IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масирани атаки през уикенда показаха съществен напредък на украинските дронове

Руският щурм край Авдиевка се забавя, намаляват руските обстрели с авиобомби в региона

07:45 | 11.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През уикенда инфраструктурни обекти в Русия бяха подложени на масиран обстрел с дронове, като попадения има по конструкторското авиционно бюро "Бериев" и летището в Таганрог (Ростовска област), както и в петролна база в Курска област и в хангар на летището в Санкт Петербург.

В атаката срещу Ростовска област в нощта срещу 9 март са изстреляни 41 дрона и вероятно това е едно от най-масовите нападения на руска територия. По непотвърдена информация може да има поражения по самолет-разузнавач А-50, който е бил на ремонт в авиационния завод в Таганрог. Вероятно става въпрос за пострадалия при атака с дронове в Беларус през 2022 година, сочат от Института за изучаване на войната (ISW).

При атаките през уикенда са използвани дронове с подсилени двигатели и бойна част, пишат руски военни кореспонденти. Вероятно става въпрос за украинския аналог на иранските дронове Shahed -136, които започнаха да се произвеждат серийно в края на 2023 г., допълват анализатори.

Те отбелязват съществен напредък и при дроновете FPV (First Person View), използвани на бойното поле. Има случаи, при които украинските военни успяват да управляват едновременно 25 дрона от този тип на различни честоти, което говори много за техническите възможности и за броя оператори на дронове, които се използват все по-ефективно, посочват още руските анализатори.

Украинският президент Володимир Зеленски постави задача за произвоството на 1 млн. дрона от типа FPV през 2024 година. Тези дронове до известна степен заместват липсващите артилерийски снаряди за Украйна. Според министъра на цифровите технологии Михайло Федоров тази цел ще бъде преизпълнена.

90% от дроновете - и FPV, и самолетните типове, се произвеждат в Украйна, коментира преди време и министърът на стратегическата индустрия Олександър Камишин. В страната има около 200 предприятия, които произвеждат дронове за нуждите на украинската армия.

Руските атаки с дронове

В първите 10 дни на март Русия е изстреляла 175 дрона към Украйна, като 151 от тях са свалени от силите на ВВС, съобщи в своето вечерно обръщение по повод 746-я ден от началото на пълномащабната война. Той добави, че Киев работи активно за увеличаване на системите за противовъздушна отбрана.

В сутрешните часове на 10 март Русия изстреля 39 дрона към Украйна, като от тях са свалени 35. Има поражения по покрива на промишлено предприятие в Одеса, както и по енергийната мрежа на Миколаев. При обстрел с ракети по различни части на страната има попадения по жилищни сгради, жертви и ранени. От ВВС на Украйна допълват, че в нощта срещу 11 март са изстреляни 25 руски дрона, като са унищожени 15 от тях.

През последните дни Русия използва и единични ракетни удари с ракет С-300 или балистичните "Искандер", които трудно се унищожават от системите за ПВО. Министерството на отбраната на Русия разпространи и снимки, според които с ракета "Искандер" са унищожени два германски камиона MAN, пренасящи пускови установки от система Patriot. Военни анализатори коментират, че украинската армия действително използва тези камиони за превозване на ракетни установки, но също и за други логистични цели.

Модернизирани авиобомби носят успехи на руснаците по фронтовата линия

Използването на авиобомби се сочи като основната причина за падането на Авдиевка - на ден над града се изсипваха по около 100, сочат данните на военните. Германското издание Bild съобщава за старта на масовото производство на 1,5 тонната бомба ФАБ-1500, което е с фугасни експлозиви. Според CNN става въпрос за разработка, базирана на бомбите, останали в резервите на СССР. Тяхната цена е относително ниска, но разрушителната им мощ е огромна - след удар остава 15 м дупка. Обхватът на действие е 60-70 км.

Използването на този тип бомби отговаря най-точно на тактиката на руските военни досега в Украйна - разрушаване на населеното място, преди неговото превземане, посочва още CNN.

Украинските отбранителни съоръжения забавят щурма на руснаците в Донецка област

Руското настъпление в Донецка област се забавя, пишат руски военни кореспонденти, отбелязвайки, че най-ожесточените боеве са около линията Бердичи - Орливка - Тоненке, където украинските позиции са подсилени от резерви. Украинците възстановяват част от позициите си около Тоненке, но руснаците напредват на юг от Бердичи и на запад от Орливка.

Военното разузнаване на Великобритания отчита, че украинците завършват своята защитна линия в района, включваща минни полета, драконови зъби и други защитни съоръжения, които забавят руския щурм и ограничават възможността за отбелязване на тактически победи.

Руски публикации показват унищожени два танка Abrams в региона около Бердичи. Доскоро Украйна не беше използвала американските танкове, но според експерти те ще бъдат от полза в калта през пролетта.

Най-горещата точка от дни е Новопавливка - през изминалото денонощие са отбити 25 руски атаки в районите на Краснохоривка, Хеорхивка, Новомихайливка и Урожайно, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Руската армия опитва да се придвижи към Часов Яр и ожесточени остават боевете край Клещиевка, Бохдановка и Ивановске (около Бахмут), където обаче украинската армия държи стратегически позиции по  височините. Украинците опитват контраофанзива в Запорожка област по линията Роботине - Вербове.

По останалите точки от фронта се водят позиционни битки. Според украинския Център за отбранителни стратегии руснаците продължават да обстрелват с авиобомби позициите на украинците, но след свалените 13 самолета през февруари, избягват да се приближават прекалено близо до контролираната от Украйна територия.

В сводката на ВСУ за 746-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна са отбелязани общо 64 директни бойни сблъсъка. Повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия са под непрекъснат артилерийски и минометен обстрел.

Уволнен е главнокомандващият Черноморския флот на Русия?

Руското издание "Фонтанка" съобщава за уволнението на главнокомандващия руския Черноморски флот Николай Евменов. Временно изпълняващ длъжността е адм. Александър Моисеев, твърди руското издание. Информация за смяна официално няма, но Черноморският флот в последните месеци беше напълно обезличен от украинските морски дронове.

Данните на украинските власти показват, че от дни в украинските териториални води в Черно море няма руски боен кораб на дежурство. В Севастопол са останали около 13 руски кораба, като част от тях са на ремонт.

"20 дни в Мариупол" спечели "Оскар" за най-добър документален филм

Украинският "20 дни в Мариупол" спачели "Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм. Лентата е снимана от военния кореспондент Мстислав Чернов  в периода февруари - март 2022 година, в първите дни на пълномащабната война на Русия в Украйна и разказва за обсадата на украинския град.

"Искаше ми се този филм да го нямаше - бих се отказал от тази награда, ако можеше Русия никога да не беше нападала Украйна, никога да не беше окупирала наши градове, да не беше убивала десетки хиляди украинци, да не беше държала заложници - цивилни и военни, които защитават нашата земя", каза Чернов, когато получи статуетката.

За филма журналистът получи и награда "Пулицър".

Американската филмова академия връчи "Оскар" за най-добър филм на "Опенхаймер" - драма за физика, известен като "бащата на атомната бомба". Филмът разказва за създаването на националната лаборатория в Лос Аламос и разработките за първата атомна бомба на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още