IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL се присъединява към BYD и Tesla в битката на пазара на соларни модули

Китайският производител на батерии проучва разработването на перовскитни клетки, един от най-обещаващите методи за подобряване на производителността на фотоволтаиците

14:24 | 26.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), най-големият в света производител на батерии за електрически превозни средства, се присъединява към Tesla Inc. и BYD Co. в опит да се разшири на процъфтяващия пазар на соларни технологии, съобщава Bloomberg.

CATL заяви, че проучва разработването на перовскитни клетки, един от най-обещаващите методи за стимулиране на нови подобрения в производителността на слънчевите панели. Освен това в компанията сключи споразумение с JA Solar Technology Co., четвъртият по големина производител на соларни модули в Китай, за сътрудничество в областта на иновациите, маркетинга и съхранението на енергия.

„Ние изграждаме пилотна тестова линия“, споделя CATL в отговор на въпроси, без да предоставя подробности за срокове или капацитет.

Ангажиментът на концерна отразява засилващата се роля на соларната енергия по света, като се очаква през тази година да бъдат инсталиран рекорден нов капацитет мощности, подкрепени от бързото внедряване на мощности в Китай.

Глобалните инвестиции в технологията тази година ще надминат разходите за производство на петрол за първи път в историята, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Производителят на електрически превозни средства и батерии BYD започна производството на слънчеви батерии през 2008 г. и изгради капацитет както в Китай, така и в други страни, за да произвежда пластини, клетки и модули. BYD може да произвежда около 5 гигавата панели годишно, посочва компанията.

Инвестициите в чиста енергия нарастват с по-бърз темп от разходите за проучване и добив на петрол и газ. Източник: BloombergNEF Инвестициите в чиста енергия нарастват с по-бърз темп от разходите за проучване и добив на петрол и газ. Източник: BloombergNEF

Междувременно Tesla увеличи броя на своите соларни инсталации с 40% през първото тримесечие в сравнение със същия период на предходната година.

Макар глобалният пазар на фотоволтаици да се разраства бързо – като се очаква инсталациите да нараснат с повече от една трета до 344 гигавата тази година по изчислесния на BloombergNEF – предлагането се разширява с още по-бързи темпове. Този свръхкапацитет и увеличената конкуренция може да предизвикат вълна от фалити в цялата индустрия, предупреждава Ли Джънгуо, президент на Longi Green Energy Technology Co.

Производителите на батерии имат допълнителен интерес към сектора, тъй като домашните и индустриалните системи все по-често се съчетават с големи батерии за съхранение на енергия. Около 19 гигавата жилищни слънчеви системи само в САЩ ще добавят батерии между 2023 и 2030 г., прогнозира BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още