IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на Навални е недвусмислено послание за опасността от противопоставянето на Путин

Беше ясно, че Навални живее назаем, след като се върна в Русия в началото на 2021 г.

17:13 | 17.02.24 г. 14
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Смъртта на Алексей Навални премахна най-видния опонент на президента Владимир Путин и изпраща още един недвусмислен сигнал за опасностите от противопоставянето на все по-репресивния режим на руския лидер, пише Bloomberg.

Откакто се издигна до международна известност в масовите продемократични протести в Русия през 2011-2012 г., беше очевидно както за Кремъл, така и за опонентите на Путин, че харизматичният и остроумен Навални има потенциала да се превърне в сериозно политическо предизвикателство.

Също толкова ясно беше, че Навални живее назаем, след като се върна в Русия в началото на 2021 г. и се противопостави на предупрежденията за лишаване от свобода.

„Преди седмица той беше здрав и пълен с енергия“, каза в публикация в Telegram Екатерина Шулман, учен в Carnegie Russia Eurasia Center в Берлин. „Не ни остават други версии освен убийство“.

Съдбата на опозиционния активист следва фаталната самолетна катастрофа, при която миналата година загина лидерът на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин. Пригожин, който стана герой за руските националисти заради участието си в боевете в Украйна, бе вероятно убит през август, точно два месеца след като ръководи бунт срещу ръководството на Министерството на отбраната, който се превърна в най-голямата заплаха за почти четвъртвековното управление на Путин.

Двата инцидента служат за отстраняване на фигури, които публично се противопоставиха на Путин, макар и от много различни гледни точки. Това само по себе си изпраща мощно послание към руснаците и към света, тъй като наближава втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, което предизвика вълна от санкции и накара САЩ и техните съюзници да доставят оръжие на Киев.

Смъртта на Навални беше обявена в навечерието на официалната кампания за президентските избори на 17 март, на които Путин се бори за пети мандат. Правителствени лидери бързо обвиниха Кремъл, а някои директно обвиниха Путин, който е напът да изравни рекордния мандат на Йосиф Сталин като управляващ в Москва.

Руските власти все още не са разкрили причината за смъртта, като казаха, че Навални се е почувствал зле след разходка и е загубил съзнание. Само ден по-рано той се появи на видео от затвора на съдебно заседание, шегувайки се с длъжностните лица.

Путин беше толкова враждебен към Навални, че отказа да използва името му, когато репортери задаваха въпроси за активиста, тенденция, следвана от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Руската държавна телевизия, която от години забраняваше всякакво споменаване на Навални, накратко съобщи за смъртта му.

Тъй като отношенията между Русия и Запада вече са до голяма степен прекъснати заради атаката на Путин срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., не е ясно дали осъждането на САЩ и Европа за смъртта на Навални ще се превърне в по-конкретни наказания срещу Кремъл.

Приятели и съюзници на Навални непрекъснато се тревожеха за безопасността му в затвора.

Това безпокойство се засили, когато 47-годишният Навални беше преместен в отдалечена арктическа затворническа колония в края на декември от затвор край Москва. В последния си пост в социалната мрежа X на 14 февруари той съобщи, че е осъден на 15 дни в наказателна килия за четвърти път, откакто е пристигнал там.

Той се застъпваше от затвора в социалните медии за общонационален протест по време на президентските избори, насърчавайки хората да отидат в избирателните секции точно по обяд, за да гласуват срещу Путин. Навални също осъждаше нахлуването в Украйна.

Смъртта му е последната от поредица от инциденти, включващи водещи критици на Кремъл.

Борис Немцов, бивш вицепремиер, беше убит в Москва пред стените на Кремъл през февруари 2015 г. Журналистката Анна Политковская беше застреляна в асансьора на жилищната си сграда в Москва на рождения ден на Путин през октомври 2006 г.

Владимир Кара-Мурза, друг виден опозиционер, осъден на 25 години за държавна измяна през април, след като осъди нахлуването в Украйна, обвини руските власти, че са направили опит да го отровят два пъти в миналото.

В ранните си години Навални беше доста противоречива личност, като се сближи с националистически елементи, които бяха враждебни към Кремъл, както и към чужденци и малцинства. Навални оправда връзките с аргумента, че се опитва да изгради широка коалиция срещу Путин, но много либерални активисти останаха подозрителни към него.

Безстрашен и с добри познания за интернет, Навални спечели много онлайн последователи в Русия с разследвания, разкриващи корупция в държавни компании и сред висши служители, използвайки публикации в социалните медии, за да заобиколи тишината по темите в държавната телевизия. През януари 2021 г. той предизвика истинска буря с видео, разкриващо разкошен черноморски дворец на стойност 1,3 млрд. долара, който според него е построен за Путин.

Видеото е гледано повече от 129 млн. пъти в YouTube. То беше публикувано, след като Навални беше задържан при завръщането си в Русия от Германия, където беше лекуван от отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г. За този опит за отравяне Навални и Западът обвиняват Кремъл, а Русия отрече да е замесена.

