IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Пийте си латето с тиква“. Мръзнещият Навални иска да разтърси руснаците

Вземете се в ръце, направете нещо, за да донесете свобода на Русия, призовава поддръжниците си осъденият опозиционер 

10:45 | 22.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лишеният от свобода руски опозиционер Алексей Навални иска да съди затвора с максимална сигурност, където излежава деветгодишна присъда, за това, че не му е предоставил зимни обувки. „Съдя затворническата си колония и настоявам да ми осигурят зимни обувки", заявява Навални в съобщение, публикувано в Twitter. Той казва, че затворът е преминал към зимни дрехи още преди седмици. „Моите жестоки надзиратели нагло не ми дават зимните ми ботуши“, предава DPA. 

46-годишният мъж се намира в затвора близо до град Владимир, на около 230 км източно от Москва. Наскоро температурите там бяха минус шест градуса.

Липсата на зимни обувки е „отличен пример за подмолната и сложна система за оказване на натиск" в руските затвори, пише Навални. „Ако не ви дадат зимни ботуши, това означава, че няма да се разхождате (и ще страдате) или ще се разхождате и ще се разболеете (което ми се е случвало)“. Да се разболееш в затвора е „абсолютно непрепоръчително", заяви руският опозиционен политик.

„Вземете се в ръце“

Навални се обърна и към поддръжниците си, които му бяха изпратили писма, в които пишат за „мрак и депресия". „Вземете се в ръце. Ако сте живи, здрави и свободни, всичко не е толкова лошо. Допийте тиквеното си лате и направете нещо, за да донесете свобода на Русия“. 

Опозиционният политик бе арестуван през януари миналата година. Преди това той бе долетял до Русия от Германия, където се бе възстановявал от атака с отрова. По-късно Навални бе осъден на девет години затвор за измама. Той отрича обвиненията. През октомври той обяви, че срещу него ще бъдат повдигнати нови обвинения, които могат да бъдат наказани с до 30 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Alex Silver просто тая хлeбaрка е толкова жaлка, че не си струва да бъде смачкана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
В Щатовете т.н. опозиционер за наглото си и невъзпитано отношение към съдията щеше да получи поне 30 години затвор. В Путинска Русия го съдят за кокошкарски неща, а за най-важното - национално предателство, нещо не се сещат да го съдят. Въпреки че доказателства бол, дори само призивите за насилствено сваляне на законната власт в Щатовете ще му донесе стотина години затвор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още