IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кремъл не вярвали, че НАТО, САЩ и Европа ще помогнат на Украйна

Русия не води война в Украйна - това би означавало пълно унищожение на градове и инфраструктура, смята говорителят на Кремъл

21:30 | 12.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Специалната военна операция започна като конфликт между Русия и Украйна - Русия беше принудена да защити хората в Донбас и своята сигурност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред босненската телевизия ATV. От неговите думи става ясно, че в началото в Кремъл не са вярвали, че НАТО, САЩ и европейските страни ще подкрепят Украйна в този конфликт.

Сега обаче НАТО вече е участник в конфликта на страната на Украйна заради доставките на оръжия, муниции и финансовата подкрепа, разказва още говорителят на руския президент.

Думите на Песков до голяма степен противоречат на изявлението на Владимир Путин, с което беше даден стартът на "специалната военна операция" в Украйна. "Сега с плановете за разширяване на НАТО на изток ситуацията за нашата държава с всяка година се влошава и става по-опасна. Нещо повече - в последните дни ръководството на НАТО открито говори за необходимостта от ускоряване, форсиране на придвижването на инфраструктурата на Алианса към границите на Русия", заяви руският държавен глава.

В първите часове на войната Путин определи плановете на Киев да стане част от НАТО като "неприемливи" и това беше една от основните причини за тази операция. 

"Проблемът е там, че в прилежащите ни територии, обръщам внимание - на исторически нашите територии, се създава враждебна "Анти-Русия", която е поставена изцяло под външен контрол, усилено се разполагат въоръжени сили на страни от НАТО и се снабдява със съвременни оръжия", каза още Путин на 24 февруари 2022 година, когато съобщи за атаката срещу Украйна.

В това обръщение той говори още и за гаранциите, които поиска Русия за своята безопасност в края на 2021 година. Тогава Москва изпрати 100 хил. войници на учение по границата си с Украйна и поиска НАТО да изтегли силите си до границите на Алианса през 1997 година

По време на своята реч по повод Деня на победата на Червения площад Владимир Путин пък вече говори за войната, която  се води срещу Русия и отпорът, който дава Москва на международния тероризъм. Той отчете и страданията на украинския народ, причинени от неговите управляващи и от държавния преврат, извършен още през 2014 година.

Русия не води война в Украйна

Пред ATV Дмитрий Песков съобщи, че Русия не води война в Украйна. "Войната е нещо друго - пълно унищожение на инфраструктурата, пълното унищожение на градовете. Ние не правим това", смята говорителят на Кремъл. Според него Русия използва високоточни ракети, за да унищожава военни заводи и складове с оръжия. "Ние се опитваме да съхраним инфраструктурата и човешкия живот", каза още той.

Най-горещите точки на фронтовата линия в последните месеци - градовете Бахмут, Маринка, Авдиевка, обаче са почти изцяло сравнени със земята. Масовите ракетни обстрели, които Москва предприе от октомври 2022 година, официално са насочени към обекти на гражданската инфраструктура - енергийната мрежа, които в Русия смятат за законна цел. Самият руски президент ги нарече "необходими и неизбежни" в разговор с германския канцлер Олаф Шолц в края на 2022 година.

Отделно голяма част от ракетите попадат и в жилищни сгради, причинявайки смъртта на десетки цивилни жители. Москва не коментира информацията за ударите по жилищните райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 11 месеца
До: dobaтова са поредните им глууупости... да каже нещо зада го забележиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
doba
преди 11 месеца
Вярвали. Вярвали? Войната да не е църква, само с вяра не става. Разузнаването на Масква се оказа... пълен т***шак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 34
zelka007
преди 11 месеца
и да отбележа за копейкопоклонниците , контраофанзивата все още не е започнала ... рашибозука само се прегрупира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 32
zelka007
преди 11 месеца
украинците отчитат , че зануленият детеубиец от кремля и кръжокът му се опитват да съхраняват гражданска структура и страдат за цивилните жертви ... поради тази причина взимат в плен само предварително предалите се ... един вид състрадателни са ... скоро ще пристигнат в Украйна и шведските strf 90 ... :))) ... и снаряди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още