IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските военни кореспонденти: Украйна започна контраофанзивата

Информацията не е потвърдена от украинските власти и институции

22:26 | 11.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските военни кореспонденти съобщават в социалните мрежи за начало на украински атаки по различни направления на фронтовата линия. Според публикациите украинските военни са направили пробиви край Соледар, подкрепени от танкове, направлението между Донецка и Луганска област (Горловка), както и в Запорожка област край Гуляйполе. Министерството на отбраната на Русия обаче коментира, че ситуацията е под контрол и няма пробиви по фронтовата линия.

Няколко часа по-късно самите кореспонденти започнаха да публикуват успокояващи коментари, че няма място за паника.

Преди това обаче беше написано, че атаката е фокусирана в Донецка област, има и активизиране на украинските военни в Бахмут, пише още Russia Today в своя канал в Telegram. Ръководителят на чеченския отряд "Ахмат" Апти Алаудинов призна пред ТАСС за "напрежение около Бахмут", но вътре в града руските части дават отпор на настъплението на украинците. Вижда се увеличаване на техниката и силите, има и малки победи на украинските военни, но "нищо неестестевено няма в това".

RT дава информация на базата на съобщения от своите журналисти на бойното поле още и за множество малки катери по р. Днепър, които вероятно се готвят за десант. Руската авиация е "вдигната" за защита на окупираните територии - самолетите се отправят в южно направление - Запорожка и Херсонска област, като в Сумска и Черниговска област е обявена въздушна тревога, допълва още RT.

В Запорожката област бойната линия остава спокойна, пише обаче председателят на движението "Заедно с Русия" Владимир Рогов. "Росенергоатом" също съобщава, че ситуацията около Запорожката АЕЦ е спокойна.

Преди ден пропагандистът Игор Гиркин, който беше осъден за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2017 година, написа, че очаква атаките на украинците да започнат от Запорожката област, а след това и в Херсонска област. 

Военният експрет Виталий Кисельов съобщава за ТАСС за артилерийски дуели по цялата боева линия на Луганска област. "Всички косвени фактори потвърждават началото на т.нар. контранастъпление", коментира и началникът на милицията в самопровъзгласилата се република ЛНР Андрей Марочко пред агенцията.

Министерството на отбраната на Русия отрече информацията за направени пробиви по фронтовата линия. Ситуацията в зоната на "специалната военна операция" е под контрол, заявяват оттам, цитирани от "РИА Новости". В справка за фронтовата линия към 22 часа от ведомството съобщават, че нямат данни за водени боеви в Запорожка област, Херсонска област и в Купянск. Има отблъснати атаки в Бахмут, Авдиевка и Маринка, както и в направлението Краснолиманск. Осуетени са три разузнавателни мисии и осем атаки в Донецка област.

На този етап няма никаква информация или потвърждение за настъпателни действия и от страна на украинските власти и институции. В своето вечерно обръщение обаче украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "има приятната задача" да благодари на всички военни за работата им от началото на седмицата. Той изброи множество военни части и ги поздрави "за много добрите резултати". "Чужд флаг никога няма да властва над нашата държава и нашият народ никога няма да бъде поробен", допълни украинският държавен глава.

Зеленски допълни, че скоро ще може да съобщи много важни новини за отбраната на Украйна от партньорите на страната.

По-рано днес (11 май) украинският президент Володимир Зеленски коментира в интервю за ВВС, че Киев трябва да изчака още малко преди да започне своята контраофанзива, тъй като все още не са пристигнали всички обещани оръжия. Без тях атаката също ще бъде успешна, но ще коства много животи, допълни още той.

Малко по-късно британският министър на отбраната Бен Уолис пък заяви, че Лондон е доставил далекобойни ракети на Украйна. Американски военни твърдят, че тези ракети ще променят хода на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
добри новини ... рашибозуците дали ще извадят втора работеща Т-34ка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 27
Импeраторът
преди 11 месеца
Няма страшно бедни копейниците, още малко. Още малко и сме в Киев. СВО е гениален ход на Путин. Ще победите нацистите в Украйна, само първо трябва да ги намерите. И след това ще се окаже, че животът ви е имал смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още