IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия намали ДДС до 1% за продажбите на електромобили

Стимулът влиза в сила този месец и ще продължи да действа до края на годината

10:15 | 03.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Индонезия намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за продажбите на електрически превозни средства, захранвани с батерии, до 1% от 11 на сто преди това, за да насърчи налагането на това задвижване, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на властите от понеделник. Мерките отразяват ангажимента на страната да привлече големи чуждестранни инвеститори, които да помогнат за развитието на местна електромобилна индустрия.

Стимулът влиза в сила този месец и ще продължи да действа до края на годината, информира Координиращото министерство на мореплаването и инвестициите.

Намаляването на ДДС беше приложено и за някои електрически автобуси, добавят от ведомството.

Индонезия може да се похвали с най-богатите залежи на никел в света, като металът играе важна роля при производството на електромобилни батерии.

Властите се опитват да привлекат инвестиции от производители на електрически автомобили като Tesla и китайската BYD Auto. Южнокорейските LG и Hyundai вече започнаха да строят монтажи фабрики за батерии и електромобили в страната.

Последният привлечен международен инвеститор е Ford Motor Co., като американският концерн подписа по-рано този месец окончателно инвестиционно споразумение с PT Vale Indonesia и китайската Zhejiang Huayou Cobalt за изграждането на завод за преработка на никел на стойност 4,5 млрд. долара в Югоизточен Сулавеси. Съоръжението за киселинно излужване под високо налягане, разположено в Помалаа, където Vale управлява никелова мина, се очаква да произвежда годишно 120 хил. тона смесен хидроксиден преципитат - материал, извлечен от никелова руда, който се използва при изграждането на батерии за електрически превозни средства.

По-рано през март Индонезия обяви, че разработва програма на стойност 7 трлн. рупии (близо 456 млн. долара) за субсидиране на продажбите на електрически мотоциклети до 2024 г. Властите на Индонезия, където президентът Джоко Уидодо преговаря лично с главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск за инвестиции в страната, планира да обяви стимули за електрически превозни средства на 1 април.

Министърът на финансите Шри Муляни Индравати каза, че субсидиите ще покрият продажбите на 800 хил. нови електрически мотоциклета и преустройството на 200 хил. мотоциклета с двигател с вътрешно горене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още