IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приднестровието цели да стане част от Русия

След като Молдова стана кандидат за членство в ЕС, това слага край на всякакви възможности за сътрудничество, коментира външният министър на отцепилия се регион

22:58 | 22.07.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: EPA/DUMITRU DORU</em></p>

Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Външният министър на Приднестровието – отцепилият се, но непризнат за независим регион в Молдова, Виталий Игнатиев обяви, че регионът цели да постигне независимост от Молдова и обединяване с Русия. По думите му, след като Молдова получи статут на кандидат за член на Европейския съюз (ЕС), се слага край на всякакви възможности за сътрудничество.

В Приднестровието – регион в близост до Украйна, присъстват руски мироопазващи сили от края на сепаратистка война през 1992 г. След като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, започнаха спекулации, че Москва ще се стреми да поеме контрол над територията, пише EuroNews.

През април серия от експлозии на територията с население от приблизително 470 хил. души доведе до сериозна ескалация на напрежението.

Виталий Игнатиев коментира на пресконференция в Москва, че Приднестровието ще преследва целите, определени на референдума от 2006 г., при който почти 100% от гласоподавателите подкрепиха независимост на региона от Молдова и потенциална интеграция с Русия.

Референдумът беше широко възприет като нелегитимен от международната общност.

„Последващото присъединяване към Русия е процес, който вероятно изисква важни решения, политическа подготовка и много повече“, коментира Игнатиев. "Основният приоритет очевидно е независимостта“, допълва той.

Молдова е страна, в чиято конституция е залегнал неутралитет, следователно тя не е потенциален член на НАТО. Кишинев обаче демонстрира все по-западна ориентация.

През юни ЕС даде на Молдова статут на кандидат за членка, заедно с Украйна. Пълноправното членство в блока зависи от напредъка на реформите в страната - справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона.

По думите на Игнатиев, като е получила статут на кандидат за членство в ЕС, Молдова „прекрачи определен Рубикон“. „Това сложи край на въпроса за изграждане на политически отношения в рамките на определени общи пространства, тъй като това решение беше взето единствено от молдовското лидерство, то не е взето колективно, а никой не може да говори вместо нас“, допълва той.

Междувременно Молдова не позволи ротацията на руските войски в отцепилия се регион, както и не разреши на Русия да достави модерни оръжия на своите сили в региона. Руското външно министерство излезе с възражение на решението, но Кишинев отхвърли обвиненията.

„Страната ни отхвърля обвиненията, отправени [от Русия], като изрично подчертаваме, че случаите на неразрешено влизане на някои руски военнослужещи са свързани с неспазване на критериите, установени в механизма, [от Русия]“, посочва се в становище на страната, цитирано от Ройтерс.

Кишинев обяснява, че не е допуснато влизането на офицери от т. нар. Оперативна група на руските войски - формирование, което е незаконно на територията на Молдова и нарушава неутралния ѝ статут.

Молдова повтори призива си за безусловно изтегляне на руските войски и премахване на складовете за боеприпаси на територията ѝ, вкл. и от отцепилото се Приднестровие.

Директорът на втори департамент по ОНД на руското външно министерство Алексей Полишчук коментира, че Молдова умишлено блокира ротацията на руските войски в Приднестровието. „На летището в Кишинев руски офицери, които пътуваха към Приднестровието, за да сменят руския контингент на ротационен принцип, бяха задържани многократно без обяснение. Смятаме подобни действия за недружелюбни и реагираме по съответния начин“, казва той.

Заместник-началникът на щаба на руските сухопътни сили Игор Сокоренко също обвинява Молдова, че се опитва да предотврати нови доставки на руска военна техника и оборудване в Приднестровието. Той посочва, че молдовските власти разчитат на неизбежното износване на материалите, с които разполага руската армия в Приднестровието.

„Тази ситуация е причинена от факта, че приднестровският участък от държавната граница между Украйна и Молдова е затворен от властите в Киев заради отказа им да спазят споразумението с Русия за транзита на военни части на Руската федерация и военни стоки през територията на Украйна“, допълва Сокоренко.

Молдова всъщност не позволява ротация на войските от 2015 г., подчертава агенцията. Страната многократно е искала от Общото събрание на ООН да осигури изтеглянето на руските сили от нейната територия.

Руските военни на територията на отцепилия се регион са около 1 700 души. Те са разделени на две групи: руски миротворци с мандат за осигуряване на мира и руски войници, които са част от Оперативната група на руските войски ОГРТ. Те нямат мандат, но остават в региона под предлог, че охраняват склада за боеприпаси в Кобасна, където се съхраняват 20 хил. тона боеприпаси от времето на Съветския съюз.

Тези военни са подчинени на Западния окръг на руската армия, базиран в Санкт Петербург. Те се разглеждат като реална опасност както от Молдова, така и от Украйна като възможен източник на изненадваща атака. Военни източници в Кишинев казват, че ядрото на ОГРТ се състои от 70 до 100 руски офицери, а останалите са местни жители на Приднестровието, наети като руски войници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Тези пък да не чуят нещо. Искат да влязат в новините и да получат западни помощи на версия. Смешният руски гарнизон 1700 човека "се разглеждат като реална опасност както от Молдова, така и от Украйна като възможен източник на изненадваща атака". Да не би да са от ПП та ги плашат толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
гевендиева , казвал ли съм ти скоро " дати еББа маматапростакурвенска " ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
analog
преди 1 година
Eстествено че биха вадили златни зъби, ама откъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 1 година
България ще се откъсне от последното място в ЕС само когато се изчисти от проруската плесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Руските *** - марш при господаря си в Кремъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Всичко се повтаря. Крепосни селяни без вътрешни тоалетни, които перат в реките отиват да особождават "братята" си от "лошия запад" - обещавам им посрещане като спасители и долари. Отиват там и какво да видят - вътрешни тоалетни, телезивори, перални, хладилници във всеки апартамент? И не само - украинците имат и колелета ... най-тъжното е, че много от откраднатите колелета са пистови (много тънки гуми) и не са подходящи за каране в техните села без асфалт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Тез и те ще издърпат късата клечка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Срочниците , така казват на срочнослужещите имат право на до 2 тона безплатно веднъж да изпратят на близък роднина (майка или баща или брат или сестра) ... Пише го в законът им за срочна служба ... :))) ... Урoдите в кремля ги насърчават да мародерстват ... Мрежата е пълна с клипове как грабят магазини , курници , навити килими свалят от домовете на хората ... Са ясно ли ти що им казват о-р-к-и ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Два пъти по-нефелни от рассийските свuне са само радиоточките по форумите у нас , дето ги оправдават и защитават . Руски войници изпращат плячката от Украйна чрез услугата за доставка CDEK в Русия. Мозир, Беларус, 2.04.2022 г . Видеозапис : хладилници , съдомиялни , климатици , скутери , акумулатори , бутилки твърд алкохол , LCD телевизори ... квото се сетиш и квото са измародерствали след като са избили местното население . Записът е 3 часа . Радвай се : https://***.youtube.com/watch?v=6vyY4rnJ7lA&t=1945s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка чудех се за споменаване на съдомиална двойна надница ли плащат? по *** пропаганда не бях чел да бяхте займствали нещо от фашистите например че вадят златни зъби и тн. Ти имаш ли представа колко би струвала доставката на подобен уред? кой ще плати за транспорт повече от колкото струва съответната съдомиална и то употребявана ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още