IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 години са новите 50 - поне за световните лидери

Преди десетилетие само една от десетте най-населени страни в света имаше лидер на 70 или повече години, сега те са осем

14:45 | 29.02.24 г.
Американският президент Джо Байдън е на 81 години. Снимка: Leigh Vogel/Bloomberg
Американският президент Джо Байдън е на 81 години. Снимка: Leigh Vogel/Bloomberg

Днешният период е златен за политиците в златна възраст, при това не само в САЩ, пише Wall Street Journal.

Преди десетилетие само една от десетте най-населени страни в света, Индия, имаше ръководител на 70 години или повече. Днес това се отнася за осем от тях, така поне половината от населението на света е в ръцете на хора на 70 или 80-годишна възраст. Двете страни, които са изключения – Индонезия и Пакистан, също ще имат ръководители на 70 години след изборите този месец.

В коридорите на властта имаше далеч по-малко посивели коси през февруари 2014 г. Барак Обама, на относително младата възраст от 52 години, обитаваше Белия дом. Китайският президент Си Дзинпин и руският Владимир Путин бяха в началото на 60-те си години. Енрике Пеня Нието в Мексико беше на 47 години.

Какво стои зад бума на по-зрелите президенти и премиери? Причините са многобройни.

Автократи задълбочават контрола си върху властта. Си започна трети мандат, противоречащ на нормите, като ръководител на Комунистическата партия през 2022 г., когато беше на 69 години. Путин, който пое властта в Русия, когато беше на 47 години, остава на власт близо 25 години по-късно, помитайки съпротивата срещу управлението си. Един от най-ожесточените му противници Алексей Навални почина в затвора по-рано този месец на 47-годишна възраст.

Бариерите за влизане във властта нарастват и в демокрациите, където победата на избори изисква все повече пари, а това дава предимство на установени политици с добре смазани мрежи от донори. Очаква се Нарендра Моди в Индия да спечели трети мандат тази година на 73-годишна възраст. Шейха Хасина, на 76 години, спечели безпрецедентен пети мандат като премиер на Бангладеш през януари, а след като смаза опозицията, навлазе в 16-ата си година във властта.

В средата на февруари Индонезия изстреля 72-годишен член на утвърдения политически елит към ръководния пост. Той трябва да наследи президента Джоко Уидодо, бившия производител на мебели и кмет на малък град, чиято победа на изборите през 2014 г., когато беше на 53 години, вдъхна нова надежда на третата по големина демокрация в света.

„В света има много места, където съществуват високи прагове за влизане в нови партии и за нови политици, независимо дали са демокрации, или не“, казва Бен Бланд, директор на програмата за Азиатско-Тихоокеанския регион в британския институт Chatham House. „Много е потискащо да виждаме толкова малко по-млади ръководители и нови идеи да изникват навсякъде предвид мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени, и темпа, с който се променя светът“, допълва той.

В Америка въпросът „На колко години ставаш твърде стар?“ става все по-актуален преди президентските избори. Повечето избиратели казват, че биха предпочели президент под 70-годишна възраст, сочи допитване от 2023 г. на института Pew. Мнозина са притеснени, че влошено здраве може да е препятствие пред 81-годишния президент Джо Байдън или за 77-годишния му претендент Доналд Тръмп.

Гафове във Вашингтон привлякоха вниманието на медиите през последно време. Байдън неотдавна нарече египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси ръководител на Мексико. Тръмп обърка името на опонентката си на първичните избори на републиканците Ники Хейли с бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Ръководителят на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който стана на 82 години този месец, два пъти замръзна пред камерите миналото лято. Кабинетът му съобщи, че му се замаяла главата, а Макконъл и съюзниците му заявиха категорично, че той е в добро здраве.

Други политици се противопоставиха на призиви да се оттеглят, избирателите също рядко ги притискат да го направят.

Средната възраст на членовете на Камарата на представителите в началото на сегашния мандат беше 57,9 години, а тази на сенаторите достигна 64 години. Те са намалели леко спрямо средната възраст при предишния мандат, който започна през 2021 г., най-стария Конгрес в историята. Но в предишни години средната възраст на членовете на Камарата на представителите е нараснала с четири години от 2003 г. насам. Сенаторите са средно с 4,5 години по-възрастни от колегите им преди 20 години.

