IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция стават гаранти за сигурността на Украйна, Авдиевка падна в руски ръце

Русия води кампания за дискредитация на Зеленски и в Украйна, и на Запад, сочат източници на WP

08:57 | 17.02.24 г. 16
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Германия и Франция се присъединяват към Великобритания и стават гаранти за сигурността на Украйна. Споразуменията с двете страни бяха подписани на 16 февруари от президента Володимир Зеленски при посещения в Берлин и в Париж. Всяко едно от тези споразумения подсилва Украйна по свой начин, коментира той в брифинга с френския си колега Еманюел Макрон.

Франция поема конкретни ангажименти за предоставяне на оръжия, финансова и всякаква друга помощ, за да се върне Украйна в своите международно признати граници, както и да стане член на ЕС и НАТО, посочи Макрон. През 2024 г. Франция ще отпусне 3 млрд. евро военна помощ на Украйна, с което финансовата подкрепа от началото на пълномащабната война ще достигне почти 7 млрд. евро.

В документа, публикуван на сайта на украинското президентство, са предвидени мерки за защита в случай на бъдещо нападение от страна на Русия. В рамките на 24 часа двете страни ще проведат консултации, за да определят мерките, необходими за противодействие или възпиране на агресията. Париж ще подкрепи развитието на военнопромишления комплекс в допълнение към доставките на оръжия и муниции, в такава степен, че в случай на агресия срещу Франция, Украйна да може да осигури ефективна военна подкрепа.

Франция също така ще окаже подкрепа на Украйна за въстановяването след войната, както и за изпълнението на реформите, необходими за присъединяването на страната към ЕС, както и ще помогне за създаването на трибунал, който да потърси отговорност за военните престъпления на Русия.

Споразумението с Германия също предвижда развитие на модерни отбранителни системи, за да бъде отблъсната бъдеще агресия на Русия. През 2024 г. Берлин ще предостави военна помощ в размер на 7 млрд. евро. Споразумението обхваща и помощ при възстановяването на Украйна, разминиране на територията и укрепване на енергийната инфраструктура.

"Русия не е готова за траен и спарведлив мир, напротив - продължава да преследва целите си", каза германският канцлер Олаф Шолц след подписването на споразумението. "Изпращаме ясно послание към руския президент: Няма да намалим подкрепата си за Украйна", допълни той.

По време на съвместния брифинг стана ясно, че Германия подготвя нов пакет с помощ за Украйна на стойност 1,1 млрд. евро, в който са включени 50 хил. артилерийски снаряда, 36 гаубици, 2 системи Skynex и ракети за Iris-T.

Украинските части се изтеглиха от Авдиевка

С цел защита на живота на украинските военни новият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский нареди изтеглянето от Авдиевка и заемането на по-изгодни позиции. "Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части, нанесоха значителни загуби на врага по отношение на жива сила и техника", написа Сирский, цитиран от ВСУ.

Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи малко по-късно, че украинските военни вече са заели обозначените позиции за отбрана.

В последните дни руските военни усилиха интензивността на артилерийския обстрел по части на украинците. Във вчерашния ден беше подпален и коксовият завод в града, който беше едно от укрепленията на украинците.

От седмици се говори за недостига на боеприпаси, който всъщност е хроничен от началото на войната, но от началото на годината е все по-осезаем. Министърът на отбраната коментира преди дни, че украинските военни изстрелват едва 1/3 от абсолютния минимум от снаряди, необходими за защита на фронтовата линия.

От Генералния щаб на ВСУ съобщават и за повече от 70 директни бойни сблъсъка в 723-я ден от началото на пълномащабната война. Основната част от тях са около и в Авдиевка, както и край Маринка, където украинските части продължават да удържат позициите си. Край Купянск, въпреки множеството струпани руски военни, атаки липсват.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Русия опитва да раздели украинците

От началото на 2023 година Русия е започнала кампания за разделение на украинците, сочат руски документи, до които достъп има The Washington Post. По поръчение на един от близките до президента Владимир Путин - Сергей Кириенко, екип от стратези и експерти са започнали да "превземат" социалните медии в Украйна, публикувайки дезинформация, целяща дискредитация на военните и политическите лидери, да раздели елита на нацията и да доведе до падане на бойния дух на армията и объркване на обществото.

