IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Столтенберг остава начело на НАТО

Мандатът му беше удължен с една година, след като членовете на алианса решиха, че в момента няма по-подходящ кандидат за генерален секретар

13:50 | 04.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

НАТО реши във вторник да удължи мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг с още една година, като предпочете да остане с опитен лидер, докато войната бушува на прага на алианса, вместо да се опитва да търси негов наследник, съобщава Ройтерс.

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е лидер на НАТО от 2014 г. и мандатът му вече е удължаван три пъти.

Алиансът, в който членуват 31 страни, е изправен пред двойното предизвикателство да подкрепя Украйна в отблъскването на Русия, като същевременно избягва пряк конфликт с руските сили.

64-годишният Столтенберг  е възприеман като стабилен лидер, който с търпението си често постига консенсус.

В Twitter Столтенберг призна, че е поласкан от решението мандатът му да бъде удължен до 1 октомври 2024 г.

„Трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка гарантира нашата свобода и сигурност в продължение на почти 75 години и в един по-опасен свят нашият Алианс е по-важен от всякога“, заяви той.

Следващите задачи на Столтенберг включват внимателно наблюдение на трансформацията на силите на НАТО, които да се пренасочат към защита от евентуални руски атаки, след като алиансът беше съсредоточил силите си в продължение на десетилетия върху мисии извън границите си, като например в Афганистан и на Балканите.

Той също ще има задачата да се справи с различните мнения за това доколко НАТО трябва да се ангажира в Азия, като САЩ настояват за по-голяма роля в противодействието на Китай, а други членове като Франция настояват да запази фокуса си върху северноатлантическата зона.

Дипломати и анализатори оценяват високо приноса на Столтенберг към поддържането на единството в НАТО по отношение на Украйна, постигайки баланс между онези, които искат максимална подкрепа за Киев, и другите, които призовават за повече предпазливост, тъй като се опасяват от разпалването на световен конфликт.

"Държавите членки на  НАТО взеха много логично решение, преценявайки, че най-добрият генерален секретар в момента е този, който вече имат. Опитът на лидера е от значение, особено в един от най-тежките моменти в историята на НАТО", коментира Джейми Ши, бивш високопоставен служител на НАТО, който сега работи в Chatham House.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още