IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин събира под едно крило враговете на Запада

Допреди известно време нямаше стратегически враг, който да работи срещу Запада. Сега Русия е такъв и привлича пъстър сбор от мислещи сходно страни

09:20 | 16.09.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris McGrath/Getty Images
Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Ким Чен Ун може и да изглежда комично с бронирания си влак и квадратната си прическа, но посещението му в Русия не е за смях, пише колумнистът Марк Чемпиън в материал за Bloomberg.

Очевидно, то не е добра новина за Украйна, защото ще помогне на Владимир Путин да гарантира продължаването на инвазията си. Ким има голям резерв от съвместими със съветски оръжия муниции, които може да предостави точно когато руските войници се оплакват от недостиг в лицето на украинската контраофанзива.

Нито една от страните не представи подробности за проведените разговори, но Ким вече изпрати артилерийски снаряди за Русия миналата година, според информация на американското разузнаване, а сега изглежда, че на масата за преговори е било поставено и нещо още по-голямо. Путин потвърди в отговор на въпрос, че изборът на място за срещата – космодрумът „Восточний“ в Амурска област – означава, че Ким ще получи помощ за проблемната си сателитна програма в отговор.

Разбира се, Украйна също получава оръжия от трети страни. Грешно е обаче да кажем, че снабдяването с оръжия за инвазия е същото, както снабдяването на страна, която се отбранява, но също така е и твърде оптимистично да се смята, че това няма да се случи. Ким даде да се разбере, че е там, за да направи „стратегически“ съюз срещу САЩ, „злия“ хегемон, врагът.

Последната дума е важна. Според актуален доклад на Констанце Щелценмюлер, учен от Brookings Institution, урокът от Украйна е, че 30-годишния период за Запада без равностоен враг, вече е приключил. Разбира се, САЩ и Европа имат съперници и конкуренти, пред които да се изправят, в лицето на различни държави, както и международни терористи и т. нар. размирни страни, като Северна Корея на Ким. Но нямаше стратегически враг, който да работи срещу Запада. Сега Русия е такъв и привлича пъстър сбор от мислещи сходно страни.

Иран, който Кремъл държеше на ръка разстояние до 2015 г., за да го притисне да се откаже от програмата си за ядрено гориво – и предполагаемо за ядрено оръжие – е друг. Москва разбира, че както Иран, така и Северна Корея имат дестабилизиращо влияние в своите собствени големи задни дворове – ситуация, която може само да се влоши, ако държавите се сдобият с използваем ядрен арсенал. Но това беше преди Путин да нападне Украйна и нещата да се объркат.

Сега тези държави разполагат с артилерийски снаряди и дронове, от които Путин се нуждае, и ще направи всичко необходимо, за да ги получи. Това означава да им помогне с техните собствени приоритети по отношение на сигурността. Путин направи Иран първата страна, посетил след началото на войната миналия юли, когато отиде при върховния лидер аятолях Хаменей в Техеран. Последваха делегации, посветени на отбраната и индустриалните въпроси.

Последиците ще бъдат усетени не само в Европа, но и в Азия и Близкия изток, защото Русия е член на Съвета за сигурност на ООН, водеща ядрена сила и има ресурси като космодрума „Восточний“, каквито страни като Северна Корея и Иран нямат. Икономическите санкции на водения от САЩ кръг няма да променят това.

С толкова много партньори самата идея за т. нар. размирни държави може вече да няма смисъл. Те ще се превърнат в блок, непривлекателен и със сигурност слаб, но способен да нанесе значителни вреди. Русия набира активно поддръжници в Африка, където спонсорира преврати на места, където прозападни лидери стоят на пътя ѝ.

Това все още не е Студена война, или поне не с мащаба на тази, която си спомняме. Много по-неструктурирана е, по-непостоянна и все още неформирана. Нито пък Русия е бившият Съветски съюз, въпреки че Путин изглежда пропусна да спомене това в коментарите си към Ким. Той припомни, че „нашата страна“ първа е признала Корейската народна демократична република като държава и „нашата страна“ е подкрепила „войната за независимост“ на КНДР срещу подкрепената от САЩ Южна Корея през 50-те. Фенове на модела на разделена Корея за бъдещето на Украйна, водете си бележки.

Усилията на Русия да избяга от изолацията неминуемо ще се отразят на света ни и ще подкопаят базирания на правила международен ред, който Путин така ненавижда. „Също както в годините на Студената война, човечеството достигна опасна в миналото, и сега дори още по-опасна, граница“, писа руският външен министър Сергей Лавров в последното издание на „Россия в глобальной политике“, московският отговор на сп. Foreign Affairs.

Голяма част от това, което Путин и лавров казват, е цинично изфабрикувано и невярно. Но все пак трябва да вземем предвид, това, което казват, по-сериозно и това ще означава повече стратегическо мислене и повече отбрана, особено за Европа. Няма много надежда за отдих.

