IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Русия съобщават за стотици убити вражески войници в Бахмут

И двете страни признаха, че страдат и понасят значителни загуби в града, докато точният брой на жертвите трудно може да се изчисли

10:20 | 12.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия заявиха, че стотици вражески войници са били убити през последните 24 часа в битката за Бахмут, като Киев отблъсква неотслабващите атаки, а малка река, която разделя града, сега маркира новата фронтова линия, съобщава Ройтерс.

Сергей Череватий, украински военен говорител, заяви, че 221 промосковски войници са били убити и повече от 300 ранени в Бахмут. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че до 210 украински войници са били убити в по-широката част на фронтовата линия на Донецк.

Въпреки че Москва не посочва броя на жертвите в Бахмут, градът в източната част на Донецк, който сега е почти напълно изоставен, стана свидетел на една от най-кървавите и най-дългите битки в продължилата година война.

И двете страни признаха, че страдат и понасят значителни загуби в Бахмут, докато точният брой на жертвите трудно може да се изчисли.

Британското военно разузнаване заяви в събота, че руската наемническа група „Вагнер“ е поела контрола над по-голямата част от източната част на Бахмут - напредък, който основателят на групировката Евгений Пригожин обяви в сряда.

"В центъра на града река Бахмутка сега маркира фронтовата линия", посочва британското министерство на отбраната в ежедневния си разузнавателен бюлетин.

Украйна настоя, че се задържа в Бахмут и дава "достоен отпор" на руските сили, като командирът, отговарящ за защитата на града, посочва, че задържането му е ключово за украинския контраудар.

„Необходимо е да спечелим време, за да натрупаме резерви и да започнем контранастъпление, което не е далече“, изтъква генерал-полковник Александър Сирски.

Москва твърди, че превземането на Бахмут ще пробие дупка в украинската отбрана и ще представлява стъпка към превземането на целия индустриален регион Донбас, основна цел на Кремъл. Киев казва, че битката унищожава най-добрите военни части на Русия.

Пригожин заяви в събота, че неговите части сега се намират на 1,2 км от административния център на града. Центърът е на западния бряг на река Бахмутка.

Британското разузнаване споделя,, че тъй като реката минава през равнинен терен, "тази област се е превърнала в зона на убийства, което вероятно затруднява значително силите на „Вагнер“, които се опитват да продължат фронталното си нападение на запад".

Но ситуацията остава опасна и за украинските сили.

„Украинските сили и техните снабдителни линии на запад остават уязвими от продължаващите руски опити да заобиколят защитниците от север и юг“, добавят от британското разузнаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 1 година
А щяха Киев да превземат за три дни ,. Абе клошарска работа , както всичко руско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 година
Идолът на Украйна - Спепан Бандера е лежал в немски концентрационен лагер. Бил е слуга на SS и му дали пари за диверсии срещу СССР. Но както полото е национална игра на англичаните, бейзбола на янките, така и кражбите в Украйна са национален спорт. Бандера ( с прякор баба, сиреч женка/женска, що бил и леворезбен ) бил затворен от немците за кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
ЕТА (на баски: Euskadi Ta Askatasuna) или Баско отечество и свобода е баска организация, която заявява, че се бори за независимост на Баския. https://ria.ru/20230311/aktsiya-1857279987.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още