IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Шойгу изпраща собствени военни на фронта

Руският външен министър Сергей Лавров очаква руската армия да прекъсне маршрутите на доставки на западни оръжия за Украйна

06:45 | 29.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Двамата министри - Лавров (вляво) и Шойгу (вдясно). Снимка:   EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE
Двамата министри - Лавров (вляво) и Шойгу (вдясно). Снимка: EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

Според украински източници Москва премества в Донбас още една наемническа сила след групата „Вагнер". Според доклада бойци от частната военна компания „Патриот” са били забелязани близо до Вухледар в Донецка област. За наличието на тази група спомена Серхий Череватий, говорител на Източната група на украинските въоръжени сили, в телевизионно интервю, цитиран от онлайн портала „Украинска правда“. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

„В частност, в района на Степне на Вухледарския фронт забелязахме, че освен групата "Вагнер" се появи и военната компания „Патриот", която е свързана с настоящия руски министър на отбраната Шойгу", каза Череватий. „Очевидно е, че те впрягат всички бойни сили, за да постигнат поне някакъв успех". По повод на слуховете за конфликт между двете наемнически компании Череватий заяви, че групата "Вагнер" и компанията "Патриот" са конкуренти. Въпреки това, каза той, в момента двете са разположени на различни фронтове.

„Патриот“ е в Сирия от 2018 г.

Според американския мозъчен тръст Jamestown Foundation военната компания „Патриот“ е тясно свързана с руското министерство на отбраната и военното разузнаване ГРУ. Според доклада наемниците на компанията са действали в Сирия от пролетта на 2018 г. Твърди се, че в Централноафриканската република „Патриот“ се е опитала да охранява златни мини. В крайна сметка обаче договорът е възложен на „Вагнер“, съобщи полският мозъчен тръст Warsaw Institute. Според независимия руски телевизионен канал TV Rain се предполага, че „Патриот“ е замесен в убийството на трима руски журналисти в африканската страна.

Според САЩ групата „Вагнер" все повече се превръща в „съперничещ силов център" за руската армия. Влиянието на създателя и началник на „Вагнер" Евгений Пригожин се е „разширило", тъй като независимостта на силите от руското министерство на отбраната „само се е увеличила" от началото на войната, заяви във вторник директорът по комуникациите на Белия дом Джон Кърби.

През последните месеци Пригожин неведнъж е обвинявал военното ръководство на Русия, а по този начин косвено и министъра на отбраната Сергей Шойгу, за пораженията в Украйна. Лидерът на Кремъл Владимир Путин е зависим от услугите на групировката му във войната. Преди всичко групата „Вагнер" участва значително в настъплението в Донбас към Бахмут. В околността наемниците изграждат и отбранителна позиция, наречена „Линията Вагнер".

Лавров заплашва с унищожение маршрутите за доставки

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че очаква скоро да бъдат прекратени доставките на оръжия и боеприпаси за украинската армия от чужбина. „Наблюдаваме, че Украйна получава все повече и повече и по-добри западни оръжия", каза Лавров по време на интервю за руската телевизия.

Поради това военните експерти настояват за прекъсване на тези маршрути за доставки. Те мислят за „железопътни линии, мостове и тунели", каза Лавров. „Предполагам, че те ще вземат професионални решения за това как да затруднят тези доставки или, в идеалния случай, да ги спрат напълно“. 

Според него до известна степен руската армия вече работела в тази насока с атаки срещу украинската инфраструктура. Прекъсването на енергийната мрежа вече затруднявало доставката на нови оръжия - каза той. „И съм убеден, че има и други планове, които се прилагат в това отношение“. 

Лавров смята САЩ за главния виновник и същевременно за най-големия бенефициент на войната. Стратегическата цел на САЩ и съюзниците им в НАТО е „победа над Русия на бойното поле", за да бъде тя отслабена или дори унищожена, заяви Лавров в интервю за руската държавна агенция ТАСС във вторник. Освен това Вашингтон преследвал целта да разруши традиционните отношения на Русия с Европа.

Руските военни нахлуха в Украйна на 24 февруари. Официалната заповед от Москва е да се „денацифицира и демилитаризира" страната. Заради агресивната война, в която вече загинаха хиляди хора, САЩ, ЕС и други западни държави наложиха строги санкции срещу Русия. Украйна също така получава оръжия и оборудване от Запада.

Германия също подкрепя своите съюзници в Киев в отбранителната им борба срещу Русия. В началото на годината войната принуди германското правителство да се откаже от намерението си да не доставя оръжия в зоните на военни действия. Повече от една четвърт от одобрения износ на оръжия през тази година е бил насочен към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: evlogi няма от какво да се притесняаш, както виждаш службите са им пробито от корупция и Запада знае всичко което се случва там.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Още не е късно. Изтегляне на РФ от Украйна. Трилиони американски гущери като репарации и 100 години време и може да си върнат доверието от преди войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
Тия определено вървят към разпада...Започват да приличат на феодална държава с купища отделни бандитски барони, всеки с негова си армия и сфера на влияние..Принципно, хич не ми дреме,че този цирей ще се пукне и разпадне, притеснява ме,че е нафрашкан с ядрени оръжия и с мал,лоумници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още