IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL представи батерия, която ще може да захранва електрически самолети

Батерията Qilin може да осигури пробег на електрическо превозно средство до 1000 километра

15:40 | 19.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щандът на CATL на изложението в Шанхай. Източник: Bloomberg L.P.
Щандът на CATL на изложението в Шанхай. Източник: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на електромобилни батерии в света, китайската компания Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), представи своята най-мощна батерия до момента, заявявайки, че един ден тя ще може да се използва за захранване на електрически самолети, съобщава Bloomberg.

Батерията, която съхранява повече енергия в по-малък пакет от стандартните аналози, има енергийна плътност от 500 ватчаса на килограм, изтъква главният учен на CATL Ву Кай по време на презентация на автомобилното изложение в Шанхай. Най-новата батерия на CATL, наречена Qilin, може да осигури пробег на електрическо превозно средство до 1000 километра.

Технологията, която CATL нарича кондензаторна батерия, е потенциално откритие, което ще помогне за електрифицирането на сектори, свързани с изкопаеми горива, тъй като съществуващите батерии са или твърде тежки, или представляват риск за безопасността. Все пак остават въпроси относно материалите, които ще се използват, цената и крайното въздействие върху пазара.

CATL планира да започне масово производство на новата клетка още тази година, като ще си сътрудничи в разработването на градски електрически самолет, използващ технологията, посочва още Ву. Компанията отказа да сподели с кого работи, позовавайки се на споразумения за поверителност.

Въпреки че CATL не уточни колко ще струва батерията за електрически автомобили, компанията изтъка, че ще бъде 10 пъти по-скъпа от тази при самолетите.

Ву заяви, че кондензаторната батерия създава мрежова структура на микронно ниво, която повишава ефективността на литиево-йонния транспорт, без да компрометира безопасността. Тези батерии разполагат с иновативни анодни материали и сепаратори и могат да използват различни високоенергийни катодни суровини, добави Ву.

Говорител на концерна каза, че технологията е различна от експерименталните твърдотелни батерии, които CATL разработва.

Глобалният лидер при електромобилните батерии се опитва да запази лидерската си позиция на фона на увеличаващата се конкуренция както от страна на чуждестранните компании, така и на местни разработчици като BYD, който скоро ще започне да доставят батерии на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
антиваксърете-газовици не харесват това ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още