IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международен одит не потвърди исканията за 700 млн. долара на "Газпром" към Молдова

През октомври 2021 г. руският холдинг поиска изплащането на дълга, за продължи да доставя газ за страната

10:56 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните одитори от Wikborg Rein Advokatfirma (Норвегия) и Forensic Risk Alliance & Co (Великобритания) не потвърждават исканията на "Газпром" към "Молдовагаз" за дълг от 709 млн. долара, натрупан за последните 30 години, съобщи молдовският президент Мая Санду, цитирана от местното издание "Ведомости". 

Руският гигант настоя за изплащането на парите, за да бъде удължен договорът за доставка малко преди началото на зимния сезон през 2021 година, припомня още Санду. През октомври 2021 година представителят на "Газпром" Сергей Куприянов съобщи, че "Молдовагаз" не е платила 433 млн. долара за доставката на газ. Заедно с глобите и наказателните лихви за просрочието сумата набъбва до 709 млн. долара, допълва ТАСС.

Малко по-късно  Молдова поиска международна проверка на задълженията и тя беше вписана в протокол от среща между вицепремиера Андрей Спину и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, подписан и от двамата. В началото на 2022 година обаче нито една одиторска компания не пожела да извърши проверката, цитирайки и войната в Украйна като една от причините, допълва още "Ведомости".

 Агенцията за публична собственост в Молдова започна директни преговори с двете компании. Норвежката Wikborg Rein Advokatfirma е консултирала украинската "Нафтогаз" в споровете ѝ в арбитражните дела с "Газпром".

Заради финансовите спорове с руския холдинг Молдова потърси алтернативни доставки на газ. Част от тях идват от Азербайджан през територията на България. Страната има интерес и към инициативата Solidarity Ring, която беше лансирана в София през пролетта. Молдова получава газ и от Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още