IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се затвърди ли глобалният фен клуб на Путин?

В края на годината трите най-големи демокрации в света може да са оглавени от почитатели на руския диктатор

10:52 | 21.02.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Би било утешително да вярваме, че смъртта на Алексей Навални най-накрая ще превърне Владимир Путин в международен парий. Но близката история и настоящата политика сочат друго. За съжаление е вероятно руският лидер да продължи да бъде третиран с уважение – и дори с възхищение – в големи части на света, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахман.

Никой не бива да очаква, че Си Дзинпин ще загърби Путин заради поредната знакова внезапна смърт в Русия. Китайският лидер споделя омразата на руския лидер към про-демократичните активисти. По-изненадващото е, че Путин продължава да поддържа приятелски отношения с лидерите на някои от най-мощните демокрации в света.

Всъщност е напълно възможно трите най-големи демокрации в света – Индия, САЩ и Индонезия – да изберат почитатели на Путин за свои лидери тази година. Прабово Субианто в Индонезия, Нарендра Моди в Индия и Доналд Тръмп в САЩ са известни с това, че стоят настрана от международното осъждане на Путин - по причини, които надхвърлят политическия прагматизъм.

Прабово наскоро спечели решителна победа на президентските избори в Индонезия. Неговото изкачване до най-високия пост изнервя много привърженици на индонезийската демокрация. Те се опасяват, че той може да управлява като силов лидер в стила на Путин и посочват обвиненията, че е отговорен за нарушения на човешките права, докато е бил в индонезийската армия.

Миналата година Прабово предложи мирно споразумение за Украйна, което беше толкова съобразено с амбициите на Путин, че беше отхвърлено от Киев като „руски план“. Корнелиус Пурба, управляващ редактор на The Jakarta Post, наскоро отбеляза „възхищението“ на Прабово от руски президента и посочи, че сред индонезийския електорат има „много, които подкрепят пенсионирания армейски генерал, защото са фанатични фенове на Путин“.

В началото на годината Моди проведе приятелски телефонен разговор с Путин, в който индийският и руският лидер си пожелаха успех на предстоящите избори. Моди, за разлика от Путин, ще участва в истински избори, които вероятно ще спечели с лекота.

Индийски дипломати твърдят, че работните отношения на Моди с Путин са въпрос на обикновен прагматизъм и национален интерес. Индия закупува голяма част от военното си оборудване от Русия и не може да прекъсне тези отношения за една нощ. Индийската икономика също така се възползва от евтиния руски петрол.

За да бъдем честни към Моди, той отправи мек публичен упрек към Путин през 2022 г., като каза на руския лидер, че „днешната ера не е ерата на войната“. Но оттогава отношенията между двамата лидери отново се затоплиха, като наскоро Путин похвали Моди като „много мъдър човек“. Джайвер Шергил, национален говорител на партията „Бхаратия Джаната“ на Моди, реагира на въпрос за смъртта на Навални, като каза невъзмутимо: „Русия беше, е и ще остане силен приятел и съюзник на Индия“.

Анти-западната реторика на Путин намира голяма и отзивчива публика в Индия, където Моди се представя като националистически силов лидер, който най-накрая освобождава страната си от наследството на колониализма. Критиците на Моди твърдят, че неговото правителство е подкопало демокрацията в Индия и е използвало държавните институции, за да започне наказателно преследване на опонентите си. Наскоро „Партията на Конгреса“, най-голямата опозиционна група в страната, се оплака, че нейните банкови сметки са били внезапно замразени. Лидерите ѝ обвиниха Моди в желание ала Путин да потисне цялата истинска опозиция.

Какво да кажем за Тръмп. Докато президентът на САЩ Джо Байдън обвини Путин в отговорност за смъртта на Навални, Тръмп запази мълчание. Това може да се дължи отчасти на факта, че той е бил зает с осъждането на колосалната глоба (354 млн. долара – бел. прев.), наложена му от съд в Ню Йорк. Но Тръмп – известен със словоблудството и личните си нападки – никога не е критикувал руския лидер. Всъщност той го бе похвалил като силен и умен.

Някои демократи положиха неимоверни усилия да открият дали Путин държи с нещо Тръмп. Но може да има по-просто обяснение: Тръмп искрено се възхищава на Путин.

В по-широкия кръг на съветниците и привържениците на Тръмп отдавна има откровени фенове на Путин. Малко след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Руди Джулиани, близък съветник и адвокат на Тръмп, каза за Путин: „Ето това е лидер“. Точно преди смъртта на Навални, Тъкър Карлсън, про-Тръмп коментатор (който наскоро интервюира лакейски Путин в Москва – бел. прев.), все още публикуваше видеоклипове за красотата на московското метро.

Карлсън може да е бил толкова заслепен от чудесата на Русия, че е пропуснал да забележи, как друг силов лидер, когото ласкае – унгарския премиер Виктор Орбан – е изпаднал в беда. В Будапеща се проведоха масови демонстрации срещу лошото справяне на неговото правителство със скандал за сексуално насилие над деца.

Неочакваната реакция срещу Орбан е показателна. Силовите лидери са добри в това да впечатляват лековерните чужденци със своя национализъм и безупречните си мотриси. Но местните обикновено разпознават реалността зад фасадата.

Навални се бе специализирал в разкриването и осмиването на корупцията и силовите методи на Путин и неговия вътрешен кръг. Той заплати за своята храброст с живота си. Отдавна е време чуждестранният фен клуб на Путин най-накрая да обърне внимание на мръсната реалност, изложена от Навални, завършва Ракмън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Днес Грантаджийската иСзмет много се е активирала! Май нещо новините от фронтовете не са хич добри. А ***-са скъсани фелници антигъзовици ? Един съвет - направете като зелката, записвайте се доброволци на укр. фронт и да ви нЕма !!! Честно, Вашето просвещаване няма да ни липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 34
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Tikva007 Явно си много празноглава, но нагла копейка. В пPaccия за всяка дума, която не съответства с кремълските лъжи, влизаш в затвора. Но ти, изчаткало същество, си тръгнало да обясняваш как при украинците нещо си... Болна твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 20
khao
преди 2 месеца
До: penkiler1415 Това не трябва да го споменаваме... в опорките им пише че трябва да се плюе само върху ЕС, и Украйна, а русия е табу... виж че нито една копейка не я споменава или супер рядко... :D:D Елементарен е за средноинтелигентен човек, но супер ефективен когато трябва да глади мозъци на копейкии лузъри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 18
penkiler1415
преди 2 месеца
До: Tikva007 А в Русия как е??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 18
khao
преди 2 месеца
поредния дебииилен превод на Пешката, за изявени копейки като лапащщия по механи... зада може да прави съчинения до безкрай върху фейкове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 13
andy
преди 2 месеца
Най-новата вдлъбнатиния от Инвесторджокъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 15
Tikva007
преди 2 месеца
В Киев спецовете от ЦИПсО с ужас констатират, че за 2 години зрителите на централните телевизионни канали, където тече официалната пропаганда, са на изчезване. Интересът се е пренасочил към социалните мрежи, където тече алтернативна информация. Не, защото украинците са преминали на страната на Путин, а защото официалната информация вече е като за деббилли. Същото очаква и тези, които публикуват инфантилни, маллоуммни съчинения за фенклубове в глобалната политика, като боззата отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още