Един от изфабрикуваните постове във Facebook свидетелства, че семейството на убит на фронта украински войник не е получило никаква помощ от правителството. Той е гледан повече от 2 млн. пъти. Всяка седмица руски тролове пишат по повече от 37 хил. коментара, сочат още документите на руските власти.

Паралелна кампания е водена и на Запад - с цел дискердитиране на Зеленски в очите на европейците и американците.

Операцията няма успех почти до края на миналата година, когато се появиха разногласия между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия ген. Валерий Залужний. По данни на WP след това социалните медии са заляти с коментари, представящи Зеленски като "истеричен и слаб", изплашен от загубата на властта.

На 8 февруари Зеленски смени ген. Залужний с ръководителя на сухопътните сили ген. Олександър Сирский. Проучвания на общественото мнение показаха, че това му коства загуба на доверие - с 5 пункта до 65%, но дори и така, одобрението към Зеленски е много по-високо спрямо много западни политици. Пикът в рейтинга на Зеленски беше през май 2022 година, когато надхвърли 90%, но от лятото на 2023 година бавно започна да намалява.

Руснаците са апатични към войната в Украйна

Проучвания на независими руски социологически агенции показват, че руснаците като цяло са апатични към войната в Украйна, с изключение на тези, чиито близки и роднини са на фронта, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Повечето смятат, че това е събитие, което се случва "някъде далеч" и не се отразява на ежедневието им. Като цяло в обществото се избягват разговори за войната, а хората не се замислят за действията, с изключение на тези, които са загубили близки. 

Властите "заглушиха" до голяма степен и реакцията на руснаците на смъртта на Алексей Навални. Руснаци в цялата страна положиха цветя и проведоха незначителни демонстрации близо до паметниците на политическите затворници, но правоприлагащите органи предотвратиха демонстрациите да станат твърде големи, допълва ISW. Прокуратурата в Москва предупреди да не се участва в предполагаема планирана голяма демонстрация в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 6
valentino29
преди 2 месеца
"Германия и Франция стават гаранти за сигурността на Украйна, Авдиевка падна в руски ръце",да се чете:Германия и Франция не стават гаранти за сигурността на Украйна, Авдиевка се върна в руски ръце. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 6
sssaaa
преди 2 месеца
Фекалната Зелка и нея компостираха май в Авдиевкаю. Отиде да им помага с уста и с хълка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 2 месеца
Скъсано_гумено_изделие. Употребено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 2 месеца
До: Скъсана_Ушанка това беше вчера... закъсняваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Честит юбилей, opkи! 400 000 паднаха в трапа вече, още много нови ще има. А иначе радвайте се за изтеглянето на украинците от разрушената Авдиивка, все пак там има утрепан москал на всеки 3 квадратни метра. Направо си е готово грибище за алкохолици, пускайте багера само да заравни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 2 месеца
До: penkiler1415 сигурно, но той е тук зада лъже... някой бил притискал русия, да умреш от смях (ядрена сила така се притиска)... продавали евтина енергия, оше по голяма хумореска... но от човек отгледан от партията, толкоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 14
penkiler1415
преди 2 месеца
До: Tikva007 И дали разбираш значението на тия гаранции??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 21
penkiler1415
преди 2 месеца
До: Tikva007 Момче,не виждаш по-далеч от носа си.Как виждаш края на конфликта??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 16
Tikva007
преди 2 месеца
*Германия и Франция стават гаранти за сигурността на Украйна* - Те пак Германия и Франция станаха гаранти и за изпълнението на Минските споразумения. Тогава гарантираха, че украйна ще изпълни 13 точки, заложени в него, а изпълни 0. На геврека дуупката. Толкоз и сега ще гарантират сигурност, когато Русия *отново нападне*. Това се предполага, че ще се случи, след като е била пребита в сегашната война и се е изтеглила в границите от 1991 г. Демек, на Ппуткинденн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 16
Tikva007
преди 2 месеца
*Русия навлезе в нова фаза и всички трябва да разберем това - фазата на агресия срещу страните от ЕС* - Най-после! Нали това ръчкате, откакто се разпадна СССР? Руснаците са наивни тъппаннари и ви оставиха да ги правите на маймуни 30 години, но и на тях им писна. Докато Путин ви заливаше с евтина енергия и суровини, а вашият бизнес дебелееше в Русия, една добра дума не казахте за него, подпряхте го с НАТО отвсякъде и не спряхте да ръчкате с говвнян кол спящата мечка. Е, ядосахте я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още