IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се притеснява от укрепването на украинската военна индустрия

Украйна върна от плен защитници на Змийския остров и Чернобилската АЕЦ

07:52 | 04.01.24 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сред основните цели на последните масови руски ракетни обстрели има обекти на военната индустрия на Украйна, пише в анализите на британското военно разузнаване. Оттам отчитат, че през миналата зима руските ракети имаха за цел повече обекти от гражданската инфраструктура - енергийни съоръжения. Британското военно разузнване смята, че причината за новата тактика са опасенията на Москва относно растящите възможности на украинското военно производство, което ще подпомогне и подготовката им за продължителна война.

В края на миналата година украниските власти отчетоха значително увеличение на производството на муниции, артилерийски снаряди и дронове. Военното производство се увеличава три пъти спрямо 2022 година. Според украинския президент Володимир Зеленски през 2024 г. страната ще произведе 1 млн. дрона, необходими за бойното поле. Министърът на стратегическата индустрия Олександър Камишин коментира, че военната индустрия може да произведе и още 1000 дрона с обсег на действия над 1000 км през тази година. През декември производството на дронове в Украйна надмина 50 хил., допълват украинските власти.

На 29 декември 2023 г. и 2 януари 2024 г.  Русия извърши два масирани ракетни удара над Украйна. Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужний отбеляза, че ударите са насочени по военни обекти, но и по гражданската инфраструструктура - по жилищни сгради и училища, складове и търговски центрове.  При втория удар имаше частична повреда на електропроводи в Киев, при което 260 хил. души за кратко останаха без захранване.

Залужний отбеляза изрично свалените 10 ракети "Кинжал", които ако бяха стигнали своите цели, би било "катастрофа"

От началото на годината под непрекъснат ракетен обстрел е и приграничният град Харков. Според руски коментари това е отмъщение за украинската атака по Белгород в края на миналата година, при коята загинаха 24 души, а над 100 бяха ранени. Появили се видеа обаче доказват коментарите на Киев, че причината е лошата работа на противовъздушна отбрана на града и целите на украинския обстрел не са граждански обекти.

Именно от Белгородска област се извършва обстрелът към Харков и обикновено това е с ракети С-300 или С-400, чийто полет е само няколко минути и обикновено дори няма време да бъде обявена въздушна тревога.

Украйна поиска заседание на Съвета НАТО - Украйна заради ракетните обстрели

По искане на Украйна ще се проведе заседание на сформирания през миналия юли Съвет НАТО-Украна, става ясно от изявление на украинския минитър на външните работи Дмитро Кулеба. Основната тема ще са ракетните обстрели на Русия в последните няколко дни и възможностите за тяхното противодействие.

Кулеба отбелязва в своята публикация в Х (Twitter), че партньорите ще дискутират подсилването на противовъздушната отбрана на Украйна.

Предишното заседание на съвета беше през ноември и тогава темата беше насърчаване на производството на военна продукция в Украйна.

Междувременно НАТО обяви, че ще подкрепи свои европейски членове, сред които Испания, Нидерландия, Германия и Румъния, подписвайки договори за покупката на 1000 ракети за системите за ПВО Patriot. От съобщението обаче не става ясен какъв е периодът за изпълнение на тази задача, нито дали Украйна ще получи част от ракетите.

Координаторът по националната сигурност Джон Кърби коментира в пресконференция, че САЩ не могат да предадат повече оръжия на Украйна без одобрението на Конгреса, но и че в Белия дом ще направят всичко възможно украинците да получат необходимото въоръжение.

Русия намалява интензивността на пехотните атаки, но не и въздушните удари и обстрелите

Русия донякъде намалява интензивността на атаките с пехота по основните точки на фронтовата линия, но за сметка на това се увеличават въздушните удари и артилерийските обстрели, съобщава ръководителят на стратегическата група войски "Таврия" ген. Олександър Тарнавский. От  Генералния щаб на ВСУ пишат в сводката за 679-я ден от началото на войната, че в направленията Купянск са отблъснати само три атаки, а край Лиман няма офанзивни действия през изминалото денонощие.

Ръководителят на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирский посочва, че в направлението Лиман руските военни се прегрупират. Руски военни кореспонденти пък отчитат, че украинските дронове са по-ефективни от минните полета край Купянск.

Като цяло директните военни сблъсъци намаляват съществено спрямо дните преди празниците до 58 за последното денонощие. В средата на декември се водеха по над 100 сблъсъка между воюващите армии. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места  в прифронтовите зони.

Най-активни са действията в направлението към Авдиевка и около Маринка, става ясно още от сводката. Украинските военни удържат опитите за обкръжаване на Авдиевка, отбивайки почти 30 атаки в това направление. Геолокализирани данни преди ден, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW), показаха напредък в покрайнините на Первомайске (югозападно от Авдиевка), а руски военни кореспонденти съобщават и за преминаване на жп линията на североизток от Степове.

Русия съобщи за превземането на Маринка, но украински части все още удържат позиции в покранините на населеното място и отбиват 14 атаки през изминалото денонощие.

Руските военни отново опитват да подобрят позиците си около Веселе (на 18 км от Бахмут), но няма потвърждение за успешни атаки. Украинците са отбили 4 атаки в това направление.