По-късно същата година Русия забрани общонационалната мрежа от предизборни групи на Навални като „екстремистка“, принуждавайки активистите да се разпуснат и много да избягат в чужбина. Самият Навални страдаше от влошено здравословно състояние в затвора и изглеждаше изтощен на съдебните заседания, след като прекара 24 дни в гладна стачка с искане за по-добри медицински грижи.

Съдбата на опозиционния лидер и неговото движение, съставено предимно от млади професионалисти, контрастира рязко с ранния оптимизъм на масовите протести през 2011-2012 г. срещу връщането на Путин на президентския пост на мястото на Дмитрий Медведев. Репресиите от Кремъл, които последваха, не успяха да помрачат тяхната решителност.

Когато на Навални неочаквано беше позволено да участва в изборите за кмет на Москва през септември 2013 г. след широко разпространени протести в подкрепа на освобождаването му от ареста, той беше на косъм да предизвика балотаж със Сергей Собянин, съюзник на Путин. Той получи 27% срещу 51% за Собянин.

Това беше последният път, когато Навални получи разрешение да се кандидатира. Когато той организира кампания за оспорване на победата на Путин на президентските избори през 2018 г., властите му забраниха да участва поради присъда за измама, която Навални, САЩ и Европейският съюз бяха критикували като политически мотивирана.

„Навални беше по същество убит, когато беше арестуван преди години“, каза Тад Трой, управляващ директор на Crumpton Global и бивш служител на ЦРУ в Москва. „Това е неизбежна следваща стъпка за Путин да засили властта си над Русия.“

В затвора Навални продължи да се противопоставя на Путин. Той също така разкри, че е развил вяра в Бог след години на атеизъм, изненадвайки много от своите поддръжници.

„Страната ни е изградена върху несправедливост. Но десетки милиони хора искат истината“, каза той пред съда по време на изслушване през 2021 г. "И рано или късно ще го получат."

Още новини от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
vanaia
преди 1 месец
Едни и същи номера вече 30г. Примери бол. Сваленият самолет над Украйна = точно в момента когато Путин имаше на негова стана половин Европа. Думаха пътнически самолет на и всички му обърнаха гръб. Кат разбира се обвиниха него или Русия само че като се замисля човек За какво им е на руснаците да свалят като идея самолет при положение че бяха спечелили войната и половина Европа на тяхна страна логика никаква ама овцете повтарят като папагали сега същото и с навални малко са о проблемите на Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 месеца
Те ви и новата Тихановска. Сега остава да признаят нея за законно избрана президентка на РФ. На ТИЯ акълът хич не им пречи, просто защото напълно липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 месеца
ТУК нищо не прочетох за жестокото убийство на американския журналист Гонсало Лира, отразяващ правдиво случващото се в Донбас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 месеца
"Веселата вдовица" ухилена и начервосана, в син костюм, ясно показа, че смъртта на Навални е била планирана за Мюнхенския тазгодишен сговор. А прочетеният текст явно сочи, че е превод от английски, т.е. други са били много по-натъжени от ВесВдов, та те са писали на английски словата на г-жата. Прозрачни номера, годни само като за пред напълно изкуфели уфси. Впрочем, ТАМ те са подавляващо мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
andy
преди 2 месеца
В интервюто си, Путин показа на света мръсните игри на САЩ, Британците и Запада като цяло. А те за да му върнат убиха Навални. И сега всичката американска пропагандна машина по света тръби и обвинява Путин. А едноизмерната тълпа верва. Путин може да е всякакъв, но не е вдлъбнат за да си прави лош PR точно преди избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 22
andy
преди 2 месеца
Войните по света са недвусмислено послание за опасността от противопоставянето на СрАЩ и васалите му. СрАЩианците винаги захвърлят използвания инвентар така, че го имайте впредвид като се продавате за няколко цента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 18
penman
преди 2 месеца
Питам се, форумните путинофилистици йода и пирамида, по колко копейки ще заработят или го правят без заплащане, просто поради празноглавие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 15
xapoznai
преди 2 месеца
Основния въпрос е колко *** трябва да си за да вярваш, че някои ще си продаде живота за пари! Оставям настрана социалния аспект, че като си *** очакваш да ти попаднат някакви пари ей тъй отнякъде и без да се напъваш. Но искам да попитам капацитетите - колко пари бихте поискали за живота си на тези години със семейство с две деца и материално осигурени над средния стандарт? Мислите ли малко с тези мозъчета или се боите да не ви излезе гънка? То бива да си ***, та чак вдлъбнат ама човека си отиде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 14
филофоб
преди 2 месеца
Иване-те няма как да осъзнаят че трябва да взимат хапчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 19
Ivan N.
преди 2 месеца
Путинските г*золизачи се изредиха :) и Политковская и Борис Немцов ли бяха купени? Какви са тия тъпотии за пари? Вие не сте в ред, вземете се прегледайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още