IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За коя версия на победителя от президентските избори гласува Индонезия?

Прабово Субианто има много лица през годините: командир, обвинен в нарушаване на правата на човека, до агресивен националист и сега защитник на приемствеността

21:50 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изявен апаратчик, обвинен в множество нарушения на човешките права. Яростен националист. Благочестив защитник на мюсюлманите. Лоялен помощник на популярен президент с малко лични постижения.

Прабово Субианто е бил наричан по всички тези начини през годините, в които е търсил път към властта в Индонезия. Сега той е избран да наследи на президентския пост действащия държавен глава Джоко Уидодо, известен в своята страна още като Джокови.

По време на кампанията Субианто многократно обеща, че ще продължи политиките, начертани от Уидодо. Това би означавало да се отделят милиарди долари за социални програми като образование и жилища. Уидодо, който победи Субианто на предишните избори и който трябва да се оттегли през октомври, предложи подкрепа и на бившия си съперник чрез 36-годишния си син Джибран Ракабуминг Рака, който ще бъде вицепрезидент при управлението на Субианто.

Но остава неясно какъв лидер ще бъде 72-годишният бивш генерал. В миналото той е поставял под въпрос необходимостта от демокрация и е известен със своя непостоянен нрав и непостоянно поведение. По време на тази кампания той настоя, че е отдаден на демокрацията.

Бъдещето на Индонезия е ключово за света. С население от около 270 млн. души, тя е четвъртата по население страна в света и играе важна роля както в геополитиката, така и в битката с изменението на климата. Страната е най-големият износител на въглища и има големи находища на никел, ключов компонент при батериите за електрически автомобили. Длъжностни лица в САЩ приемат Индонезия за една от най-важните „суинг щати“ в света в надпреварата за влияние с Китай.

В началото на века ситуацията в Индонезия е коренно различна. Войници убиват студентски активисти по улиците, етническото китайско малцинство в страната е мишена на общностно насилие, а терористичните атаки са нещо обичайно.

Продемократичните протести водят до падането на Сухарто, диктаторът, който управлява Индонезия повече от три десетилетия и е тъст на Субианто. Военните остават встрани от политиката и изборите придобиват жизненоважно значение. Когато Уидодо печели президентството през 2014 г., той става първият лидер, който не идва от политическия или военен елит.

Уидодо се зае с амбициозни инфраструктурни и социални програми, като изграждането на хиляди километри пътища и въвеждането на всеобщо здравеопазване. Той спечели втори мандат и победи същия опонент, срещу който се изправи първия път: Субианто. Тогава той назначи последния за свой министър на отбраната, като на практика кооптира главния си съперник.

През октомври зетят на Уидодо направи решаващия вот в Конституционния съд за разширяване на избираемостта за кандидати за вицепрезиденти, позволявайки на сина на държавния глава, Джибран, да се кандидатира за кампанията на Субианто. Критиците казват, че това публично обвързва кандидатурата на бившия генерал с династични стремежи и продължаващо влияние от страна на Уидодо.

„Джокови явно мечтае Прабово да му позволи да бъде шофьор от задната седалка, което не вярвам да се случи“, коментира Деви Фортуна Ануар, бивш старши съветник на индонезийския вицепрезидент през първото десетилетие на този век. „Може би Прабово ще отстъпи на Джокови в първите дни или седмици, но не мисля, че някой уважаващ себе си президент ще позволи на бивш президент да му дава твърде много съвети“, добавя тя.

Поддръжниците на Субианто казват, че той се е научил от Уидодо как да се хареса на обществеността. По време на тази предизборна кампания бившият генерал изостави своите упорито националистически и ислямистки съюзнически персони.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо. Снимка: Bloomberg L.P. Президентът на Индонезия Джоко Уидодо. Снимка: Bloomberg L.P.

Вместо това той се опита да култивира фолклорен образ на дядо, който танцува смешно по време на митинги. Много млади хора - най-големият избирателен блок в Индонезия - не се интересуват много от миналото му.

За някои индонезийци, много от които възлагаха надеждите си на Уидодо, възходът на Субианто с подкрепата на напускащия президент изглежда като пречка за трудно извоюваната демокрация в страната.

„Изборите през 2024 г. са червен знак, който ще бъде запомнен от обществото“, смята Медиа Уахюди Аскар от Центъра за икономически и правни изследвания. „Въпреки че в крайна сметка и Прабово, и Джокови излязоха като победители, има значителна част от обществото, която е недоволна“.

 „Много хора са уплашени“, коментира Васисто Рахарджо Джати, анализатор в Националната агенция за изследвания и иновации. „Мисля, че е така, защото сме преследвани от фобията на ерата на Новия ред“, добавя той, имайки предвид управлението на Сухарто.

През това време Субианто е командир на страховитите специални части. Установено е, че през 1998 г. е наредил отвличането на политически дисиденти, за което по-късно е уволнен от армията. Повече от дузина души остават в неизвестност и има опасения, че са мъртви. Това му носи забрана да влиза в САЩ за близо две десетилетия.

В сряда вечер Субианто се опита да се представи като обединяваща фигура.

„Сега кампанията приключи, събрахме се отново, братя и сестри“, заяви той на поддръжниците си. „Нека забравим грубите думи. Между братята и сестрите караниците са нормални. Но кавгите не бива да се превръщат в дълготрайни разделения”, добави той.

Субианто представи план, наречен „Златна Индонезия 2045“, който според него ще помогне за по-нататъшното развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Той обеща да осигури безплатни обяди и мляко за учениците и да построи модерни болници в градовете. Субианто се ангажира да построи 3 милиона жилища за нуждаещите се и да увеличи заплатите на учителите.

Съперниците му поставиха под въпрос бюджета, необходим за всички тези програми. Програмата за безплатен обяд на Субианто ще струва колосалните 25,6 млрд. долара годишно, показват изчисления.

Субианто казва, че вижда вътрешния просперитет на Индонезия като начин страната да установи по-силно глобално присъствие. Той не планира да се отклони от досегашната външна политика на Индонезия.

Субианто получава образование в Англия и Швейцария. Той се присъединява към армията и се обучава във Форт Браг в Северна Каролина и Форт Бенинг в Джорджия през 80-те години на миналия век. Но бившият генерал винаги е подчертавал важността на индонезийската автономия в един постколониален свят. Миналия ноември, например, той разкритикува Европейския съюз заради регламент за обезлесяването, който ще блокира навлизането на голяма част от ключовия износ на Индонезия на европейския пазар.

„Мисля, че понякога има и малко несправедливост“, каза той. „Европейците бяха тези, които ни принудиха да насадим чай, кафе, каучук и шоколад. И сега казвате, че унищожаваме нашите гори? Вие първо унищожихте нашите гори:, изтъкна Субианто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още