IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен-ун пристигна в Русия, САЩ предупредиха Пхенян да не предоставя оръжия на Москва

Севернокорейската делегация включва външния министър и високопоставени представители на отбраната

09:14 | 12.09.23 г. 9
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Русия за обхватни разговори с руския президент Владимир Путин на фона на предупреждения от Вашингтон двете страни да не договарят оръжейна сделка, предава Ройтерс.

Ким замина за Русия в неделя с частния си влак, съобщиха държавните медии в КНДР във вторник. Той е придружен от водещи представители на оръжейната индустрия и армията, както и от външния си министър.

Японската осведомителна агенция Киодо съобщи, като се позова на анонимен руски официален източник, че влакът с Ким е пристигнал на гара Хасан, основен път към Далечния изток в Русия от Северна Корея. Говорител на южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че Ким вероятно е влязъл в Русия рано във вторник.

Севернокорейският лидер не пътува често в чужбина, като за 12-те си години на власт е направил само седем пътувания извън родината си и два пъти е прекрачвал границата между двете Кореи. Четири от пътуванията му бяха до основния политически съюзник на КНДР Китай.

„Това ще бъде посещение в пълната му форма. Ще има преговори между двете делегации и след това, ако е необходимо, лидерите ще продължат комуникацията си във формат „на четири очи“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Американски представители, които първи съобщиха за предстоящото посещение, заявиха, че разговорите между Русия и Северна Корея напредват активно и че Ким и Путин вероятно ще обсъдят снабдяването на Русия с оръжия за войната в Украйна.

Путин пристигна във Владивосток в понеделник, съобщава руската осведомителна агенция ТАСС. Той трябва да присъства на пленарна сесия на Източния икономически форум, който продължава до сряда.

Песков заяви, че руският президент ще се срещне с Ким след форума и че не е планирана пресконференция на двамата ръководители. Няма потвърждение за локацията на срещата и дали Ким ще присъства на икономическия форум.

Пхенян и Москва отричат, че КНДР ще доставя оръжия на Русия, която изчерпа голяма част от оръжейните си запаси в продължаващата над 18 месеца война в Украйна.

Песков заяви, че националните интереси на Русия ще диктуват политиките ѝ, съобщават руските осведомителни агенции. „Както знаете, при задействането на отношенията ни със съседните ни страни, включително Северна Корея, интересите на нашите две страни са важни за нас, а не предупреждения от Вашингтон“, допълни той.

В севернокорейската делегация са включени видни членове на партията, които отговарят за отбранителната индустрия и военните въпроси. В нея участват маршалите от Корейската народна армия Ри Пьон-чхол и Пак Йон-чон. Част от делегацията е и външният министър Чое Сон-хюи. Според анализаторите това показва, че визитата ще бъде съсредоточена върху сътрудничеството в отбранителната индустрия.

Северна Корея е една от малкото страни, които открито подкрепят Русия след нашествието в Украйна миналата година и Путин обеща миналата седмица да „разшири двустранните връзки във всички аспекти“.

В ярка демонстрация на приятелските отношения между Москва и Пхенян Ким разведе лично руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на военно изложение при посещението му в севернокорейската столица през юли и двамата наблюдаваха рамо до рамо военен парад, включващ и забранени балистични ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Lemon's
преди 7 месеца
Ким е напълнил бронирания влак с технологии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 7 месеца
Ба,хти грозния *** тоя Ким.Тоз със сигурност е няква генетична малформация.Или продукт на инцест..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
0pk
преди 7 месеца
САЩ предупредиха Пхенян да не предоставя оръжия на Москва, като го заплашиха с още санкции? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още