IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миннодобивна фирма осъществи най-голямото IPO в Индонезия от началото на годината

Листването отразява нарастващия апетит на инвеститорите към сектора на електрически превозни средства в страната

11:14 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Металодобивната компания PT Trimegah Bangun Persada реализира своето първично публично предлагане (IPO) на борсата в Джакарта, набирайки 10 трлн. рупии (672 млн. долара) от листването – най-голямото за Индонезия от началото на годината, съобщава Bloomberg.

Емитирането отразява за пореден път нарастващия апетит на инвеститорите към сектора на електрически превозни средства в страната.

Акциите на Trimegah се търгуват при ценови ръст от 4% срещу 1300 рупии за книга в първата сесия на компанията, известна още като Harita Nickel. Дружеството емитира около 8 млрд. акции при цена от 1250 рупии.

Листването привлече вниманието на местни и чуждестранни инвеститори, които искат да спечелят от веригата на доставки на електромобили, която остава слабо представена на борсата в Джакарта.

Harita Nickel е първата компания в най-голямата икономика в Югоизточна Азия, която преработва нискокачествена никелова руда в материали за батерии, използвайки метод, известен като киселинно излугване под високо налягане.

Силното листване на концерна допълнително измества инвеститорския фокус към електромобилите на фона на плана на държавния глава на страната Джоко Уидодо да изгради цялостна верига на доставки за електромобили. Индонезия се опитва да привлече международни инвеститори, които да ѝ помогнат да капитализира своите богати залежи на никел – най-големите в света.

Представянето на Harita Nickel също дава насоки на инвеститорите преди листването на компанията за добив и преработка на никел PT Merdeka Battery Materials, планирано за 18 април.

Най-големите борсови дебюти в Индонезия от началото на годината. Източник: Bloomberg L.P. Най-големите борсови дебюти в Индонезия от началото на годината. Източник: Bloomberg L.P.

„Harita успешно реализира своя проект за киселинно излугване под високо налягане, като не се сблъска със забавянията, с които други оператори в региона се бореха по отношение на методите за управление на хвостохранилищата“, коментира Алън Рей Рестауро, анализатор в BloombergNEF. „Тя също така се представя добре по отношение на своите оперативни етапи, като избра да управлява разширяването си, като се фокусира първо върху междинните никелови продукти за батерии“, добавя той.

Преди листването на Harita Nickel 11 други компании дебютираха на борсата в Джакарта от началото на годината, набирайки поне по 500 млн. долара, показват данни, анализирани от Bloomberg. В рамките на тази група акциите на три компании поевтиняха в първия ден на търговията, докато при две цената на книжата остана непроменена, а при шест акциите поскъпнаха.

Credit Suisse Group AG, BNP Paribas SA, Citigroup Inc. и PT Mandiri Sekuritas бяха съвместни глобални координатори по продажбата на акции на Harita Nickel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още