IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин поздрави ЧВК "Вагнер" за превземането на Бахмут

Украинският президент Володимир Зеленски направи двусмислен коментар дали градът е под контрола на Украйна

10:00 | 21.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин поздрави щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер" и всички военнослужещи на Русия за превземането на Бахмут, се казва с съобщение на Кремъл, цитирано от ТАСС. На 20 май ръководителят на военното формирувание Евгений Пригожин заяви, че градът е превзет.

Сега ЧВК "Вагнер" ще вземе "оперативна пауза" и на 25 май ще предаде защитата на Бахмут на руските кадрови части, заяви още той. Това развитие на ситуацията сигурно ще има и още последици за политическия живот в Русия на фона на кавгите между Пригожин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Дори и да е вярно, това има символно значение - ЧВК "Вагнер" е превзел последната многоетажна сграда в града, пишат анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) в своя анализ за 451-я ден от началото на войната в Украйна. От институцията допълват, че няма независими доказателства какво се случва в града, а от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха в своята ежедневна сводка, че битката продължава и не се оттеглят от Бахмут.

Данните показват, че в последните дни украинските военни връщат територии по фланговете около града и запазват контрола върху логистичните коридори. В Украйна съобщиха преди няколко дни, че след няколкото техни контраатаки Русия съществено увеличава присъствието си в региона.

От ISW допълват още, че превземането на града загуби своята тактическа стойност и сега няма да донесе предимство на руските сили. Битката за Бахмут се води повече от 10 месеца, през които украинските военни имаха възможност да изградят нови защитни съоръжения, които да спрат настъплението на руснаците в Донбас.

"Бахмут остава в сърцата ни"
Володимир Зеленски,
президент на Украйна

Към днешния ден Бахмут ще остане само в сърцата ни. Това е трагедия - от него вече нищо не е останало, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на двустранна среща с американския си колега Джо Байдън в рамките на Г-7. Коментарът на украинския президент относно съдбата на града е двусмислен - във видео, разпространено от пресслужбата на украинския президент, той заяви "Не мисля" в отговор на журналистически въпрос: "Украйна държи ли контрола върху Бахмут? Руснаците заявяват, че са превзели града".

Зеленски благодари на защитниците на Бахмут, които са свършили "страхотна работа".

САЩ отпускат допълнителна военна помощ за Украйна

По време на двустранната среща в Хирошима президентите на САЩ и Украйна коментираха нова военна помощ за Киев в обем на 375 млн. долара. Тя включва различни боеприпаси, включително и за системита за залпов огън HIMARS.

 

В Хирошима Украйна постигна пробив в позицията на САЩ по отношение на доставките на самолети F-16 - Джо Байдън съобщи, че страната му няма да пречи на трети страни да предостяват свои самолети на Киев. Това беше приветствано от британския премиер Риши Сунак. Великобритания няма свои F-16, но се е заела с организирането на т.нар. "самолетна коалиция" за Украйна.

Нидерландия и Дания вече заявиха готовност да предоставят своите остарели самолети на Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 8
sssaaa
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка, украинче връщай се в родината си, дезертьори и национален предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: sssaaa Лузърче жалко, май си пропуснало факта, че Ирак нападна Кувейт, опита се да му открадне петрола и земята и американците ги ошамариха? Случайно да забелязваш, че сега пPaccия е в ролята на Ирак и ще получи същото? Аман елементарни индивиди, дето сте назобани с опорки и глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 14
sssaaa
преди 11 месеца
До: evlogi, От 20 март 2003 18 декември 2011 г. Я брой пак колко време са били военните действия в Ирак. Ей с тези Евроатлантически ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 27
evlogi
преди 11 месеца
Ам,а че лузъри...От "една седмица до Берлин" до "десет месеца за Бахмут" в рамките на година и нещо...Можеше да се предвиди де..Няма как една проядена и изтърбушена от корупция, олигархия и непотизъм държава да е силна във военно отношение.Само в паралелната вселена на копейкарите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 27
evlogi
преди 11 месеца
До: sssaaa Хехе..Активната част от войната в Ирак през 2003 продължи 2 месеца-март и април 2003. Започна март 2003 и в началото на май статуята на Саддам в Багдад вече я бяха катурнали...Абе де сте тръгнали в А група без екип и топка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 17
sssaaa
преди 11 месеца
Няма да е по дълга от СВО на САЩ в Ирак или Афганистан. Важна е крайната цел и пътя до него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 31
zelka007
преди 11 месеца
До: sssaaa ... казваш с този темп на пукане с черешови топчета и по 10 месеца на всяко градче , тридневната война ще я приключите след около 300г ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 18
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007, ей много злоба си насабрал. Ако Укрите ги бе толкова грижа за сградите в града, защо се криха 10 месеца в тях? Това чака всеки украински град, така че дали ще са разрушени зависи от самите тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 35
zelka007
преди 11 месеца
друзя антиваксъре-газовици , ще има ли конфети пред паметника , преди да го бишнем ?! да отбележите победата ... конфетите ще са в класическата опаковка с цвят на колорадски бръмбър ?! са вътре , щото е криза , нема да слагате шоколад с ликьор , това е капиталистическо и упадъчно ... ще сложите натурален марципан с пълнеж от фъстъци или леблебия ... :))) ... бързайте , че знае ли се на ген.Сирски какво ще му хрумне утре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 37
zelka007
преди 11 месеца
след десетмесечни родилни мъки и пет влакови композиции със снаряди , затворници и редовни крадци на съдомиялни и санитарен фаянс , о чудо ... !! ... рашибозуците бутнаха последният панелен блок в покрайнините на Бахмут, за пълзящ кофраж нема сила , но панелките ги събират кат кула от карти ... :))) ... добре че свuнята пригожин го спазари за фланговете , иначе и това нямаше да се случи ... сега требе да го удържите поне 10 месеца , да не стане като с анексираните територии Херсон и Харков ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още