IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия ще помогне на КНДР да разработи сателити

Руският президент се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на космодрума "Восточний"

10:43 | 13.09.23 г. 9
Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун при посещението си в космодрума "Восточний"- Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун при посещението си в космодрума "Восточний"- Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Русия ще помогне на Северна Корея да разработи сателити, а в отговор на въпрос дали с Ким Чен-ун ще разговарят за оръжейни доставки заяви, че двамата ще обсъдят всички въпроси, предава Ройтерс.

На въпрос дали Русия ще помогне на Ким да разработи сателити Путин отговори: „Затова дойдохме тук. Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетното инженерство, те също така се опитват да разработят Космоса“.

Путин разведе Ким в най-модерния руски космодрум, „Восточний“, сгушен в гориста местност в Източна Русия, недалеч от границата с Китай. Ким пристигна във „Восточний“ с влак, след като влезе в Русия рано във вторник.

„Радвам се да ви видя“, каза Путин, докато стискаше ръката на Ким около 40 секунди. „Това е новият ни космодрум“, допълни той. Путин също така поздрави Ким за поредица годишнини в Северна Корея, включително 75 години от създаването на КНДР през 1948 г.

Чрез преводач Ким благодари на Путин за поканата и за топлото посрещане. След това Путин разведе Ким в космодрума „Восточний“. Руската държавна телевизия съобщи, че севернокорейският лидер е задал множество въпроси на руския президент по време на обиколката.

Според руските медии Путин е развел Ким в сградата, където се сглобява новата руска ракета „Ангара“. 42,7-метровата ракета изстрелва обекти в ниската околоземна орбита.

В началото на срещата си с Путин севернокорейският президент заяви, че непоклатимата позиция на КНДР е да развива още традиционното си приятелство и връзки с Русия. 

"Смятам за чест, че президентът е подготвил възможност да се срещнем в специалната обстаноква на космодрума, който е в сърцевината на вашата позиция като космическа суперсила, и ни предоставя дълбоко разбиране за пътя напред", заяви Ким. 

Той уведоми още Путин, че има пълнатата му подкрепа в "свещената борба" на Москва "срещу хегемонните сили". "Винаги ще подкрепяме решенията на президента Путин и на руските ръководители... и ще бъдем заедно в борбата срещу империализма", каза Ким, който говори чрез преводач. 

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, но не е ясно дали са били осъществени доставки. Русия и КНДР отричат тези твърдения, но обещаха да задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната.

На въпрос дали Ким и Путин ще обсъдят оръжейни доставки говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Като съседи нашите страни осъществяват сътрудничество в чувствителни области, което не трябва да става обществено достояние. Но това е съвсем естествено за съседни страни“.

Изборът срещата между Ким и Путин да се проведе на космодрума „Восточний“, символ на амбициите на Русия като космическа сила, е забележителен, тъй като през последните четири месеца Северна Корея два пъти не успя да изстреля разузнавателни сателити, отбелязва Ройтерс.

Часове преди срещата на Путин и Ким КНДР изстреля две балистични ракети с малък обсег от район близо до столицата Пхенян, които паднаха в морето край източното крайбрежие, съобщиха южнокорейската армия и японското правителство.

Това е първият път, в който Северна Корея предприема изстрелване на ракети, докато Ким е в чужбина, съобщават анализатори. Севернокорейският лидер е пътувал само седем пъти извън страната си в 12-те си години на власт – всички през 2018 и 2019 г. Той също така два пъти премина за кратко границата между двете Кореи.

Руското външно министерство съобщи, че разговорите са важни предвид геополитическите промени в света.

„Двустранните контакти са много важни. И положението на Корейския полуостров, разбира се, е от изключително значение за сигурността и стабилността в региона“, заяви говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от агенция РИА „Новости“.

Ким пристигна в Русия с частен влак с ръководители в отбранителната индустрия и армията и заяви, че визитата му подчертава „стратегическото значение“ на отношенията между двете страни, съобщи в сряда севернокорейската осведомителна агенция КЦТА.

Ким може да предложи артилерийски снаряди от големите запаси на КНДР, които може да отговорят на нуждите на Русия в краткосрочен план, но съмнения около качеството на боеприпасите може да ограничат общото въздействие, коментират военни анализатори.

Южна Корея и САЩ предупреждават, че подобна сделка ще бъде нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия одобри в качеството си на постоянен член на съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 6
evlogi
преди 7 месеца
Глей ги двамата малоу,мника.Лика прилика са си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... сглобили са напълно още един кораб , таман го качиха на един от стендовете за тестове ... мен друго ме впечатли , сглобили са още един без страничните стабилизатори за управление при влизане в атмосферата и без защитни плочки . водят го разходен . това вероятно ще е такъв дето ще стои постоянно в орбита и ще го ползват за орбиталните си операции ... мислех че се майтапи , като каза преди няколко години , че трябва да произвеждат ПОНЕ по един двигател раптор на ден !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Да им покажат оня, дето го пратиха на Луната...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 да :) 25.септ ... но като го знаем оня аутист, сложи поне две седмици грешка ... пиши го към 10 окт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 абе неууук, руснаците още на са завършили своята част от международната станция на която вече й мина живота! Европейската част е завършена преди повече от десетилетие! .... или и ти бориш ракетите като оня малоууум Импа дето брои щиковете! :D:D:D Как е луна 25?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... видя ли spacex къв са го наредили ?! 25.септ , ако всички тестове минат успешно , вероятно старт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи. Жалка история. Чиста комплексарщина. Присмял се хърбел на щърбел. Двама изтъкнати европейци се подиграват на руската космическа програма - нерде Ямбол, нерде Стамбул. Ето голата, неприкрита истина в чарт и календар за успешните стартове през годината. Сравнявайте ЕС и Русия - нали не се гаврите с руските успехи в космоса като американци? Не, че и за европейци някой ви брои: *https://space.skyrocket.de/doc_chr/lau2023.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 те ще им дадът сателит, може да извадят и дубльора на спутник от музея.... а качването горе е друга работа, за това не са говорили! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 7 месеца
ким дебелият ун убаво се нагънАл по врата ... :))) ... ама е сбъркАл човека със сателитите ... !! ... рашибозука я имат 1-2 на година успешни старта с качване на сателит я не ... там не става с чипове от перални и съдомиялни ... требе по-сериозна електроника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още