IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма да използва касетъчни боеприпаси в населени места

За използването на тези боеприпаси Киев ще дава и стриктен отчет

17:28 | 08.07.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна няма да използва касетъчни боеприпаси в населени места, заяви британският премиер Риши Сунак, цитиран от Sky News. Той обясни, че е получил това уверение от Киев, но Лондон все пак не подкрепя доставките на тези муниции от страна на САЩ.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников допълва, че тези боеприпаси ще бъдат използвани само в окупираните от Русия международно признати украински територии и ще бъде воден стриктен отчет за това, включително и за ефективността на мунициите.След освобождаването на териториите първата работа на украинските военни ще бъде разминиране на засегнатите места, допълни Резников вTwitter.

 

Великобритания, както и повечето европейски държави, подписа Конвенцията, който забранява използването на касетъчните бомби. "Ще продължаваме да подкрепяме Украйна срещу незаконната и непровокирана руска инвация, но ще го правим с предоставане на тежко въоръжение - танкове, и далекобойни оръжия. Надявам се, че всички държави ще продължат да поддържат Украйна", допълни той.

Срещу доставките се обявиха още и Германия и Испания, които също са част от алианса срещу този тип боеприпаси. Решението на САЩ за тази доставка е индивидуално и не е част от инициативата на НАТО за подкрепа на Украйна, коментира пред RTVE испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя посочи, че страната ѝ подкрепя доставките на легитимно въоръжение за защита на Украйна.

САЩ, Русия и Украйна не са подписали международния договор за забрана на касетъчните бомби, а подобни боеприпаси са използвани множество пъти във войната в Украйна - основно от руска страна.

По-рано днес (8 юли) американският президент Джо Байдън обясни решението си с недостига на муниции за Украйна. То е било "трудно" и ще е временно, докато бъдат произведени необходимите конвенционални 155-мм снаряди. Американският президент и от Министерството на отбраната на САЩ са категорични, че решението за доставка е било взето след консултации с партньорите и Конгреса.

По информация на Ройтерс Украйна е поискала касетъчни бомби през март 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
penkiler1415
преди 10 месеца
Всички оръжия използвани от руснаците да се дадат и на украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Alex Silver
преди 10 месеца
Няма да използва и хлор в населени места. Няма да използва и зарин в населени места. Няма да използва и биологическо оръжие в населени места. За уранови и фосфорни снаряди може и в населени места. За фашагите всичко е демократично и разрешено. Докато не ги побарат за дебелите зaдници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
sssaaa
преди 10 месеца
Фекален, намали малко алкохола вечер, че да не те пратят на фронта роднините ти. Видяхме освобождението на Бахмут за 7 дни с техника и техкологии от цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ... разпран (цензура) ... рашибозука може да ръси навсякъде с касетъчни и фосфорни , а украинците не може да правят рашибозук на лютеница , що ?! напротив , може ... !! ... и скоро започват , първо от траншеите в запорожието после повсеместно в луганска област ... аве , що се окопавате в Бердянск , а ?! отписахте ли всичко по направлението вече ... ?! ... отписахте го , даже и войската в самият град сте отписали , изнасят се масово от там ... :))) ... нещо мирише на жест пак ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
Моравецки са зори с паламарката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
mr. Yoda
преди 10 месеца
Украйна няма да използва касетъчни боеприпаси в населени места. Bloomberg пак бъгна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още