IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната дава шанс на руския министър на отбраната да се справи с политическите амбиции на Пригожин

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с бизнес елита си за първи път от началото на войната в Украйна

10:45 | 13.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP
Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP

Битката за Бахмут дава възможност на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и на началник щаба на руската армия в Украйна Валерий Герасимов да се справят с политическите амбиции на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, пише в анализ за 382-я ден от началото на войната Института за изучаване на войната (ISW). Експертите отбелязват, че и двамата използват максимално и елитните части, и осъдените доброволци в частната армия, както и че ограничават възможностите на Пригожин да набира доброволци в затворите.

Самият Пригожин публично се оплаква от ограничени доставки на боеприпаси и на няколко пъти предупреди, че ако неговата армия отстъпи от Бахмут, ще падне целият фронт на атаката в това направление.

ISW припомня, че през 2022 година на ЧВК "Вагнер" беше позволено да набира затворници за доброволци в Украйна и в резултат на фронтовата линия бяха изпратени 40 хил. души. От началото на 2023 година обаче Евгений Пригожин вече няма достъп до затворите.

В последните дни скоростта на руското нападение в Бахмут се забави, а от ЧВК "Вагнер" се оплакват и от липса на подкрепления. В същото време украинската армия успява да доставя муниции и да извършва ротация на военните си, макари градът да е почти обкръжен от руските военни. Според консервативни оценки на западни наблюдатели загубите в жива сила в региона са седем към едно в полза на украинците.

В ISW коментират още, че вероятно ръководителят на ЧВК "Вагнер" е очаквал украинските военни да се изтеглят от Бахмут под заплахата от пълно обкръжение. Украинкият президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на Военните сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни обаче заявиха, че оттеглянето от града ще отвори пътя към нови фронтове в Донецка област.

Пригожин, заедно с чеченския лидер Рамзан Кадиров, остро критикуваха руската редовна армия през есента на 2022 година, когато Украйна си върна контрола над Лиман. Това доведе до отстраняването на един от командващите руската операция Александър Лапин. Анализатори отбелязват, че нито един от двамата не беше поканен на речта на руския президент Владимир Путин пред руската Дума, която се състоя в края на февруари. Според тях още през октомври 2022 година той е осъзнал заплахата, която крият за него политическите амбиции на Пригожин и сега се доверява изцяло на Шойгу и Герасимов, които са доказали своята лоялност през годините.

В началото на януари Путин понижи тогавашния ръководител на операцията в Украйна - ген. Сергей Суровикин и върна на негово място Валерий Герасимов. Позициите си върна и ген. Лапин, отстранен по искане на Пригожин и Кадиров. В руското информационно пространство в последните седмици също се води интензивна атака срещу Евгений Пригожин, наричан доскоро "главният готвач на Путин".

Нещо повече - съобщенията за големите жертви сред военните от ЧВК "Вагнер" не предизвикват общественото възмущение както съобщенията за жертви за мобилизираните през есента на миналата година руснаци, допълва още ISW.

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), публикувани в профила им във Facebook, от началото на войната през миналия февруари убитите руски бойци вече приближават 160 хил. През изминалото денонощие руснаците продължават да нанасят ракетни и артилерийски удари по гражданска инфраструктура в украинските градове. Продължават и атаките в направленията  Лиманско, Бахмут, Авдеевка и Маринка , като повечето от тях са отблъснати, пишат още от ВСУ.

В Запорожка и Херсонска област украинците извършват опити за настъпление.

Путин за първи път ще се срещне с бизнес лидерите от началото на войната

На 16 март руският президент планира първа среща с бизнес лидерите в Русия от началото на войната, съобщава Bloomberg. Голяма част от руския бизнес е под санкциите на Запада. Според анализаторите в агенцията Путин ще поиска допълнителни средства, с които да покрива разходите за военните действия, след като приходите от продажбата на петрол и природен газ в първите два месеца на 2023 година намаляха с повече от 40%, по данни на Министерството на финансите на Русия. 

Москва продължава да обвинява Запада за блокирания износ на руско зърно, макар че няма наложени санкции. На 18 март изтича споразумението, по силата на което Украйна успя да изнесе 24 млн. тона зърно от три от пристанищата си на Черно море. Не е ясно дали Русия ще се съгласи да продължи да участва в договорката, която предвижда стриктен контрол над товарите на корабите - влизащи и излизащи от пристанищата, които използват и специални коридори под егидата на ООН, Турция, Русия и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Световните милиардери е годишно класиране по документирана нетна стойност на най-богатите милиардери в света, съставено и публикувано ежегодно през март от американското бизнес списание Forbes. Списъкът е публикуван за първи път през март 1987 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
https://***.forbes.com/sites/michaeldelcastillo/2022/02/04/inventor-of-3d-printed-guns-scoffs-as-biden-vows-crackdown/?sh=3cb6eb4064fb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още