IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солидарност или спорове: Пет теми, които да наблюдаваме на срещата на НАТО във Вилнюс

Алиансът е обхванат от вътрешни спорове заради нежеланието на Турция за приемане на Швеция и по въпроса за евентуално присъединяване на Украйна

17:19 | 09.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на 31 страни членки на НАТО ще се съберат във Вилнюс, Литва, за двудневна среща на високо равнище, която започва във вторник. Това се случва в момент, когато войната на Русия в Украйна наближава 18-ия си месец.

Срещата ще се състои в ключов момент от конфликта. НАТО се стреми да подкрепи Киев с нови боеприпаси, включително предоставени от САЩ касетъчни бомби, за контранастъплението му и оценява последиците от осуетения през юни метеж на частната военна компания „Вагнер“ с ръководител Евгений Пригожин срещу ръководителите и операциите на Русия.

Но Алиансът също така е обхванат от вътрешни спорове заради нежеланието на Турция да одобри членството на Швеция и по въпроса дали да открие пътя за евентуално присъединяване на Украйна.

Но лидерите, които ще се съберат на срещата, включително американският президент Джо Байдън, който все още е най-влиятелната фигура на Алианса, искат да използват срещата следващата седмица, за да изпратят сигнал, че конфликтът в Украйна само е укрепил НАТО. Байдън планира също да проведе среща по въпросите на климата с британския крал Чарлз III и да се срещне с представители на скандинавските страни във Финландия, най-новата страна членка на Алианса.

Bloomberg обобщава какво да следим, докато световните лидери пристигат във Вилнюс:

Членство на Швеция

Турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещне с шведския премиер Улф Кристерсон в понеделник преди срещата на високо равнище, докато скандинавската страна полага усилия в последната минута да убеди Анкара, че трябва да ѝ позволи да се присъедини към НАТО.

Турция твърди, че противопоставянето ѝ се дължи на притеснения, че Швеция не прави достатъчно, за да ограничи кюрдски сепаратистки групи, които Анкара смята за терористични организации.

Освен това Ердоган изрази желание за среща с Байдън. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че очаква двамата да проведат разговор в рамките на срещата на върха. Има очаквания също, че турският президент ще обяви закупуването на американски изтребители F-16 за армията си макар Анкара и Вашингтон да заявиха, че тези разговори не са свързани със стремежа за членство на Швеция.

Ердоган по време на предизборен митиг в Истанбул през май. Снимка: Bloomberg LP Ердоган по време на предизборен митиг в Истанбул през май. Снимка: Bloomberg LP

Макар че за Турция и за другата колебаеща се страна Унгария е твърде късно да ратифицират членството на Швеция преди срещата на високо равнище, съюзниците се надяват, че двете страни може да обявят, че са преодолели безизходицата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг звучеше оптимистично по въпроса в четвъртък, като заяви, че членството на Швеция е много близо и че е възможно да има „положително решение“ на срещата на върха. Ден по-късно Ердоган каза, че Турция не може да има доверие на страна, където „терористи се разхождат свободно на улицата“.

Помощ за Украйна

Украйна ще бъде ключова тема, като президентът Володимир Зеленски планира да участва на срещата на върха.

Очаква се страните членки на НАТО да предложат на Киев обещание за дългосрочна подкрепа, която цели да задълбочи отношенията без да превръщат Украйна в страна членка в непосредствен план, тъй като предвидените в Член 5 от договора на блока гаранции за сигурност може да въвлекат съюзниците във войната на Русия срещу Украйна. САЩ обявиха пакет от помощи на стойност 800 млн. долара в петък, включващ противоречиви касетъчни бомби, които съюзниците забраниха заради хуманитарни съображения.

В интервю за CNN на 7 юли Байдън заяви, че Украйна не е „готова за членство в НАТО“, включително заради продължаващото нашествие на Русия срещу страната и разпоредбите на член 5 на НАТО.

Зеленски призова срещата на върха да изпрати ясни сигнали в подкрепа на членството на страната му и поиска съюзниците да предоставят по-конкретна перспектива отвъд 15-годишното заявление, че някой ден Украйна ще се присъедини.

Съюзниците обсъждат как да отговорят на въпроса в комюникето от срещата на върха, като някои източноевропейски страни членки настояват за по-конкретен път. Страни като САЩ и Германия искат вместо това да се съсредоточат върху непосредствената помощ. Възможно е съюзниците да обявят, че Украйна не се нуждае от План за действие, когато те в крайна сметка решат да я поканят да се присъедини.

