IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират да предоставят исканите от Турция изтребители F-16

Решението е взето часове след като президентът на Турция се съгласи да отмени ветото си върху присъединяването на Швеция към НАТО

12:43 | 11.07.23 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Omar Marques/Getty Images
Снимка: Omar Marques/Getty Images

САЩ ще прехвърлят изтребители F-16 на Турция след консултация с Конгреса, заяви съветник по националната сигурност на САЩ във вторник, часове след като президентът на Турция се съгласи да отмени ветото си върху присъединяването на Швеция към НАТО, съобщава Financial Times.

Обратът в позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по членството на Стокхолм в НАТО, който се случи след сериозно лобиране от Вашингтон и други западни столици, изчиства голямо препятствие за Алианса, докато засилва отбраната си в отговор на войната на Русия в Украйна.

Американският президент Джо Байдън „не е поставил никакви предупреждения или условия относно [прехвърлянето]... и той възнамерява да продължи с това прехвърляне след консултация с Конгреса“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан преди срещата на върха на НАТО.

Служители на администрацията на Байдън внимаваха да не посочат изрична връзка между предоставянето на изтребителите и кандидатурата на Швеция за членство. Решението на Анкара да се откаже от съпротивата си обаче изпраща силно послание към Конгреса на САЩ, който трябва да одобри предоставянето на изтребителите F-16 – ход, срещу който преди това се противопоставяха видни членове.

Ердоган отстъпи по отношение на членството на Швеция в отбранителния съюз след вълна от дипломатически усилия в понеделник. Представители на НАТО, ЕС и САЩ се опитаха да намерят начини да спечелят турския президент на своя страна.

Байдън е разговарял с Ердоган на път за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, в понеделник и трябва да се срещне с него по-късно във вторник в кулоарите. Те са обсъдили „как САЩ и Турция могат да постигнат положителен напредък“, ако Анкара „направи голяма стъпка“ и даде зелена светлина на кандидатурата на Швеция, каза Съливан.

След това турският президент се срещна с шведския премиер Улф Кристерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, провеждайки по-рано отделна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, фокусирана върху „възстановяването“ на изпадналия в застой процес на присъединяване на Турция в ЕС.

Мишел каза, че макар процесите да са напълно отделни, даването на зелена светлина на влизането на Швеция в НАТО би „създало добра атмосфера сред хората, които искат да ви помогнат“ в Брюксел, посочва човек, информиран за дискусията.

Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения в американския Сенат, който беше против трансфера на самолетите, сигнализира в понеделник, че може да се откаже от дългогодишното си противопоставяне на фона на дискусии с Белия дом.

„Водим разговори с администрацията“, каза Менендес пред Ройтерс. „Ако могат да намерят начин да гарантират, че агресията на Турция срещу нейните съседи ще спре, където има затишие през последните няколко месеца, това е страхотно, но това трябва да стане постоянна реалност“.

Байдън за първи път предложи подкрепа за идеята за изпращане на F-16 миналата година, след като Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО. Турция поиска самолетите през октомври 2021 г. срещу сумата от 20 млрд. долара, както и почти 80 комплекта за модернизация на съществуващите си бойни самолети. Предоставянето им обаче беше сложено на пауза, след като Анкара реши да придобие руски ракети за противовъздушна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
Ядрената им е сащия шит! За 10-15 пъти по-висока цена! Кой свободен човек би купил доброволно такива шитове?! То и затова е този нагъл натиск! "Пазарна икономика" му казват ФАЩисаните! Бой по робите докато ти купят булшита!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
До: andy*** = шита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
До: penmanМъпeтитe центуриони се активизираха. Викаш, ФАЩ ги изхвърлят от въоръжение, а вacaлите им се yбиват да ги купуват. Ами, че то на вacaлите ако не си пробуташ ***, то на кой?! Нека ги пратят при ykpите да видим как хубаво ли горят. Щото Брадлитата, Патриотите, АХМите и Леопардите са страшни флоеверки! Уkpи полята са осеяни от остатъците им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
penman
преди 9 месеца
Руските кратуни пак бързат да заработят копейките си. Плужъци, става въпрос не за стари ф-16, а за съвременната модификация, каквано ще получим преди Турция. И още една опорка на нашенските *** се сгромоляса - нима турците са толкова глупави да купуват новата модификация на Ф-16, а не руските таралясници?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 9 месеца
До: rattenCNN и Ню Йорк Таймс съобщиха, че американците обрали един мозей във Виетнам с реликви Ф16 от войната и ще продават топ технологията си на всички желаещи. Цената ще е 2х-3х поради редкостта на антикварните екземпляри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ratten
преди 9 месеца
тия да не вземат нашите брошури на ф16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 9 месеца
ФАЩ се отървават от старите си антики! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още