IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия обмисля мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха в Джакарта

Предвижда се налагане на данък върху замърсяването на въздуха и използване на гориво с по-високо октаново число за колите с двигатели с обем от 2,4 литра нагоре

13:17 | 14.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индонезия подготвя мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха в Джакарта, след като в неделя столицата на островната страна отчете най-ниското качество на въздуха в глобален мащаб, съобщава Bloomberg.

Президентът Джоко Уидодо обмисля да наложи данък върху замърсяването на въздуха и да задължи превозните средства с двигатели с обем от 2,4 литра или повече да използват гориво с по-високо октаново число. Продължаващият сух сезон, високите нива на емисии на парникови газове и дейността на местните въглищни електроцентрали влошиха качеството на въздуха в Джакарта.

10-милионният град беше покрит от гъст смог, който създава рискове от здравословни проблеми сред жителите. Не за първи път столицата отчита високи нива на замърсяване на въздуха – причина за редица остри респираторни проблеми. През 2021 г. местен съд постанови, че жителите на Джакарта имат право на чист въздух и правителството трябва да разработи ясна стратегия за ограничаване на замърсяването.

Уидодо настоява за по-строг надзор на промишлените обекти и електроцентрали, както и за манипулиране на метеорологичните условия, за да се намали смогът. Правителството също така насърчава държавните служители да използват обществен транспорт или да работят от вкъщи. Превозните средства трябва да преминат тест за нивото на емисии, за да имат право да се движат в района на Голяма Джакарта, докато електроцентралите и фабриките ще подлежат на индустриални стандарти относно комините.

В по-дългосрочен план кабинетът на Уидодо ще се стреми да намали използването на превозни средства с двигатели с вътрешно горене и да замени обществения транспорт с електрически модели с по-бързи темпове, като същевременно призовава хората да използват повече подобен тип транспортни решения.

През април Индонезия намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за продажбите на електрически превозни средства, захранвани с батерии, до 1% от 11 на сто преди това, за да насърчи налагането на това задвижване.

Малко преди това страната обяви, че ще предостави 7 трлн. рупии (близо 456 млн. долара) за субсидиране на продажбите на електрически мотоциклети до 2024 г. Министърът на финансите Шри Муляни Индравати каза, че субсидиите ще покрият продажбите на 800 хил. нови електрически мотоциклета и преустройството на 200 хил. мотоциклета с двигател с вътрешно горене.

Правителството се надява, че добавянето на още 1 млн. електрически двуколесни превозни средства до 2024 г. ще помогне за намаляване на потреблението на изкопаеми горива и ще развие съоръжения за производство на електромобили, които ще се възползват от богатите залежи на никел в страната, важен материал за производството на батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още