Столтенберг и Зеленски на среща в Киев през април. Снимка: Bloomberg LP Столтенберг и Зеленски на среща в Киев през април. Снимка: Bloomberg LP

Срещата във Вилнюс може да повиши официалния статут на отношенията на НАТО с Украйна, като установи нов Съвет НАТО-Украйна, позволяващ на страната пряко да участва в по-широки обсъждания на сигурността на Алианса и да провежда консултации със съюзниците за притесненията си в областта на сигурността.

Очаква се също лидерите на НАТО да се договорят за създаването на фонд от 500 млн. долара годишно за предоставяне на несмъртоносна помощ на Украйна за модернизиране на армията ѝ. Очаква се в кулоарите на срещата на върха някои съюзници да дадат двустранни уверения в областта на сигурността на Украйна, като се ангажират да гарантират, че въоръжените ѝ сили са добре оборудвани и обучени в усилие за сдържане на Русия от повторно нашествие след края на войната.

Разходи за отбрана

Ръководителите на НАТО трябва да дадат ново обещание относно разходите за отбрана, като поемат траен ангажимент да харчат „поне“ 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Споразумението разширява предишна амбициозна цел на Алианса от 2% и изтъква обещанията да се влага повече в отбрана след нашествието в Украйна.

Но много страни, включително Люксембург, Канада и Италия, все още не успяват да изпълнят старите указания. Само 11 от 31 съюзници се очаква да изпълнят целта от 2% тази година, сочат изчисления на НАТО, публикувани в петък.

Очаква се също Алиансът да утвърди три регионални плана за отбрана за първи път от края на Студената война, които определят в подробности как страните ще защитават територията си, ако бъдат подложени на нападение от Русия или от терористични групи.

Танк "Леопард" на германската армия по време на учение на НАТО в Литва през юни. Снимка: Bloomberg LP Танк "Леопард" на германската армия по време на учение на НАТО в Литва през юни. Снимка: Bloomberg LP

Предвижда се също ръководителите да одобрят план за действие в областта на отбранителната индустрия, целящ да подкрепи производството на отбранително оборудване, тъй като Украйна изразходва артилерийски боеприпаси по-бързо, отколкото съюзниците могат да ги произведат.

Генерален секретар

Един от най-големите въпроси пред лидерите, които ще се съберат във Вилнюс, е кой ще ръководи групата им в бъдеще, особено пред заплахата конфликтът в Украйна да се проточи.

Столтенберг прие миналата седмица да остане на поста още една година, четвъртото удължаване на мандата му, въпреки че преди това заяви публично, че няма да се стреми към оставане на поста си.

Но нито един от водещите кандидати за негов заместник – датският премиер Мете Фредериксен или британският министър на отбраната Бен Уолъс, изглежда не успява да събере достатъчен консенсус, за да си осигури поста, а САЩ в крайна сметка се въздържаха от публична подкрепа за даден кандидат. Топ приоритетът на Байдън е да запази единството в Алианса, казва запознат с въпроса източник.

Завръщането на Столтенберг предизвика спекулации, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е бивш германски министър на отбраната, може да е на линия за поста след изтичането на мандата ѝ догодина.

Специални отношения

Посещението на Байдън във Великобритания, второ за последните три месеца, е смятано за поправителна визита, след като той отказа да присъства на коронацията на Чарлз III през май.

Макар че Байдън планира да посети „Даунинг стрийт“ 10, за да се срещне с премиера Риши Сунак преди да замине за двореца Уиндзор, очакванията са той да остане в страната по-малко от един ден. По време на кралската си аудиенция Байдън и новият британски монарх се очаква да обявят съвместни усилия към общата си страст – ангажиране на частни компании да помагат за финансирането на проекти, които може да ограничат климатичните промени.

Британците ще очакват Байдън да потвърди ангажимента си за поредица от по-малки споразумения в областта на търговията, отбраната и технологиите, които Сунак определи като „Атлантическата декларация“ при посещението си в Белия дом миналия месец.

Байдън ще очаква от Великобритания твърдо обещание за военна подкрепа за Украйна. Страната е на второ място след САЩ по предоставени оръжия и помощ на украинците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Къ връвът имотето на камбаните https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%8F_%E2%80%9E%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%E2%80%9C
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още