IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски и китайски представители застанаха редом до Ким Чен Ун на военен парад в КНДР

На парада бяха включени най-новите междуконтинентални балистични ракети на КНДР, способни да поразяват цели в САЩ

09:00 | 28.07.23 г. 1
Ким Чен Ун (вдясно) и Сергей Шойгу (вляво) при пристигането си на изложението на военна техника в Пхенян. Снимка: EPA/БГНЕС
Ким Чен Ун (вдясно) и Сергей Шойгу (вляво) при пристигането си на изложението на военна техника в Пхенян. Снимка: EPA/БГНЕС

Китайски и руски представители застанаха рамо до рамо с Ким Чен Ун в прегледа на най-новите ядрени ракети и бойни дронове на военен парад в Пхенян, съобщи севернокорейската държавна осведомителна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Очакваният с голям интерес парад в столицата на КНДР в четвъртък вечер бе по повод 70-годишнината от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като „Ден на победата“.

Визитата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу беше първата на високопоставен представител в областта на отбраната на Москва от разпадането на СССР през 1991 г. Представителите на Китай бяха първата подобна делегация на страната след началото на пандемията от COVID-19.

Появата им на събития с ядрени ракети на КНДР, забранени от Съвета за сигурност на ООН с китайска и руска подкрепа, е в контраст с предишни години, когато Пекин и Москва се стремяха да се разграничат от програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на съседната си страна.

Ким, Шойгу и членът на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хунджун говорят, смеят и поздравяват преминаващите на парада части на севернокорейската армия на фона на изложените оръжия, се вижда на снимки, разпространени от КЦТА.

В парада бяха включени най-новите междуконтинентални балистични ракети на КНДР Хвасон-17 и Хвасон-18, за които се смята, че имат обсег да поразяват цели навсякъде в САЩ.

Събитието включваше също прелитане на нови бойни и разузнавателни дронове, допълва КЦТА.

Пхенян доставя оръжия на Москва?

Ким беше домакин на прием и имаше обяд с Шойгу, на който е обещал солидарност с руския народ и армията на страната. Шойгу определил севернокорейската армия като най-силната в света и двамата са обсъдили стратегическата сигурност и сътрудничество в областта на отбраната, информира КЦТА.

На друга среща Шойгу прочел поздравителен адрес от руския президент Владимир Путин, който благодарил на Северна Корея за подкрепата ѝ по време на „специалната военна операция“ в Украйна, допълва агенцията.

Вашингтон обвинява Пхенян, че доставя оръжия на Русия за войната ѝ в Украйна. Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател заяви в четвъртък, че САЩ са „невероятно притеснени“ от връзките между Москва и Пхенян.

Двете страни отричат да са сключвали оръжейни сделки.

Новите бойни дронове може да бъдат използвани за следене на мишени в реално време, за оценка на щети във война и като цяло за засилване на стратегическата информация на място, коментира Анкит Панда от Фондация „Карнеги“ за международен мир.

Новите бойни дронове биха имали ограничена употреба във война на Корейския полуостров заради тяхната уязвимост към противовъздушната отбрана, но „Северна Корея може да се стреми да предложи тези дронове на външни клиенти“, допълва той.

Дроновете бяха сред показаните оръжия на оръжеен панаир, който Ким и Шойгу посетиха тази седмица в Пхенян, се видя на кадри на КЦТА.

Резолюции на ООН

В реч по време на парада севернокорейският министър на отбраната ген. Канг Сун Нам обвини САЩ и съюзниците им, че засилват напрежението в региона.

КНДР е с наложени санкции от ООН заради ракетните и ядрените си програми от 2006 г. насам. Те включват и забрана за разработването на балистични ракети.

Присъствието на китайски и руски представители на събития със забранени балистични ракети поражда съмнения за готовността на тези страни да прилагат санкции, коментира Лейф-Ерик Ийзли, преподавател по международни отношения в Ewha Womans University в Сеул.

„Не помага, когато две постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН открито подкрепят режима на Северна Корея, който нарушава човешки права, и пренебрегват резолюции, забраняващи разработването на ядрени оръжия и ракети“, допълва той.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че „всички страни членки на Съвета за сигурност и на практика всички страни членки на ООН споделят еднаквата отговорност да се придържат към резолюциите на Съвета за сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 9 месеца
"Ким, Шойгу и членът на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хунджун говорят, смеят и поздравяват преминаващите на парада части на севернокорейската армия на фона на изложените оръжия, се вижда на снимки, разпространени от КЦТА." Цивилизованите престъпници са разтревожвани и обезпокоени защото не се подчиняват и да изпълняват заповедите на Империята на лъжите, Световното зло , на Империята на зелената хартия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още