IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин предлагал на Киев информация за руски позиции, украинците не му повярвали

Изтекли документи показват контакти на собственика на ЧВК "Вагнер" с украинското военно министерство

10:40 | 15.05.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е предлагал информация на украинското военно разузнаване за позиции на руските военни, съобщава The Washington Post, позовавайки се на изтекли секретни документи. Според тях обаче нито Киев, нито САЩ са му повярвали.

Изданието посочва, че Пригожин е предложил на украинското военно разузнаване (ГУР) да се оттегли от Бахмут и в замяна ще им даде информация за позиции на руската армия, които могат да бъдат използвани за атака. От публикуваните документи не става ясно за кои руски позиции става дума.

Източници на WP сред украинските високопоставени чиновници потвърждават, че Пригожин е общувал с ГУР, което се оглавява от Кирило Буданов. Според тях в Киев не са приели предложението, защото нямат доверие на собственика на "Вагнер". Нещо повече - според проучванията на украинското разузнаване в Кремъл са били наясно с контактите на Пригожин с ГУР.

Същото коментират и представили на Вашингтон, допълва още изданието. Официално нито Киев, нито Вашингтон потвърждават тази прекалено чувствителна информация.

По-рано през май WP интервюира украинският президент Володимир Зеленски, който също е отказал да коментира този въпрос. "Това е работа на разузнаването", е заявил той на въпрос за контакти с Евгений Пригожин.

Според източници на изданието обаче собственикът на "Вагнер" е имал контакти с представител на ГУР по телефона и лична среща с неназован чиновник от разузнаването в африканска държава. Изтеклите документи показват, че Пригожин е коментирал намалели запаси от муниции и е препоръчал на Украйна да направи офанзива към Крим.

В Кремъл също отказват коментар на информацията.

Самият Пригожин написа иронично в своя канал в Telegram, че може да потвърди контактите си с ГУР. "Разбира се, че мога да потвърдя тази информация - ние нямаме какво да крием от чуждите разузнавателни служби. Буданов и аз все още сме в Африка", написа той в отговор на въпрос на WP.

От няколко месеца Пригожин е в конфликт с главнокомандващия операцията на Русия в Украйна Валерий Герасимов и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. На няколко пъти той заплаши, че ще изтегли своите части от Бахмут, тъй като не получават нужното въоръжение. Пригожин е смятан за един от най-приближените на руския президент Владимир Путин, дори е наричан и "готвачът на Путин" заради фирмата за кетъринг, която притежава и осигурява храната за официални събития в Кремъл. Според медийни публикации след превземането на Соледар с активното участие на "Вагнер" Путин е опитал да помири тримата.

Пригожин обаче не спира да коментира, че получава едва 10% от нужните му муниции, за да приключи операцията по превземане на Бахмут. Украинските военни не потвърждават "артилерийския глад" - ударите не са загубили своята интензивност, и военните анализатори коментират, че вероятно думите на Пригожин искат да прикрият невъзможността му да превземе града в определения от Кремъл срок - вероятно до 9 май.

WP посочва, че от изтеклите документи става ясно, че в Кремъл не могат да решат как да реагират на критиките на Пригожин, които не са свързани само с опитите за превземането на Бахмут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Единственото, което за сега постоянно познаваш, е паролата, с която се логваш тук, за да се трудиш, и то, защото телефонът ти я е запомнил. От много познаване, в нашия лагер вече месец и 1/2 си Мима Кухото. При вас, в света на мечтаната реалност, може и Нострадамус да си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
Alex Silver
преди 11 месеца
Бравос на Делянчето! Не отбира темите и гази наред враговете на мира и прогреса. Сега и Пригожин й се навря на мушката. Направо го уби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 за сега познавам как се развиват събитията... за разлика от ордата русоробски копейки към която принадлежиш и която таман нищо не познахте... цяла зима стоях на топло, сит. Киев е свободен, Украйна също... а скоро благодарение на тях и ние ще се осбоводим от руския ботуш!.... толкова сте прооости, че даже не си познавате господаря на който редовно му ближете ***! Венсерамос.... дебббил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Чакайте и нов профил, и няколко стари. Важното е да сте тук безпереривно и да пишете за всичко, което си представяте. И да му вярвате. Всичко останало е суета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 а по темата, няма кво да си измисляш и да се правиш на остроумен, като те знаем що за дебббил си... тая новина Украинците я отрекоха вече, няква ваша измислица е... явно прогожката ще лети от някъде и го готвите за това! ... така че си заври патоса там от където си излезнал, именно нечий гаааз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 безсилие и първи мисли че глууупака na masata си ти .... за сега с половин уста! :D:D:D Да чакаме ли нов профил скоро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
Tikva007
преди 11 месеца
*Пригожин предлагал на Киев информация за руски позиции, украинците не му повярвали* - Това вече не е актуална новина. Бомбата от днес е, че Путин е предлагал на Зеленски да му отстъпи трона си в Кремъл срещу ходатайство за по-лека присъда в Хага. Зеленски му е повярвал и днес от Париж отива в Хага да урежда сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 11 месеца
изневери , сълзи , клетви за вярност , драми ... а в тъмните подземия на московските църкви къкри котле с новоприготвена лечебна отвара - новичок ... клановете в кремля ще се сдъфффчат сериозно за кокала ... мдаааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 18
Импeраторът
преди 11 месеца
#Молдова се оттегля от Общността на независимите държави, обяви председателят на парламента Игор Гросу. "Да бъдем част от ОНД не защити Молдова от енергийно изнудване през зимата, заплахи и враждебни официални декларации срещу независимостта и суверенитета на Молдова".Koпейници, дайте ми хеад старт кога тухлата ще убие долара? И кога България ще стане част от тухлата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още