Чемпиън се обръща към Микола Белесков, военен анализатор в Киев, за това какво може да значи всичко това, докато контраофанзивата на Украйна се превръща във война на изтощение, крайнодесните политически партии в Европа набират инерция, а Путин набира нови попълнения – и муниции от Ким – за зимата. Той е по-оптимистично настроен макар и не по отношение на това, че войната се свърши бързо.

„Виждам промяна в правилната посока в сравнение с юли, когато настроенията бяха много помрачени“ за напредъка на контраофанзивата и нуждата за уреждане на нещата с Русия, посочва Белесков от аналитичния център Национален институт за стратегически изследвания, обвързан с президентството в Киев. „Повечето политици сега приемат, че това ще е една дълга война и е в интерес на страните от НАТО да подкрепят Украйна дългосрочно“, коментира той.

Белесков посочва скорошни заключения на германския Институт за световна икономика в Кил, който проследява международната подкрепа за Украйна. Според института Европа е удвоила ангажиментите си спрямо Украйна и отбраната ѝ през лятото, което прави приноса ѝ по-голям от този на САЩ.

Ако западните лидери оттеглят тази подкрепа в опит да накарат Украйна да приеме неблагоприятно за нея уреждане на конфликта, ситуацията ще е ужасна, но също така няма да продължи дълго, смята Белесков. Русия ще се върне в нападателна позиция и ще продължи да извършва зверства; гласуващото мнозинство в САЩ и Европа, което продължава да подкрепя Украйна, отново ще поиска от управляващите да помогнат за обръщането на силите. Но според него няма да се стигне до там, защото политиците вече разбират, че евентуална военна победа на Русия в Украйна ще е заплаха за тяхната собствена сигурност. Да се надяваме, че е прав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 месеца
До: khao, за в4ага, който не бил нужен на Запада: На Запада са му нужни приятели, Ала той не умее да ги разпознава и цени, драги ми Драгинко. Иде случи така, че върховете на Запад бяха овладени от хора скучни и безсъдържателни, които обаче - съзнавайки че, сами на нищо не са способни - умеят много да слушкат и да скачат когато и колкото каже Господарят. Оттам насетне, е ясно, какво следва след имплементация на Великата Ггглулупост, и светът се обедини около онзи, който му предложи разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 месеца
До: khao , Западът не умее да цени приятелството и уважава само грубата, безцеремонна Сила. Затова, васалната му логика, го бута в краката на Вашия, който го мачка както си знае, стъпва му по главата и т.н., че да може да се "издигне сам". Знаем се ТИ ОЗИ филм е гледан, гледан, гледан... И сега, на кривата ракета, Космосът и виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 месеца
"Путин събира под едно крило враговете на Запада." Всъщност не, НЕ Е така. Истината е че Западът сам си създаде врагове и ги набута заедно с Русия а, оттам насетне, беше въпрос на време, тези страни сами да потърсят обединение с такива като себе си, онеправдани, и да започнат да гравитират около Русия. Оказа се че, Западът е НЕдалновиден, че НЕ си дава сметка за последиците от собствените си действия и все опитва да прехвърля отговорността върху другите. Хак му е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 7 месеца
Отново бившият икономически вестник се занимава с поръчкови статии. Явно това е печелившата дейност, за която има #КОЙ да плаща подобаващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 7 месеца
Русия ще се върне в нападателна позиция и ще продължи да извършва зверства; ==== Като изпраща руски пленници на минните полета. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
penkiler1415
преди 7 месеца
До: khaoНа диктатора му трябва жертва. А на тоя който прави най-много и най-модерно оръжие, ще му трябват и купувачи. А кое увеличава най-добре купувачите? Нуждата(войната). САЩ трябва да направят паметник на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: penkiler1415 и да добавя... на Запада не му е нужен враг, на диктаторките режими е нужен враг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 7 месеца
До: penkiler1415 чел е доста, ама е било вестник "работническо дело" ... иначе тоя много добре знае кви тъъъпотии пише. Пише ги защото дядо му е бил активен борец и всичко в семейството им е постигнато благодарение на партията и русия... иначе е тъъъп на гадулка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
penkiler1415
преди 7 месеца
До: Tikva007 Прочел си доста но и се научи да мислиш. Запада му е нужен враг! Винаги!!! А за враг който се бие със своите, само са си мечтали. Чудя се, дали когато Путин превзе Крим и не реагираха, не са го чакали(подготвени) да направи точно това което направи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
penkiler1415
преди 7 месеца
До: Tikva007 Тия които въртят пръст ОТКОГА ЧАКАТ НЯКОЙ КОЙТО МУ Е ОМРЪЗНАЛО ДА МУ ВЪРТЯТ ПРЪСТ! Бре момче, Путин е мана небесна за Запада! Най-чудесното нещо което им се е случвало!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още