IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен Ун е готов да сключи оръжейна сделка с Путин

Пхенян може да предложи на Москва боеприпаси, реактивни системи за залпов изстрел и балистични ракети с малък обсег

15:44 | 09.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/KCNA
Снимка: EPA/KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е готов да сключи оръжейна сделка с руския президент Владимир Путин, съобщава Financial Times, като се позовава на експертни оценки. Подробности около вероятната сделка все още не са ясни.

"Все още не е ясно какво ще предвижда споразумението между Северна Корея и Русия. Пхенян може да предложи боеприпаси, реактивни системи за залпов изстрел и балистични ракети с малък обсег - всичко това ще помогне на Москва да отблъсне контранастъплението на Киев", пише изданието, на което се позовава и украинската агенция УНИАН.

Според FT в отговор Москва може да предложи зърно, нефт и военни технологии, както и плащане в чуждестранна валута. По този начин Русия също може да бъде убедена да предостави на Северна Корея „силно чувствителни военни технологии“. Следователно заплахата от страна на Северна Корея за Южна Корея и Япония ще се увеличи значително, пише БГНЕС.

„Оста Русия-Северна Корея усложнява ситуацията със сигурността както в Украйна, така и на Корейския полуостров. Сътрудничеството между Русия и Северна Корея може да се разшири отвъд споразуменията за конвенционални оръжия и хранителна/енергийна помощ, може би (ще стигне) до модерни технологии за сателити, ядрени подводници и балистични ракети“, казват експертите Виктор Ча и Елън Ким от базирания във Вашингтон мозъчен тръст CSIS.

Според анализатори "Северна Корея, Китай и Русия са се превърнали в новата ос на злото, като държави, управлявани от диктатори и заплашващи демократичния международен ред". 

Северна Корея отбелязва на 9 септември 75-ата годишнина от създаването на страната с парад на паравоенни формирования и с дипломатически контакти. Пхенян отдавна изразява готовност да задълбочи връзките с Китай и Русия, предава БТА.

Ким Чен Ун прие парада на площад "Ким Ир-сен" в Пхенян и проведе разговори с представителите на китайската делегация, пристигналата в Северна Корея по случай празника. Китайският президент Си Дзинпин е изпратил на севернокорейския лидер писмо, в което изразява желанието си да укрепи стратегическите комуникации и сътрудничеството на работно равнище с него.

Путин също е изпратил писмо на Ким, в което се казва, че двете страни ще разширят двустранните връзки, за да гарантират сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия. В поздравителната си телеграма Путин припомня, че Съветският съюз "първи призна новата суверенна държава, появила се на корейската земя".

Очаква се през следващата седмица лидерът на Северна Корея да пътува до руския град Владивосток, където ще се срещне с Владимир Путин, за да обсъдят евентуално военно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
wart
преди 7 месеца
''''Според анализатори "Северна Корея, Китай и Русия са се превърнали в новата ос на злото, като държави, управлявани от диктатори и заплашващи демократичния международен ред". "''' Вие престъпници колонизатори повече от 500 години грабите природните богатства на планетата и Империята на Зелената хартия повече от 80 години окупира първо Западна по късно Източна Европа като има в 130 страни повече от 700 военни бази. За какъв "'''''демократичния международен ред""'' говорят тези престъпници не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
форумните митрофанчета ходиха ли да се черпят по един алтай , или вишна , пред паметника на 9 септември ?! не ?! що ве друзя ?! я ким дебелият ун изчегъртал ръждата и боядисал некво джелезо и го кръстил подводница ... и вие не чествате мирната му инициатива ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още