IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпада ли се проектът Путин?

Руският лидер вече е изправен пред борба за оцеляване на два фронта - войната в Украйна и стабилността на режима му отвътре

14:15 | 26.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Matthew Stockman/Getty Images
Снимка: Matthew Stockman/Getty Images

Кадрите, които институционализираха Володимир Зеленски като лидер, бяха заснети на 25 февруари миналата година. Докато руските войски се приближаваха към Киев, украинският президент вървеше по улиците на града със свои близки колеги, уверявайки гражданите, че: „Всички ние сме тук, защитавайки нашата независимост и нашата страна.“

Сега сравнете това с поведението на Владимир Путин, когато частната военна групировка Вагнер за кратко предприе марш към Москва през уикенда. От уюта на Кремъл руският президент беснееше заради „предателство“ и „държавна измяна“. После изчезна. Носеха се слухове, че той е напуснал Москва. Негови представители по-късно настояха, че е работил в кабинета си.

Контрастът между Зеленски и Путин беше поразителен. От едната страна смелост, другарство и проява на национално единство. От другата - страх, изолация и разделение, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Бунтът на Пригожин засега приключи. Но би било несериозно да се вярва, че нещата в Русия могат да се върнат към нормалното си състояние. Реалността вече е друга. Въстанието се случи, защото проектът Путин се разпада. Този процес вероятно ще се ускори след събитията от този уикенд.

Сега е ясно, че Путин е изправен пред борба за оцеляване на два фронта - войната в Украйна и стабилността на неговия режим отвътре. Двата фронта са свързани. По-нататъшни неуспехи в Украйна неизбежно ще влошат положението му у дома - и обратното.

Събитията от изминалия уикенд не могат да бъдат замаскирани. Руснаците чуха Евгений Пригожин да обвинява Путин, че е започнал войната в Украйна въз основа на лъжа за агресивността на Украйна и НАТО. Те чуха Путин да се зарича, че Пригожин и неговите другари ще бъдат изправени пред „неизбежно наказание“ и ще „отговорят пред закона и пред нашия народ“.

След това видяха руския лидер да сваля всички обвинения срещу Пригожин в замяна на обещанието да спре похода си към Москва. Те видяха Путин да прибягва до посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко – същият, към когото Путин се отнасяше със зле прикрито презрение в миналото. Преди всичко руснаците видяха, че тяхната могъща армия и всяващите страх нейни служби за сигурност не са в състояние да спрат бунтовническата милиция по пътя ѝ към Москва, след като тя бе поела контрола над Ростов, град с повече от 1 милион души население.

Силите на Вагнер бяха най-ефективните бойци, които Русия разположи в Украйна. Но милицията, която има десетки хиляди бойци, сега ще бъде разформирована, а лидерът ѝ - изпратен в изгнание. На теория всички вагнеровци, които са участвали в бунта през уикенда, няма да имат право да служат в руските въоръжени сили. Но да се очаква една калена в битки, бунтовна милиция просто да се разтвори в руското общество звучи нереалистично. Включването на бившите ѝ членове в руската армия също звучи като опасна операция.

Руските сили в Украйна ще се чудят също колко дълго ще продължи вътрешната подкрепа за военните усилия. Бунтът на Пригожин заради причини, свързани с войната, ще има отзвук на бойното поле и със сигурност ще повлияе на военния дух. Както Джон Кери (по-късно държавен секретар на САЩ) се изрази, когато войната във Виетнам затихваше: „Как искаш от човек да бъде последният такъв, умрял поради грешка?“.

Що се отнася до украинците, те знаят, че видимият безпорядък в руските редици им предоставя възможност. Те могат да използват този момент, за да включат резервни войски в контранастъплението. Те също така ще имат нови аргументи, които да представят на своите приятели на запад на срещата на НАТО следващия месец.

Тези съюзници, които тихо намекваха, че Русия не може да бъде победена - и че Украйна трябва да преговаря с Путин - сега ще замълчат. Международните поддръжници на Путин пък ще се замислят и сега активно ще обсъждат сценарии за Русия след него.

Въпреки това би било грешка да вярваме, че нещо е неизбежно – включително падането на Путин. Неговият приятел Реджеп Тайип Ердоган премина през опит за преврат в Турция през 2016 г. и все още е на власт.

