IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Днес разговаряме с Украйна като равни

Резултатите от срещата на НАТО като цяло са добри, но можеха да бъдат идеални, смята Володимир Зеленски

15:01 | 12.07.23 г. 3
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Днес разговаряме с Украйна като с равни, с нетърпение очаквам да го направим като съюзници, коментира гереналният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс. Вторият ден от срещата на върха на Алианса е посветена на Украйна - по-рано днес Зеленски имаше редица срещи с лидери на членове на НАТО, провежда се и първото заседание на новия Съвет НАТО-Украйна.

Тази нова институция е една от гаранциите, които Украйна получава за своята сигурност - в нея Киев ще участва на равно ниво с останалите членове на организацията и ще може да изразява своите виждания, каза Столтенберг и допълни, че Украйна никога не е била по-близо до членство в НАТО.

В общото комюнике, публикувано късно снощи, беше посочено още, че ще бъде премахната една стъпка от процедурата по членство в НАТО - пътната карта, което означава облекчаване на условията за Киев.

НАТО попълва липсата на сигурност в страната ни, каза украинският президент в своето изявление пред медиите. Той отбеляза, че има много добри новини по отношение на военната помощ за страната му, но без да навлиза в детайли. По-рано той написа в социалните медии, че Германия ще предостави още системи за противовъздушна отбрана Patriot, а още вчера стана ясно, че Франция ще достави и далекобойни ракети.

Колкото до касетъчните бомби, които САЩ съобщиха, че ще предоставят на Киев, Зеленски нарече това "възстановяване на справедливостта" въпреки критиките, които САЩ получиха от част от западните си партньори. "Русия постоянно използва такива боеприпаси, за да разруши инфраструктурата на Украйна и да убива хора", каза той и допълни, че тези клъстърни бомби ще бъдат използвани само на окупираните от Русия украински територии.

По време на брифинга украинският президент беше попитан за своята остра критика отпреди ден, когато стана ясно, че Украйна няма да получи "времева рамка" за членството си в организацията. Тогава той нарече решението "абсурдно". "Позицията ми беше достатъчно публична", каза Зеленски и допълни, че според него комюникето на НАТО е "технически сигнал, но на нас не ни е нужна бюрокрацията". Той обясни, че за украинското общество определяне на времевата рамка би била много мотивиращ сигнал. "За мен като президент на тази държава беше важно да го получим", допълни той.

"Ние сме цивилизовани и адекватни хора, разбираме, че не може да бъдем в НАТО, докато сме във война", посочи още Зеленски. Той каза, че дори и по време на война в Украйна се извършват реформи, необходими както за членството в НАТО, така и в ЕС. Кандидатстването за членство в европейската общност също е било с цел мотивация на украинците, допълни още той.

Според него резултатите от срещата на НАТО като цяло са добри за Украйна, но е можело да бъдат идеални.

Украинският държавен глава беше категоричен, че страната му в момента има "фактически гаранции" за сигурността под формата на обещания за оръжия, финансова и друга подкрепа от съюзниците. Той обаче коментира, че Киев се нуждае и от "юридически гаранции", тоест тези ангажименти да бъдат описани в документи.

Най-големият риск за европейската сигурност е руският президент Владимир Путин да спечели тази война, коментира Столтенберг в коментар на руски изявления, че решението за подкрепа за Украйна е "опасна грешка". Генералният секретар на НАТО коменитра, че Русия никога няма да бъде доволна от което и да е било разширяване на организацията. Украйна има правото да определя сама пътя си, а Русия не може да има думата кой ще бъде член на НАТО и кой не, допълни още Столтенберг.

Според него, започвайки тази война, руският президент Владимир Путин не е оценил готовността на украинския народ да се бори и единството на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
RoyBatty
преди 9 месеца
"Днес разговаряме с Украйна като с равни" казъл високият човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
а според oryx , които броят единствено снимков материал с геолокация , около 2100 са унищожени , 1300 са повредени , 600 са пленени , 100 са изоставени ... което отговаря почти на minusrus , където 4090 танка са загубите на рашибозука до момента ... мдаа ... СВОто пашло на (цензура) ... демилитаризацията на втората най-могъща поприключва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
рашибозука има около 10200 Т72 , около 3000 Т80 , около 200 Т90 ... разполага и с консервирани от 50-те години на миналият век около 2800 Т55 , около 2500 Т62 и около 2000 Т64 ... което прави около 17200 танка , от тях оперативни преди войната са били 3300 ... според самите рашибозуци 2300 не подлежат на възстановяване , 1300 са в съмнително състояние , около 2100 вероятно могат да бъдат разконсервирани и възстановени но само в уралвагонремонтспецмашгигагалактическизавод ... :))) ... мдаа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още