IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще произвежда електромобилни батерии с Ford в Индонезия

Партньорството между местни и чуждестранни компании ще се реализира чрез съвместни предприятия и доставка на суровини, изтъква министърът на инвестициите

19:48 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG ще изгради екосистема за батерии за електрически превозни средства в Индонезия и ще си партнира с миннодобивната компания Vale, американския концерн Ford Motor Co. и китайския производител на суровини за батерии Zhejiang Huayou Cobalt, съобщава Nikkei Asia Review, цитирайки министъра на инвестициите на страната Бахлил Лахадалия.

Автомобилните производители се фокусират върху Индонезия заради богатите ѝ залежи на полезни изкопаеми, използвани в индустрията за електромобили и свързаните с тях батерии, които представляват около 40% от цената на превозното средство. По този начин компаниите искат да настигнат глобалния пазарен лидер Tesla Inc.

Лахадалия заяви в неделя, че Volkswagen, най-големият автомобилен производител в Европа, ще работи с Vale, Ford, Huayou, френската миннодобивна компания Eramet и няколко индонезийски фирми като Merdeka Gold Copper - компанията майка на Merdeka Battery, и енергийната фирма Kalla Group.

Партньорствата ще се състоят в съвместни предприятия и доставка на суровини, посочва Лахадалия от Германия, където индонезийска делегация, водена от президента Джоко Уидодо, присъства на индустриалния панаир в Хановер.

От службата на Уидодо посочват, че инвестицията на Volkswagen ще бъде извършена чрез звеното PowerCo.

Междувременно Лахадалия заяви, че германският индустриален конгломерат BASF също е изразил интерес към изграждането на завод за производство на материали за батерии в партньорство с Eramet, в провинция Малуку, с инвестиция в размер на около 2,6 млрд. долара.

Министърът добавя, че инвестиционният интерес от страна на европейски компании ще разсее опасенията, че управлението на индонезийските мини "не се придържа към международните стандарти".

Уидодо, който е широко известен като Джокови, каза пред Ройтерс миналия месец, че Индонезия ще подобри мониторинга на екологичните стандарти за добива на никел на фона на опасенията относно въздействието на производството на метала върху околната среда.

Индонезия, която може да се похвали с най-големите залежи от никел в света, се опитва да развие силна електромобилна индустрия, възползвайки се от метала, който играе ключова роля в сектора.

Миналия месец Ford направи първата си инвестиция в Индонезия, като се присъедини към Vale Indonesia и Huayou в завод за преработка на никел на стойност 4,5 млрд. долара в провинция Сулавеси.

Малко след това Volkswagen заяви, че планира да инвестира 180 млрд. евро за пет години в области, включително в производство на батерии и снабдяване със суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още