IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бахмут - битката за оцеляването на Пригожин и Шойгу

Двамата са в явен конфликт, но все още нито един от тях не може да представи победа, която да му спечели благоволението на Путин

11:00 | 18.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колаж: Investor.bg
Колаж: Investor.bg

Битката за превземането на Бахмут все повече се превръща в борба за оцеляване между собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, пише Института за изучаване на войната (ISW) в своя анализ за 448-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна.

Преди войната Пригожин беше известен с прозвището "готвача на Путин", подсказващо близките отношения на бизнесмена с руския президент. Той се дистанцираше от ЧВК "Вагнер" и дори води дело за клевета срещу главния редактор на забраненото в последствие радио "Ехото на Москва" Алексей  Венедиктов, който съобщи, че бизнесменът, който официално управляваше кетъринг империя, е собственикът на военното формирование. Тогава, през 2021 година, ЧВК "Вагнер" действаше активно в Африка и Сирия.

Сега обаче ситуацията е различна - през миналото лято Пригожин официално призна връзката си с ЧВК "Вагнер" и участва много активно в "специалната военна операция" на руския президент. Той дори лично вербуваше и наемаше затворници, които да изпрати в Украйна и които често се оказваха по-ефективни от кадровите военни. Сега се включва често с видеообръщения в близост до фронтовата линия и то със сериозни критики към руската армия и Министерството на отбраната за липсата на достатъчно доставки на артилерийски снаряди и "жестовете на добра воля".

Доскоро бизнесменът нямаше явни политически врагове, но днес все по-остър става конфликтът му с министъра на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващия на руската армия Валерий Герасимов. Според военните анализатори Пригожин е загубил връзката си с председателя на Думата Вячеслав Володин, който не иска да се конфронтира с Шойгу, а един от депутатите от Комунистическата партия - Виктор Собольов, се закани да внесе законопроект, според който15 години затвор грозят мобилизираните руснаци, които се присъединят към ЧВК "Вагнер".

Пригожин се е скарал с първия зам.-началник на Администрацията на руския президент Сергей Кириенко, който доскоро плетеше интриги срещу Шойгу сочат още от ISW. Единствената му връзка с Кремъл сега е Антон Вайньо, който ръководи Администрацията на руския президент.

Съдбата на Евгений Пригожин е в ръцете на Владимир Путин, пишат военните наблюдатели. Според тях в последните месеци Сергей Шойгу, засега безуспешно, се опитва да отстрани бившия "готвач" от "специалната операция" с мотив, че той не е изпълнил поставената му задача за превземането на Бахмут. Тази битка обаче е камък и в градината на Министерството на отбраната, което в последните дни не може да удържи позициите по фланговете, въпреки изпратените десантчици.

Министърът на отбраната има и един скрит коз, който може да използва - публикацията в The Washington Post за контакти на Пригожин с украинското военно разузнаване. Според изданието той е предлагал информация за позиции на руската армия срещу изтеглянето на украинците от Бахмут. Позицията на Киев е да не коментира публикациите по Пентагона Leaks, а самият Пригожин обясни, че по време на война подобни контакти са нормални, а с днешните технологии противникът едва ли има нужда от допълнителна информация за вражески позиции.

Тази битка може да приключи по два начина - отстраняването на Пригожин чрез изтеглянето на "Вагнер" от Африка и Украйна, а и дори и физически, или чрез пълното признание на частната военна компания, което пък ще има своите последици за Шойгу. За да се случи вторият вариант обаче "готвачът на Путин" трябва да покаже военни резултати - най-малкото превземането на Бахмут, което така и не може да се случи вече почти 10 месеца.

Спасява го фактът, че и Шойгу е в същото положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 11 месеца
Обичам да чета "компетентни" бози. Коментарите са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода https://forum.investor.bg/filedata/fetch?id=4065576&d=1684403427&type=full
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Импeраторът
преди 11 месеца
Клоунът може да се похвли с военни успехи, докато другите двамата само с неуспехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
andy
преди 11 месеца
44.7 милиона $$ :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 11 месеца
mano a mano! :D:D One must Go!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още