IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Путин е уязвим" - лагерът на Навални се фокусира върху тревогите на избирателите

Те възприемат 100-дневната предизборна кампания като шанс да покажат Путин уязвим по важни за гражданите въпроси

11:53 | 13.12.23 г. 2
Снимка: Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images
Снимка: Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

С ръце върху всички лостове на властта в Русия, Владимир Путин не може да бъде победен на изборите за президент, казват топ помощници на опозиционния лидер Алексей Навални.

Те обаче възприемат 100-дневната кампания като шанс да го покажат също толкова уязвим по въпроси, които са важни за руснаците: войната в Украйна и състоянието на икономиката, пише Ройтерс.

Путин обяви кандидатурата си за пореден 6-годишен мандат в петък и реално няма сериозен конкурент, който да се изправи срещу него, при положение че Навални излежава повече от 30 години в наказателна колония, а други критици също са в затвора или в изгнание.

Тъй като Кремъл контролира изцяло държавните медии и може да решава кой може или не може да се кандидатира, лагерът на Навални казва, че това не са истински избори. Те обаче виждат кампанийния прозорец като рядка възможност да привлекат руснаците в политически разговор и да ги убедят, че основните проблеми на Русия се дължат на Путин.

„Разбира се, невъзможно е да победиш Путин на „изборите“, казва помощникът на Навални Леонид Волков. „Целта на кампанията ни е да променим политическата програма в Русия“.

По време на предизборната кампания, когато хората са фокусирани върху политиката и очакват обещания и решения, ще бъде по-трудно за Кремъл да избегне трудни теми, казва той.

„Путин е уязвим, тъй като днес няма отговори на въпроси, които наистина тревожат хората. Това са въпроси за стратегия за излизане от войната – кога и как трябва да приключи и кога войниците ще се завърнат у дома – и въпроси за нищетата, бедността, корупцията, финансовите кредити и всичко останало".

Кремъл казва, че Путин ще спечели още един мандат, защото се радва на огромна подкрепа в руското общество, с рейтинги в социологическите проучвания от около 80%.

Засега само трима души обявиха намерението си да се изправят срещу него. Двама от тях са слабоизвестни – Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, които може и да не успеят да съберат 300 хил. подписа, нужни в подкрепа на кандидатурите им. Третият – националистът Игор Гиркин, е в затвора, чакайки съдебен процес по обвинение в подбуждане към екстремистка дейност.

Други възможни кандидати, които тепърва може да обявяват намеренията си, включват лидера на комунистите Генади Зюганов и либерала Григори Явлински, и двамата политически ветерани и серийни губещи на изборите.

Не и Путин

При положение че опонентите все още не са ясни, лагерът на Навални започна кампанията си, просто призовавайки руснаците да гласуват срещу действащия президент.

„Нямаме собствен кандидат. Имахме кандидат, Навални, и те отказаха да го регистрират, опитаха се да го убият и го хвърлиха в затвора. Сега имаме, така да се каже, общ кандидат „срещу Путин“, казва Любов Собол, близка сътрудничка на Навални, която, подобно на Волков, е в официалния списък с „терористи и екстремисти“ и сега живее извън Русия.

Поддръжниците на Навални го определят като руска версия на Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да управлява страната.

Руските власти виждат Навални и поддръжниците му като екстремисти с връзки със западните разузнавателни агенции, които се опитват да дестабилизират Русия. Путин предупреди Запада, че всяка намеса в Русия ще бъде смятана за акт на агресия.

Опозицията търси доброволци сред стотиците хиляди хора, които напуснаха Русия от началото на войната, и ги моли да се опитват да убеждават гласоподаватели по телефона – в идеалния случай до 100 всеки, казва Собол в телефонно интервю.

Много хора биха се уплашили и затворили телефона, но други могат да бъдат убедени да говорят, казва тя.

На сайта си NotPutin екипът на Навални призовава и доброволци да разпространяват видеоклипове и послания за кампанията онлайн и да лепят листовки и драскат графити по улиците – нещо, което Собол описва като "партизанска" тактика.

„Задачата на Путин е тези избори да преминат възможно най-гладко и спокойно, без никакво опъване на нервите. Нашата задача е обратната", казва тя.

Няколко часа след като миналия четвъртък парламентът обяви изборите на 17 март, лагерът на Навални отправи първия си предизборен изстрел. Той публикува снимки в социалните медии на гигантски сини билбордове, които е поставил в големите градове, с невинно изглеждащ новогодишен поздрав към руснаците. Отдолу има QR код, водещ към уебсайта NotPutin.

Ходът показа изобретателността на технически развития екип на Навални. Но въздействието беше кратко, тъй като властите свалиха билбордовете и блокираха достъпа до сайта.

Точки на натиск

В миналото опозицията не успяваше да представи единен фронт между лагера на Навални и други видни противници на Путин, например бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и бившия световен шампион по шах Гари Каспаров.

Волков отрича каквото и да било разделение, казвайки, че всички те се обръщат към една и съща публика.

Бидейки извън Русия обаче, те са изправени пред тежка задача да мобилизират хора в страна, където близо 20 хил. души са били задържани след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. заради протести срещу войната.

Собол казва, че според проучванията на опозицията много хора са недоволни от Путин, но се страхуват да говорят. Тя добавя, че точно степента на репресии в Русия показва, че властите са притеснени.

„Ние от опозицията трябва да му създаваме повече точки на натиск“, казва тя. „Трябва да създаваме проблеми на него и режима му, да агитираме, да пускаме контрапропаганда и да казваме истината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
andy
преди 4 месеца
До: andyградовете на Укристан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
andy
преди 4 месеца
А по улиците, хотелите и спортните зали в градовете продължава отвличането на хора(мъже и жени) за прясна пушечна мръвка за напушените укронацисти. Видеата са доста брутални. Нацистите не си поплюват, но и те получават солидна доза бой! ДЕМОкрация по западен стандарт ала Бай Гън!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още