Тенденцията доведе до предложения за максимални възрастови граници за федерална служба. Хейли призова за задължителни изследвания за умствена адекватност за политици над 75 години. Миналата година републиканецът Джон Джеймс, член на Камарата на представителите от Мичиган, предложи конституционна поправка, която забранява на всеки човек, навършил 75 години по време на мандата си, да се кандидатира за Конгреса или за президент, но усилията му изглеждаха придимно символични.

В двупартийната система в Америка амбициозни млади хора обикновено трябва да започнат от дъното в един от двата установени лагера. Това затруднява пробива на лидери като Еманюел Макрон във Франция, който създаде собствена политическа партия, стана най-младият президент на страната на 39-годишна възраст и тази година назначи още по-млад премиер на 34 години.

Европа, чието население е по-възрастно от това на САЩ, не се вписва в тенденцията за възрастни ръководители. Нейните парламентарни демокрации дават повече възможност на по-млади политици да излизат на сцената като крайнодясната италианска министър-председателка Джорджа Мелони, която стана първата жена ръководител на страната си през 2022 г., когато беше на 45 години. Украинският президент Володимир Зеленски е на 46.

По-възрастните ръководители смятат напредналата си възраст за актив в момент на две войни в Украйна и в Газа и голямо съперничество между САЩ и Китай, които променят световния ред. Петизмерната шахматна дъска на световната политика се нуждае от опит, твърдят поддръжниците.

От друга страна, много хора се питат дали президенти и премиери от по-възрастно поколение могат да ръководят света през 21-и век, който се променя бързо под влиянието на изкуствения интелект и климатичните промени.

Политолозите се тревожат, че младите хора ще се откъснат от политиката, ако счетат, че са обградени от политици от поколението на бабите и дядовците им. Има риск  от „цикъл на отчуждение“, при който по-възрастни кандидати намаляват участието на млади хора на избори, а това на свой ред дава на политиците малък стимул да се съсредоточат върху притесненията на младите.

Изследвания от Япония и Германия показват, че по-младите местни ръководители обикновено насочват повече разходи към проблеми, засягащи младите. Чарлз Макклийн от Йейлския университет установява например, че е по-вероятно японските общини с кметове под 50 години да насочват средства към проблема с дългите списъци с чакащи в държавните центрове за детски грижи.

Но в много части на света 70-годишни хора водят деликатни разговори с младежи по теми като дългосрочните последици от глобалното затопляне или необходимостта от повече бебета. „Сега моментът е много подходящ младите двойки да добавят „драконче“ към семейството си“, каза 72-годишният премиер на Сингапур Ли Сян Лун при обръщението си за китайската Нова година.

Той отбеляза, че много млади хора днес имат различни приоритети като кариери и качествено време с партньорите си, но предупреди, че с всяка следваща година зачеването на дете става все по-трудно. Ли смята да се оттегли тази година и да предаде щафетата на човек, който е с 20 години по-млад. Ако не бяха сътресенията около Covid-19, щял да подаде оставка, преди да навърши 70.

Някои по-възрастни политици се опитват да заличат разделението във възрастта. Байдън, който е роден по време на Втората световна война, се присъедини към TikTok този месец с видео за Супербоул с надпис „хей, здравейте, хора“. Прабово Субианто, 72-годишният бивш генерал, който спечели президентските избори в Индонезия през февруари, гали котката си в Instagram и танцува по време на предизборната кампания във видео, което стана много популярно.

Сенатор Бърни Сандърс на 82 години в САЩ и лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания Джейми Корбин на 74 години са влиятелни фигури сред прогресивните младежи, печелейки легитимност като дългогодишни лица на левицата.

Младите хора трябва да свикнат с по-възрастните ръководители, казва Кевин Мънгър, доцент по политология в Държавния университет в Пенсилвания. „Това ще се промени, когато напуснат политиката заради напреднала възраст след 10 до 15 години, но не и преди това“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още