IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият таксиметров оператор в Индонезия избира BYD пред Tesla заради цените

Голяма част от планираните 500 електромобила в таксиметровия автопарк на PT Blue Bird, които операторът иска да си осигури тази година, ще бъдат доставени от BYD

11:02 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият таксиметров оператор в Индонезия ще разчита на китайския автомобилен производител BYD Co. за 80% от своя електромобилен автопарк, докато преразглежда договорените доставки с американския концерн Tesla Inc., тъй като търси по-изгодна трансакция, съобщава Bloomberg.

Голяма част от планираните 500 електромобила в таксиметровия автопарк на PT Blue Bird, които операторът иска да си осигури тази година, ще бъдат доставени от BYD, включително моделите E6 и T3, тъй като превозните средства са по-подходящи за индонезийския пазар, споделя президентът Сиджит Джокосоетоно.

„Ако цената е твърде висока, за нас би било неразумно да я прехвърляме върху клиентите, така че трябва да обмислим това“, добавя Джокосоетоно. По думите му компанията използва много вносни модели на BYD, тъй като техните цени подкрепят плановете ѝ в Индонезия.

BYD, вторият по големина производител на електромобили в света след Tesla, търси начин да се разшири в най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Концернът наскоро подписа споразумение за проучване на потенциални инвестиции в Индонезия, като същевременно обмисля изграждането на заводи за електромобили в съседните Филипини или Виетнам.

Междувременно Tesla трябваше да намали отново цените на своите модели, за да стимулира търсенето в Азия, дори след като предходните понижения се отразиха върху рентабилността на компанията.

Blue Bird все още преразглежда своите поръчки за Tesla въз основа на възвръщаемостта на инвестицията.

Индонезия, която може да се похвали с най-големите залежи от никел в света, се опитва да развие силна електромобилна индустрия, възползвайки се от метала, който играе ключова роля в сектора. Автомобилните производители се фокусират върху Индонезия заради богатите ѝ залежи на полезни изкопаеми, използвани в индустрията за електромобили и свързаните с тях батерии, които представляват около 40% от цената на превозното средство. По този начин компаниите искат да настигнат глобалния пазарен лидер Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още