IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова и Русия отново спорят за задължения за природен газ

Международен одит не потвърди исканията на "Газпром" за плащане на 709 млн. долара, казва Кишинев

09:55 | 07.09.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Молдова изчислява задълженията си към "Газпром" на 8,6 млн. долара, което е значително под заявените от руския газов гигант през 2021 година 709 млн. долара, пише Ройтерс. Преди дни президентът Мая Санду съобщи, че страната се е обърнала към международни компании, които да извършат одит на отношенията между Молдова и "Газпром" в последните 30 години. Те не потвърдиха руските искания за размера на задълженията.

Премиерът на Молдова Дорин Речан коментира, че ситуацията се е изяснила и гражданите на страната нямат задължението да плащат исканията на "Газпром".

"Газпром" изрази категорично несъгласие с резултатите от международния одит и съобщи, че ще потърси правата си по съдебен път. Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова отбеляза в съобщение на сайта на ведомството, че компанията от десетилития е "надежден доставчик на енергоресурси" и призова Молдова да изпълни своите ангажименти.

През октомври 2021 година, в началото на отоплителния сезон, "Газпром" предяви искане за плащане на стари задължения в размер на 433 млн. долара и 276 млн. долара лихви и просрочия по този дълг. Компанията поиска споразумение за разсрочено плащане на тези средства, за да продължи да доставя газ за Молдова.

От своя страна, Кишинев поиска международен одит на задълженията и според подписан в края на 2021 година протокол от среща с "Газпром" ръководителят на компанията Алексей Милер се съгласява с това. Одитът се забави повече от година, тъй като след началото на войната в Украйна, одитиращи компании не желаят да участват в обществена поръчка за предоставяне на услугата.

Молдова все по-малко разчита на "Газпром" за доставки на газ, търсейки алтернативи, включително и през България чрез старото трасе на газа от "Газпром" към Балканите, и през Румъния. "Газпром" продължава да доставя суровина за самообявилата се Приднестровка република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още