IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата цел на Владимир Путин ще се казва Молдова?

Кишинев е в много подобна на Украйна ситуация и няма военния потенциал, с който да устои на руски атаки

17:52 | 18.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Тираспол, столицата на самопровъзгласилата се Придневстровска република. Снимка: Tudor Vintiloiu, Bloomberg</em></p>

Тираспол, столицата на самопровъзгласилата се Придневстровска република. Снимка: Tudor Vintiloiu, Bloomberg

Ако конфликтът в Украйна се разрасне, следващата цел на руския президент Владимир Путин вероятно ще бъде Молдова, прогнозират анализатори пред CNBC. Има много паралели между двете страни - и Молдова беше част от СССР, и Молдова днес е с амбиции за членство в ЕС и НАТО. Това може да се окаже достатъчно, за да насочи гнева на Путин към нея, посочват от компанията за анализи на риска Rane.

Както и Украйна, Молдова също е дом на проруско настроени сепаратисти, които живеят основно в самопровъзгласилата се Приднестровска република, разположена до украинската граница.

Това може да даде повод на Русия да действа по "украинския сценарий" - да признае независимостта на тази република, както направи с Донецката народна република и Луганската народна република, а след това, водена от опасенията за нарушаване на правата на хората, да влезе в Молдова.

Всъщност за анализаторите от Rane дори е много изненадващо защо руският президент все още не е признал независимостта на Придневстровието. "Ако видим Русия да направи това, то ще бъде сериозна индикация, че се върви към конфликт и с Молдова", предупреждават още те.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира по време на брифинг в Държавния департамент, че не вижда индикации, че Владимир Путин ще спре с Украйна. "Дори напротив, ако слушате неговите коментари, посоката е точно обратната", каза той.

"Но оставете думите. Това, върху което сме фокусирани, са действията и ние виждаме, че всеки ден, всеки ден и час, действията на Русия са в пълен контраст със сериозните усилия да се намери дипломатически изход от войната", допълни още Блинкен.

Държавният секретар на САЩ отбеляза още, че военната инвазия в Украйна въобще не върви по плана на Путин, който не е очаквал съпротивата на украинците. Според него Москва има терористична тактика в много от градовете на Украйна - отвлича местната власт и поставя свои хора на тяхно място. Следващата стъпка за завладените градове е Путин да изпрати руски представители за управленските постове под предлог, че те могат да осигурят "икономическа подкрепа", всъщност за да гарантират, че живеещите там ще зависят от Москва, за да оцелеят.

Молдова е една от най-бедните държави в Европа. В нея живеят около 2,6 млн. души и страната прие 350 хил. бежанци от Украйна от началото на военните действия. Според оценките на Института за проучване на външната политика, страната, която няма военния потенциал на Украйна, едва ли ще успее да окаже някаква съпротива на Русия.

Превземането на Молдова ще даде и коридор до югозападните части на Украйна, коментират още наблюдателите. По тази причина Москва може да се опита да смени тактиката си, след като толкова дни не успява да превземе столицата на Украйна Киев. Вместо това Путин има друг ход - да превземе Одеса и да признае независимостта на Приднестровието, което ще му даде възможност и да превземе Молдова в един момент.

При такова развитие на нещата Кишинев ще се окаже в много подобна на Украйна ситуация - със заявена подкрепа от Запада, която обаче не спира Русия. Антъни Блинкен обеща, че САЩ ще застанат зад Молдова, но това не означава, че ще изпълни обещанията, допълват още от Rane.

Всъщност повечето съседни на Русия страни изпитват страх, че може да последват съдбата на Украйна. Литва, Латвия и Естония не крият опасенията за националната си сигурност, надявайки се, че членството в НАТО и ЕС е достатъчна защита за руска инвазия.

А това прави заплахата за Молдова още по-сериозна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Включително и твои пра-пра роднини (парбългари) които Сталин разсели из цяла Русия и изби над 1 милион !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Кое зло ? В Русия живеят под ИГО над 150 народности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Простичката истина е,че който не членува в Ядрен съюз ду ха супата много често :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Те половината им статии са с въпросителни - Да се чуди човек ще ни информират ли или ни питат. ----- Ама поне като слагат въпросителна накрая поне да го формулират правилно - ще се казва ЛИ Молдова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За да стигне Молдова, трябва да мине Украйна. А съдейки по събитията от последните дни, как ги пердашат под път и над път, копейниците бягат и изоставят и техника и всичко. Остана им само са бомбят отдалеч, страхливци в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Не, първо ги прави на бахур, после ги пече на бавен огън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Една въпросителна в заглавието и всичко е позволено === Яде ли Путин живи деца или първо им изпива кръвта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Недей да търсиш логика в дименсията на един старец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Ама че статия... опит за разъждение по темата не деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
и за какво му е на Путин да ходи до Молдова ...достатъчно е да привика президентката и...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още