IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще преговарят с Индонезия за доставки на никел за електромобилни батерии

Основната тревога на Вашингтон е свързана с масовото обезлесяване и замърсяването на водата в Индонезия заради миннодобивната ѝ дейност

12:55 | 13.11.23 г.
Президентът на Индонезия Джоко Уидодо (вляво) и държавният глава на САЩ Джо Байдън (вдясно). Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Президентът на Индонезия Джоко Уидодо (вляво) и държавният глава на САЩ Джо Байдън (вдясно). Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

САЩ и Индонезия ще обсъдят как да развият потенциално партньорство в областта на минералите, насочено към стимулиране на търговията с никел за електромобилните батериите, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, които са директно свързани с преговорите.

Следващите стъпки, които биха могли да придвижат страните към официални преговори за партньорство, ще бъдат обсъдени, когато индонезийският президент Джоко Уидодо посети Белия дом за среща с президента на САЩ Джо Байдън в понеделник, добавят източниците.

Администрацията на Байдън остава загрижена за екологичните, социалните и управленските стандарти (ESG) в Индонезия и проучва как сделката може да бъде реализирана. Белият дом също така планира допълнителни консултации с американски законодатели и профсъюзи през следващите седмици, изтъква един от източниците.

„Има много работа за вършене, преди да успеем официално да обявим преговори за партньорство за стратегически важни минерали“, добавя той.

Белият дом не отговори на молбата за коментар на Ройтерс.

Индонезия, която има най-големите залежи от никелова руда в света, през септември поиска от САЩ да започнат дискусии за търговска сделка за минерали, така че износът на страната от Югоизточна Азия да може да бъде покрит от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), който Байдън подписа през август 2022 г.

По-голямата част от никела в Индонезия се преработва, но правителството на Уидодо има желание да развие верига на доставки на електромобили, за да използва огромните залежи от никел, който може да се преработи в материали за батерии.

Въздействие върху околната среда

Дискусиите, които включват търговския представител на САЩ Катрин Тай, както и други служители на Белия дом, се фокусират върху гарантирането, че всяко потенциално споразумение за доставка на никел ще гарантира, че металът е добит с възможно най-малко негативно въздействие върху околната среда, изтъква един от източниците.

„Общата инерция е обещаваща, но (ние) не искаме да омаловажаваме факта, че тук има доста работа за вършене“, добавя друг източник.

Доставките на никел в Индонезия са най-големите в света и добивът на метала там често е критикуван заради масовото обезлесяване и замърсяването на водата.

Съгласно насоките на IRA, обявени през март, Вашингтон изисква определено количество стратегически минерали за батерии да бъдат произведени или сглобени в Северна Америка или от партньор, с който САЩ имат споразумение за свободна търговия. Към момента Индонезия не разполага с подобно споразумение, което автоматично я изключва от федералните стимули на Вашингтон.

Администрацията на Байдън също обсъжда начини за блокиране на всички обеми никел, които се добиват в Индонезия, но се преработват в Китай, споделят още източниците.

Стойността на глобалната индустрия за добив и обработка на никел достига 33,5 млрд. долара към края на 2022 г., показват актуални оценки.

Единствената никелова мина в САЩ ще бъде затворена след няколко години, а страната не разполага с рафинерии, което представлява риск за целта на Байдън САЩ да станат лидер в производството на електромобили.

Миналата година правителството осигури близо 115 млн. долара на Talon Metals за частично финансиране на завод за преработка на никел в Северна Дакота, който ще доставя метал на Tesla Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още