Но шансовете за оцеляването на Путин очевидно намаляват. Пригожин остава заплаха. Той е истински гангстер - бивш затворник, който се чувства добре на фронта. Контрастът с Путин, бивш бюрократ, който обича да позира с голи гърди, но се страхува от инфекция, става по-забележим.

Изглежда много малко вероятно Пригожин да избере тихо пенсиониране в беларуската провинция. Той вероятно ще остане гласовит и опасен критик на руското военно ръководство - и на самия Путин.

Путин може да се изкуши да изхвърли зад борда някои от военните лидери, взети на мушка от Пригожин. Генералите Сергей Шойгу (министър на отбраната) и Валерий Герасимов (началник на генералния щаб – бел. прев.) явно се провалиха, както в Украйна, така и на вътрешния фронт. Може да са удобни изкупителни жертви. Но освобождаването им може да направи руския лидер да изглежда още по-слаб, като същевременно оправдае Пригожин.

Ловът на вещици също така може да разбие руския елит. Една от причините Путин да оцелее толкова дълго е, че много от най-влиятелните хора в Русия знаят, че съдбата им е свързана с него - и със системата, която той създаде.

Придържането към Путин някога изглеждаше безопасният вариант за елита на страната. Но след като системата ерозира, тези изчисления се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: toto 2 ... ам че музикантите 9 месеца мъчат Бахмут и така и не го взеха целият , даже сега заемат по-удобни позиции под сурдинка , ти за Киев бръщолевиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахахаха, леко че ще се задавиш от пяна... дано вече си се усетил какъв рядък тъъъпак си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 11
toto 2
преди 10 месеца
Само "Вагнер" да не тръгне към Киев напряко ,не знам тогава какви ще ги мъдрите т.н. СПИЦИАЛИСТИНе знам откъде ги копирате тия "статии "...( Петър Нейков )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 10 месеца
Жълтият сайт на Блумбърг бъгна! Жилцето, крилцето, малеле, пипалцето! Фасетни очета, един бюлюк крачета! Припев: Буболе-чъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай! Буболечъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай, ай! Буболечъка-чъка-чъ-ка-чъка, ай! Олеле, буболечка! Скакалец и молец, торен бръмбар - вдовец, паяци, папатаци, пеперуди, други буби, комари, акари, дървеници, гъгрици ах, буболечка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 31
zelka007
преди 10 месеца
До: RoyBatty ... това е едно от нещата , които предполагам са обсъждани при закрити врати на The Shangri-La Dialogue тази година ... казус , който занимава всички около най-мирната държава в света ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 33
Schopenberg
преди 10 месеца
По-правилното заглаие би било:КРИМИНАЛНОТО ВОЕННОПРЕСТЪПНО БЕЗОБРАЗИЕ НА ПСИХОПАТА путин СЕ РАЗПАДАС него се разпада и отвратителната *** на Злото, Лъжата и Корупцията проzzия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 17
RoyBatty
преди 10 месеца
По-скоро е интересен въпроса "Ядреният арсенал от кой е най-добре да се контролира"?20+ години нямаше гафове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 42
zelka007
преди 10 месеца
гледката на пенявеща се и noвръщаща вече жлъчни сокове копейкопоклонническа креатура винаги доставя удоволствие ... официално вече и Ровнопол е деокупиран ... на Антоновският мост украинците са установили малък плацдарм на южният браг ... 100на човека , но пък са принудили могучая да заеме по изгодни позиции още по на юг ... из мрежата се въртят кадри на евакуацията им с БТР , бързички са и чевръсти , говори се че украинците не взимали пленници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 50
Tikva007
преди 10 месеца
Когато една статия още в първото изречение на първия абзац започне с долнопробна, доказана лъжа, не си струва четенето дори на следващото изречение, не ли на цялата статия! Кадрите на дрогирания Зеленски насаме с телефона си в някакъв бункер обиколиха цял свят. Некадърните монтажи със син екран на *Зеленски на Банкова пред офиса си* подразниха дори гимназистите, занимаващи се с видеообработка. Колкото до Путин, и той е бил там, където и Зеленски в действителност, където и Байдън, ако се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още