkа наториха украинския чернозем. Айде, честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Жалка пPaccия, дето се фукаше, че била втарая арния в света, почна да целува краката на чаллмите от Иран и дебелия гА3 на онова севернокорейско пррассе, че свърши снарядите, те в Уйрахна се вторачили местния копейко-слугинаж. Спакойна, копейки, ще им дадем всичко, дето им трябва на украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 22
khao
преди 3 месеца
До: Pyramid като стана дума за неадекватници, кво става с изобретенията, изобрети ли топлата вода най накрая, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 22
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 пребил ги бил, хахахаха... от 3 дена, станаха 2 години, а още не му се види края на тая месоюелачка за руснаци... и при цялото съвецко оръжив, нашия проси от иран и с.корея....тотално падение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още