IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сампровъзгласилото се Приднестровие поиска помощ от Москва

След искане за помощ от страна на ЛНР и ДНР Путин започна войната в Украйан

22:36 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tudor Vintiloiu/ Bloomberg
Снимка: Tudor Vintiloiu/ Bloomberg

Самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република (Приднестровие) поиска помощ от Москва заради икономически натиск от страна на Молдова, съобщи ТАСС. Решението е взето след гласуване в местния парлавмент по инициатива на президента Вадим Красноселский.

Преди дни опозиционни лидери в самопровъзгласилата се република в Източна Молдова предупредиха, че парламентът в Тираспол ще поиска да стане част от Руската федерация, припомня Politico. Такова искане в резолюцията няма, но се посочва, че на територията на Приднестровието живеят 220 хил. руснаци.

Отношенията между Кишинев и Тираспол се изостриха от началото на 2024 година, когато Молдова въведе мита за вноса на стоки в Приднестровието. През 2022 година Украйна затвори границата си с размирния регион и оттогава всички доставки минават през територията на Молдова. Сега Тираспол обвини Кишинев в блокиране на доставки и опити за натиск самообявилата се република да се обедини с Молдова. Модовското правителство определи своите действия като опит за "икономическа реинтеграция".

Президентът Мая Санду коментира, че Молдова търси мирно решение на конфликта.

След подобно искане за подкрепа от самообявилите се Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) руският президент Владимир Путин нареди нахлуването си в Украйна. През септември 2022 година след референдуми, провели се в нарушение на международното право, Русия присъедини Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

При разпада на СССР Приднестровието се обяви за независима република. През 2006 година след непризнат от международната общност референдум властите поискаха да се присъединят към Руската федерация. На този етап Москва не е пристъпила към анексирането на района, но изпрати 1500 военни, в наречена от Кремъл "миротворческа мисия". Москва облекчи условията за издаване на руски документи за самоличност за жителите на областта, припомня Politico

Руското Министерство на външните работи обяви, че защитата на живеещите в Приднестровието, включително и руски граждани, е приоритет. В Думата пък заявиха, че ще разгледат искането, когато бъде получено. Пред журналисти председателят на комисията по международни отношения Леонид Слуцкий определи резолюцията като "вик на отчаяние".

Според него президентът на Молдова Мая Санду, подкрепена от Запада, е блокирала преговорите за урегулиране на конфликта и опитва да създаде "втори антируски плацдарм по образа и подобието на Украйна", допълва ТАСС.

В парламента в Тираспол също така ще се обърнат към международната общност, ООН, както и към формата 5+2 - Молдова и Приднестровието (участниците в конфликта), Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които са посредници в диалога, както и САЩ и ЕС, които са наблюдатели. Последната среща в тази платформа обаче се проведе през 2021 година.

"Приднестровието ще се бори за своята идентичност, права и интереси на хората и няма да се откаже да ги защити от каквато и да е форма на шантаж и външен натиск", се казва още в резолюцията на местния парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още