IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш съветник в НАТО: Драмата в Русия тепърва започва

Страната не може да функционира без силна ръка, а тази на Путин вече не е такава, пише Крис Донъли за FT

10:54 | 28.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Болшой театър. Снимка: Bloomberg
Болшой театър. Снимка: Bloomberg

Когато излезе новината за бунта на Евгений Пригожин, първият въпрос беше това театър ли е, или е наистина? Оказа се и двете. Въпреки театралния елемент това не беше пиеса по сценарий на Владимир Путин. Това беше реална заплаха за руския президент и въпреки че някои може да вярват, че той е надделял, във вътрешен план (който е важният за него) имиджът му на всемогъщ цар бе сериозно накърнен, пише за Financial Times Крис Донъли, бивш съветник за Русия в НАТО.

В ретроспекция изглежда, че причината за смелото въстание на Пригожин е бил не само националистическият плам и справедливият му гняв, но и парите. В една демокрация парите могат да ви донесат власт. Но в руската феодална мафиотска система само властта може да ви донесе пари. Заповедта на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според която бойците на Вагнер трябва да подпишат договори с армията, всъщност беше огромно съкращаване на доходите на Пригожин.

Ходът на Пригожин да възвърне властта си беше риск, но оправдан: след като работи в тясно сътрудничество с военните в продължение на месеци, той беше наясно с широко разпространеното недоволство от ръководството на армията. Той също така разбираше крехкостта на позицията на Путин. Тези оценки се оказаха верни. Когато силите на Вагнер окупираха южния руски град Ростов, те не срещнаха значителна опозиция от армията; в похода си към Москва нито военните, нито службата за сигурност ФСБ, нито Росгвардия, „преторианската гвардия“ на Путин, предприеха ефективни мерки, за да ги спрат.

От друга страна, Пригожин имаше само около 4500 души със себе си - недостатъчно, за да превземе и задържи град, ако войските се бяха събрали да защитават Путин. Нито пък имаше очевидни демонстрации на обществена подкрепа за Пригожин, докато той не се оттегли, въпреки че това може да се дължеше на факта, че събитията просто се развиха твърде бързо. Инстинктивната реакция изглежда беше такава на наблюдаване и изчакване.

Когато кризата ескалира, се заговори, че Путин е избягал от Москва. Пригожин се изправи пред несигурна ситуация с недостатъчна сила. В крайна сметка и двамата мъже прецениха каква полза могат да извлекат. Най-голямото унижение за Путин трябва да е било разчитането на беларуския президент Александър Лукашенко да договори сделка. Изглежда, че Пригожин е бил купен с амнистия, мащабно финансово споразумение и меко кацане в Беларус.

Какво следва? На Путин ще му бъде трудно, може би невъзможно, да възстанови имиджа си в очите на руския народ. Колко бързо ще деградира държавата и ще успее ли някой да спре процеса? Двете десетилетия на путиново управление ерозираха институциите; системата не може да функционира без силна ръка, а тази на Путин вече не е такава. Ако, както се говори сега, той смени Шойгу с губернатора на Тула Алексей Дюмин и началника на генералния щаб Валерий Герасимов със Сергей Суровикин, властта му може още да отслабне.

Освен това опитът за преврат на Пригожин ще навреди сериозно на военните усилия на Русия. Генералният щаб започна да подобрява представянето на армията, но не успя да вдигне духа на руските войници. Тъй като висшето им командване се оказа некомпетентно, а политическото им ръководство е слабо, този дух със сигурност ще спадне още повече.

Основният проблем на Путин е, че той няма очевиден наследник. Пригожин сам се дисквалифицира. Ако Путин не може да възстанови властта си, което е много вероятно, той ще трябва да намери силен човек, който да гарантира безопасното му оттегляне. През 1999 г. Путин предостави такава гаранция на Борис Елцин. В Революцията на розите в Грузия през 2003 г. Михаил Саакашвили направи същото за Едуард Шеварднадзе. Кой ще го направи сега за Путин?

Междувременно армията е изправена пред нови проблеми в Украйна. Пригожин в Беларус може да не остане пасивен. Путин може да се вкопчи във властта на всяка цена, може би прибягвайки до по-крайни жестокости в Украйна. Сега Русия е изправена пред период на значителна несигурност. Въстанието на Пригожин може и да е приключило, но драмата тепърва започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 19 rate down comment 7
Импeраторът
преди 10 месеца
Абе къде е Амеба007, пак ли смени никът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 21
aldy
преди 10 месеца
Страната не може да функционира без силна ръка, а тази на Путин вече не е такава, пише Крис Донъли за FT === Кво излазя? Путин не е никакъв диктатор. Да му писне на човек от откровени глупотевини, шикалкавене, просто лъжи и манипулации. РФ била пред разпад. Да, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 17
aldy
преди 10 месеца
Драмата започвала. Ами Петата колона отива под ножа, а това е истинска драма за гейпарадниците. И тия, дето изхвърчапа първи навън, не ги чака нищо добро, ако се върнат. Цялата мързелива и крадлива бюрократична и олигархична *** подлежи на "редукция". За накои и в затвора. А без Петата колона "дермократите" нямат никакъв шанс. Сега си натресоха и вагнеровците в Беларус. Мноо кофти работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 23
sssaaa
преди 10 месеца
Те за 7 дена щяха си върнат Бахмут. Укрите имат над 20 Мобилизации, а Рашките 1. Укрите всеки ден избивали по 1000 рашки, ама видиш ли явно са вампири и не ***, щото все още нямат 2ра мобилизация в Русия. Да не забравяме и че на рашките всеки ден им свършват монициите, и губят територии. Дерзайте Евроатлантичета, можете още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 24
andy
преди 10 месеца
Yкpoнацистите отново са имали мokpи сънища снощи. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
2022 - расийската армия е втората най-могъща в света , 2023 - рассийската армия е втората най-могъща в Украйна , 2024 - рассийската армия е втората най-могъща в рассия ... ген.Сирски , онзи дето требваше да е погребан в бункер от мултиката "кинжал" , отново е наказал opkите около Бахмут , нов жест на добра воля и заемане на по-удобни позиции , групата на ген.Тарнавски също не спи , ами напредва уверено ... а форумните копейкопоклонници си бръщолевят обичйаните фантасмагорически небивалици ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 13
khao
преди 10 месеца
До: mr. Yoda измисли нещо по добро или спри да пиеш от сутринта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 28
mr. Yoda
преди 10 месеца
Организацията на обединените (ООН) нации обвини украинските силоваци в измъчване на десетки задържани в скрити секретни изолатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: melon най много тия грешни ръце да бъдат счупени....така че споко. по един или друг начин трябва да направим от тия пещерняци, нормални хора... не може само с компромиси и страхове че видиш ли може да е по лошо... по лошо, ама за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: melon ... нищо не трябва да се закрепва в този си вид ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още