Украинците съобщават за известен напредък към Роботине и Вербове (Запорожка област). Продължават и опитите на руските военни да отблъснат настъплението по левия бряг на Днепър. Руски кореспонденти съобщават, че имат предимство в жива сила, но украинците са по-добре оборудвани и атакуват с дронове позициите около населеното място Кринки. ISW отбелязва, че в региона са изпратени руски десантни части.

Украинските ВВС съобщават за свалени два от два изстреляни бойни дрона в района на Хмелницка област през миналото денонощие. От руското Министерство на отбраната съобщаватсъщо дават информация за унищожени 15 дрона над окупираните части на Запорожка, Донецка и Луганска област, както и осем балистични ракети "Точка У", но без да уточняват в кое направление.

Украйна и Русия извършиха най-масовата размяна на военнопленници от началото на войната

Украйна и Русия извършиха най-масовата размяна на военнопленници, при което от украинска страна бяха върнати защитници на Мариупол, Змийския остров и АЕЦ "Чернобил", които бяха в плен почти от началото на пълномащабната война. Украйна си върна 230 души, от които за 48 се смяташе, че са безследно изчезнали в боя. Основната част (213) са редници и сержанти, 11 офицери, а шестима са цивилни граждани, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна.

Руснаците връщат у дома 248 души, като за тях има много малко подробности в изявленията от Министерството на отбраната на Русия.

Последният обмен на военнопленници беше през август 2023 година, припомни украинският президент Володимир Зеленски в своето обръщение по повод 679-я ден от началото на войната. Той коментира, че преговорите не са преставали и благодари на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за подкрепата при обмена.

Досега Украйна е върнала от плен 2828 души, посочват от военното разузнаване на страната (ГУР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 5
sssaaa
преди 4 месеца
Е от къде 2800 Укри заложници са освободени до сега, след като Укронацистите нямат толкова загуби през целия период на конфликта до сега? Ся пак ли лъжат Руснаците, к'во става? Фекалният за каква Зимна офанзива говори, като Укрите са в такава? Взех да се обърквам вече. Свърши ли Пролетно-лярната есенна контра-атака през зимата или още не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 ми жал ми е за хорицата. Ей таквиз като тебе фашизоидчета, дето спят и сънуват умели ***, не ходят на фронта да воюват - ам се крият зад гърба на обикновени хорица, като ги пращат под снарядите на ордата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
valentino29
преди 4 месеца
До: zelka007 https://x.gd/IhY1w ,Only For You . : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 4 месеца
До: 0pk ... мъка ... що ги мислиш украинците ?! нали сте против тях ?! хък им е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 ам може да няма кой да докладва вече, разправят че операторите на javein-четата и снарядчетата били на привършване и се осъществявал отлов на нежелаещи да заемат тези длъжности. Нета е пълен с клипчета как по трима-четирма се нахвърят върху жертвата си и я замъкват насила в бусче, за да я обучват да борави с въпросните джавелинчета. До кога ще издържат така, зелков? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: 0pk ... факт !! от два дена няма докладвани унищожени танкчета ... :))) ... мислиш на украинците са свършили javein-четата ли или снарядчетата ?! не думай !! пепел ти на устата !! ама и ти не го верваш ... спряха да атакуват , това е , даже тук-таме и отстъпват ... толкоз по зимният наступ , нема и месец и свърши огъня ... рассийските самальоти има много кратък нальот , пък и повечето не са предвидени за такава интензивна употреба ... украинците не случайно искат ф16ки , а не су-та ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: * гатанка : що е то , голямо , зелено , лъжливо, тъъппо и досадно ?! ... отговор : танцуващата с куче зелка Ташка фон Мюнхаузен, по съвместителство - трроллл електродърводелец 7-ми разряд и аеросемкаджия с научна степин *Търчи-лъжи*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 9
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 ахаа, от днес вече и танковете ли свършиха, заедно с ракетите? Скоро очакваме да свършат самольотите и радарите, нали така, зелкич? Перемога след перемога, пък ги ловят като *** украинските войничета - никой неще да се бие за натовските фашаги. Е даже ти се скатаваш с оправданието, че перемогваш на информационния фронт. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 18
zelka007
преди 4 месеца
и специален поЗДРАВ за копейкофеновете-нефелници ... гатанка : що е то , голямо , зелено , гръмнато със снаряд ?! ... отговор : рассийски контрабатареен радар !! ... друзя антиваксъре-газовици , не смех ами безаналогова трагедия действие поредно ... те и кадрите , според мен не го гръмнаха с himars , няма ги характерните кръгове от волфрамовите шрапнели , по-вероятно е с exalibur ... https://***.youtube.com/watch?v=W6ulOlrrpxE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 30
zelka007
преди 4 месеца
втори ден няма унищожени рашибозушки танкчета ... да не би да посвършиха ?! не може да е вярно ... на непабедимая никога не им свършват танковете и ракетите !! и караблите и самальотите !! украинците само за последният месец са свалили 12 (дванадесет!) щурмоваци и изтребители ... :))) ... а матушката през последните години не е произвела толкова общо ... текущото изтощаване (избиване и палене) на рашибозуци и техника , е подготовка за следващата офанзива на украинците ... паметника де го ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още