IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилните амбиции на Индонезия създават местна борсова звезда

Тайландският филиал на тайванската Delta Electronics се превърна в най-ценната компания в страната

15:08 | 06.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайландско дъщерно дружество на тайванския производител на оборудване за електрозахранване и авточасти Delta Electronics изпревари традиционните борсови лидери в Тайланд, превръщайки се в най-високо оценената компания на местната фондова борса, тъй като се възползва от глобалния бум при електрическите превозни средства, пише Nikkei Asia Review.

Акциите на Delta Electronics Thailand поскъпнаха с такъв темп, че вече струват повече от тези на своята компания майка, подхранвайки страховете, че е надценена въпреки блестящите перспективи пред нея.

През последната година цената акциите на Delta Thailand скочи със 163%, надхвърляйки 1000 бата (29 долара) за първи път в четвъртък (2 март). През януари тя стана най-голямата компания в страната по пазарна капитализация, надминавайки Airports of Thailand - стълб на туристическата индустрия и в момента най-ценният летищен оператор в света.

Възходящият тренд при Delta Thailand се основава на плановете на компанията да удвои размера на бизнеса си с електромобили за една година, докато конкуренти като BYD, Great Wall Motor и Tesla навлизат в Тайланд. Фирмата имаше преднина при доставката на компоненти за електрически и хибридни превозни средства, след като навлезе на електромобилния пазар с преобразуватели на мощност преди пандемията от коронавирус.

През февруари 2020 г. правителството на Тайланд създаде комисия за трансформиране на своята верига на доставки на автомобили, за да се подготви за производство на превозни средства с нулеви емисии.

Първоначално инвеститорите не бяха ентусиазирани от ангажимента на правителството, като COVID-19 допълнително помрачи настроенията. Но след като Great Wall Motor стартира производствена дейност в Тайланд, като придоби завод за сглобяване на автомобили от General Motors през 2020 г., а BYD подписа сделка за изграждане на фабрика в страната през септември 2022 г., елкетромобилите се превърнаха в център на индустриалните амбиции на правителството.

През февруари миналата година страната обяви голям пакет от стимули за електромобили, включително намаление на митата до 40%, преразгледано намаление на акциза от 8% на 2% за леките автомобили, нулев данък върху пикапите и парична субсидия от 70 хил. до 150 хил. бата на превозно средство за купувачите.

В момента Тайланд и Индонезия се борят да привлекат Tesla за изграждане на местни монтажни фабрики. Американският концерн е ключов клиент на Delta.

Янси Хай, председател на компанията майка Delta Electronics за Тайван, заяви пред инвеститорите на 23 февруари, че тази година бизнесът с електрически превозни средства ще постигне за първи път рентабилност, откакто Delta започна да инвестира в сегмента през 2009 г. Според Хай Delta Thailand ще стартира изграждането нов завод в Унгария тази година, за да отговори на глобалните стремежи за локализиране на веригата на доставки за електромобили и сървъри.

Топ 5 на тайландските компании по пазарна капитализация. Източник: Nikkei Топ 5 на тайландските компании по пазарна капитализация. Източник: Nikkei

Електрическите автомобили остават малка част от бизнеса на Delta, който расте главно от търсенето на центрове за данни, потребителска електроника, домакински уреди и телекомуникационно оборудване през последните две години. Компанията се сблъска с препятствия от епохата на пандемията пред разширяването на бизнеса си с електромобили, като например недостига на полупроводници и други компоненти, което възпрепятства производството на автомобили в по-широк план.

Въпреки тези предизвикателства Delta Thailand отчете 129% увеличение на нетната си печалба за 2022 г. и поддържа положителна перспектива за следващите шест месеца.

Скептицизмът на инвеститорите по отношение на компанията произтича от опасенията, че нейните акции са били „надути“ от фактори, различни от представянето на Delta Thailand и перспективите за пазара на електромобили.

„Пазарната капитализация е по-висока от тази на компанията майка. Няма логика, така че сме много предпазливи по отношение на тези акции“, коментира Йонгюн  Чиаравути, главен инвестиционен директор в Eastspring Thailand.

Печалбата на тайландското звено на Delta Electronics расте повече от два пъти през 2022 г. Източник: Nikkei Печалбата на тайландското звено на Delta Electronics расте повече от два пъти през 2022 г. Източник: Nikkei

Едно от обясненията за оценката на Delta Thailand е слабото присъствие на електромобилни акции на тайландската борса. Местните инвеститори, които търсят експозиция към сектора, имат малко алтернативи сред листнатите в Банкок акции. Hana Microelectronics започна да доставя полупроводници за електромобили едва миналата година.

Междувременно местните инвеститори на дребно имат по-силно присъствие в Тайланд, отколкото други подобни борси. През януари тези инвеститори представляват 37% от стойността на търговията на борсата, нареждайки се след чуждестранните инвеститори, чийто дял достига 47%. За разлика от това на Токийската фондова борса физическите лица представляват 25,7% от стойността на търговията, докато чуждестранните инвеститори съставляват 67,5%.

Местните инвеститори в Тайланд често избягват валутните рискове и гравитират около местните акции с перспектива за силен растеж. „Трудно е да се намерят акции, които се представят добре в тези времена. На тайландския пазар големите традиционни акции са от сектора на енергетиката или летищата. Ние нямаме много технологични акции, за разлика от развитите пазари“, посочва Напон Джайсан, анализатор в Bualuang Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Прочетох дума по дума статията и не ми стана много ясно защо в заглавието присъства Индонезия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още