IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подари луксозна руска лимузина на Ким Чен Ун за „лични нужди“

От Кремъл потвърдиха, че става въпрос за Aurus – луксозна лимузина, чиято цел е да служи за алтернатива на чуждестранни модели като тези на Mercedes

09:44 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Лимузина Aurus. Снимка: Bloomberg/Getty Images
Лимузина Aurus. Снимка: Bloomberg/Getty Images

Руският президент Владимир Путин е подарил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун нов автомобил за „лични нужди“, най-вероятно в нарушение на ограниченията на ООН, съобщава Bloomberg.

Подаръкът представлява произведена в Русия кола, съобщава севернокорейската информационна агенция KCNA. Била е предадена на група, включваща сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен, но не се дават повече подробности. Тя е изразила благодарност и е заявила, че „подаръкът служи за ясна демонстрация на специалните лични отношения между водещите лидери“, посочва още KCNA.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков потвърди пред РИА Новости, че автомобилът е марка Aurus – луксозна лимузина, чиято цел е да служи за алтернатива на чуждестранни модели като тези на Mercedes.

Съветът за сигурност на ООН има списък от стоки, които са забранени за износ в Северна Корея като ответна мярка заради ядрената програма на страната. Те включват яхти, състезателни коли и луксозни автомобили. Южнокорейското Министерство на обединението определя подаръка като нарушение на санкциите, посочва южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Подаръкът бе направен на фона на обвиненията от Вашингтон и Сеул, че севернокорейците предоставят муниции за руската армия на стойност няколко милиарда долара.

Ким Чен Ун е показвал, че харесва пътуванията с луксозни превозни средства. Наскоро е бил видян в Mercedes-Benz Maybach GLS 600 SUV, който се продава на базова цена от над 174 хил. долара.

Това обаче е една от „най-евтините“ автомобили на Ким Чен Ун, в чийто гараж има лимузини като брониран Maybach, който може да се продаде за над 1 млн. долара. Той също така има и специална секция във влака, с който пътува, предназначена за лимузините му.

Самият Путин е бил виждан да се вози на Aurus Senat. Колата бе описана от автомобилната секция на Sydney Morning Herald като 7200-килограмово копие на Rolls Royce. Седалките са от естествена кожа, а възможните разновидности включват и бронирана версия.

Путин показа своята лимузина Aurus на Ким по време на срещата им през септември, съобщи тогава руската ТАСС. Според информацията севернокорейският лидер е изпробвал комфорта ѝ, като е седнал на пасажерското място отпред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още