IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен Ун напуска Русия с обещания за по-тясно военно сътрудничество

Визитата на севернокорейския лидер, който рядко напуска страната си, е „нов разцвет на приятелство и солидарност, и сътрудничество“, съобщава севернокорейската агенция KCNA

15:36 | 17.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ким Чен Ун и Сергей Шойгу. Снимка: EPA/KCNA
Ким Чен Ун и Сергей Шойгу. Снимка: EPA/KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун потегли към дома с влака си в неделя, съобщават руските информационни агенции след едноседмична визита в Русия, която включваше преговори с президента Владимир Путин за тясно военно и друго сътрудничество, съобщава Ройтерс.

Видео, публикувано от руската държавна агенция РИА в неделя, показа Ким, който върви по червен килим към влака си в руския град Артьом и маха за довиждане под звуците на военен оркестър.

Артьом се намира на около 254 км от гара Казан на руската граница със Северна Корея.

Визитата на севернокорейския лидер, който рядко напуска страната си, е „нов разцвет на приятелство и солидарност, и сътрудничество“, който се отваря в историята на развитието на отношенията между Северна Корея и Русия, посочи на свой ред корейската информационна агенция KCNA.

САЩ и съюзниците им се притесняват за затоплянето на военните отношения между двете страни, докато Москва продължава инвазията си в Украйна, а Пхенян продължава да развива ракетните си и ядрени проекти.

Според Южна Корея и САЩ военното сътрудничество между Пхенян и Москва ще представлява нарушение на санкциите на ООН срещу Северна Корея. Южнокорейският президент Юн Сок Йол нарече партньорството „незаконно и несправедливо“, като според него международната общност ще се „обедини по-тясно“, заяви той в отговор за Associated Press.

Ким Чен Ун и Сергей Шойгу. Снимка: EPA/KCNA Ким Чен Ун и Сергей Шойгу. Снимка: EPA/KCNA

Юн ще участва идната седмица в Общото събрание на ООН.

Публична визита

Русия отрази подробно посещението на Ким, намеквайки многократно за възможността за военно сътрудничество със Северна Корея.

В събота Ким се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който показа на севернокорейския лидер руски стратегически ядрени бомбардировачи, свръхзвукови ракети и военни кораби.

Двамата са „разменили конструктивни мнения за практическите въпроси, назряващи от по-нататъшното засилване на стратегическата и тактическа координация и взаимна обмяна военните сили на двете страни и в полето на тяхната национална отбрана и сигурност“, заявиха от KCNA.

Москва обсъжда съвместни военни упражнения със Северна Корея, каза Шойгу пред руски медии. Той посети Пхенян през юли и разгледа оръжейно изложение с Кин – едно от най-ясните признаци за задълбочаване на отношенията дотогава.

По време на посещението си в Русия Ким разгледа руския тихоокеански морски флот, екипиран със стратегически ядрени подводници отбелязват от KCNA. Агенцията цитира севернокорейския лидер, според когото руския флот допринася за мира в региона. Той бе сниман да посещава контролна зала и да инспектира военен кораб.

Този месец Северна Корея пусна своята първа оперираща „тактическа подводница за ядрени нападения“.

Олег Кожемяко, губернатор на руския Приморски край, подари на Ким бронежилетка и шест дрона, произведени в региона, съобщи по-рано РИА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
двете най-мирни държави в света , липсва некой с чaлмa от иран за пълна идилия ... си оглеждат мирните пособия за масово унищожение ... :))) ... класика . а нямат поне за цвят в държавите си по една поточна линия за аспирин или витамин С ... феодални владения застинали в края на XVII век ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още