IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли Русия и Северна Корея да сключат ядрена коалиция?

Ще може ли севернокорейският лидер Ким Чен Ун да отслаби американското влияние в региона на Пасифика, коментира политологът д-р Искрен Иванов

16:00 | 13.09.23 г.

Така нареченият „съюз“ между Русия и Северна Корея е на антиамериканска основа и виждам в решението на Пхенян удобен момент севернокорейският лидер Ким Чен Ун да се възползва от ситуацията и да отслаби американското влияние в региона на Пасифика. Това което се случва, обаче е и опит за сключване на ядрена коалиция, а Северна Корея е една ядрена джунгла, която може да извършва ядрен шантаж. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи от Сеул д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Очаквам от тук нататък Русия да задълбочи своите контакти със Северна Корея, защото не ѝ остават много съюзници. Държавите от БРИКС заемат една доста колеблива политика спрямо войната в Украйна, посочи той. – Има някакъв формат на сътрудничество с Китай, който обаче в никакъв случай не можем да определим като съюз и остава една Северна Корея, която донякъде помага на Русия срещу САЩ."

Според политолога повечето партньори на Русия са в съюз с нея именно движени от стремежа да намалят американското влияние в глобален план.

Що се отнася до ядрените оръжия, д-р Иванов е на мнение, че това, което се случва, е опит за създаване на ядрена коалиция, а ситуацията на Корейския полуостров предполага подобна крачка. „Южна Корея е една от най-проамериканските страни в глобален план – със 77% от жителите, които подкрепят външната политика на САЩ“, отбеляза той.

Политологът потвърди, че има затопляне в отношенията между Южна Корея и Япони,  след като двете държави са с нелеко минало, но в момента са в ситуация, която ги поставя от американска страна, защото Щатите са опънали ядрен чадър над тях.

„Всъщност този ядрен чадър е основното, което гарантира южнокорейската сигурност, смята д-р Искрен Иванов и заяви, че и Южна Корея, и Япония разполагат с нужните знания и компоненти да създадат ядрени оръжия в рамките на няколко месеца. – Но към този момент общественото мнение и в двете държави е, че е добре да се разчита на американския ядрен чадър“.

Политологът допусна, че в този смисъл „заигравката“ с Москва вероятно е опит на севернокорейския лидер по някакъв начин да балансира тази дилема на сигурността, за да може по някакъв начин Северна Корея и Русия да разширят ядреното семейство на тоталитарните държави и да се противопоставят ефективно на ядрения чадър, който САЩ е опънала над своите съюзници на Пасифика.

Какво затруднява получаването на гаранции от Северна Корея и от Русия, че няма да използват ядрени оръжия? Договори ли се Ким Чен-ун с Владимир Путин за икономическа помощ? Защо санкциите са неефективен подход в опитите за възпрепятстване на ядрени съюзи? Какви са настроенията в момента в Южна Корея по отношение на Украйна и възможността за предоставяне на подкрепа на страната в борбата с агресията на Русия? Как трябва да се промени българската политика, за да се реализират южнокорейски инвестиции у нас? Защо липсва "азиатска линия" във външната ни политика?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още