IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатическият маратон на Зеленски, който приближава Украйна към F-16

Украинският президент превзе срещата на Г-7 и очакванията са, че дискусиите са вече кога и колко самолета да получи Киев

08:34 | 21.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Г-7
Снимка: Г-7

Срещата на върха на Г-7 през 2023 година беше буквално обсебена от украинския президент Володимир Зеленски - от първоначалните т колебанията дали ще присъства лично или ще се обърне към лидерите онлайн, а след като пристигна в Хирошима в събота (20 май) всички погледи бяха отправени към него и двустранните срещи, които проведе.

Една от тях - с индийския премиер Нарендра Моди. Посланието е важно, защото Индия е сред държавите, запазващи неутралност относно войната в Украйна и макар и косвено - подкрепяща Москва със задълбочаване на търговските си връзки и купуваните големи количества енергоресурси. Украинският президент участва и в заседанието на т.нар. Глобален Юг, чиито лидери бяха поканени в Хирошима, пред които сподели точките от формулата за мир, изготвена от Киев.

Безспорно снимката на Зеленски сред лидерите на Г-7 - организацията, която преди 2014 година беше позната като Г-8 и включваше и Русия, е повече от символична и потвърждаваща подкрепата "колкото е нужно" на Запада за Украйна. "Всеки, който иска да проведе агресия срещу демократична държава, вижда какъв ще бъде отговорът. И колкото повече работим заедно, толкова по-малко вероятно e някой друг в света да следва безумия път на Русия", коментира украинският държавен глава във Facebook след протоколната снимка.

В изказването си пред лидерите на Г-7 Зеленски говори за нуждата от "глобално лидерство на демокрацията" и принципа на "превантивната сигурност". За Украйна защитата означава доставените вече системи за противовъздушна отбрана - Patriot, Iris-T, NASAMS и т.н, , да бъдат подсилени с модерни западни бойни самолети, допълни още украинският държавен глава.

Всички очаквания са, че след това заседание Украйна ще получи F-16 - искане, което Киев отправя от месеци. В Москва вече предупреждават, че това ще ескалира конфликта. "Това ще бъде отчетено във всички наши планове и имаме всички необходими средств, за да постигнем поставените цели", заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Но в Хирошима вече има пробив в позицията на САЩ относно доставките на западни бойни самолети за Украйна - президентът Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще подготви украински пилоти за F-16 и ще позволи доставки от трети страни, макар че позицията му, че Киев не се нуждае от този тип самолети в този момент да не се променя. След Хирошима изглежда въпросът вече е в детайлите - кой, кога и колко самолета ще бъдат доставени и с какво въоръжение ще бъдат снабдени. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан потвърди по време на брифинг на 20 май в Хирошима, че САЩ ще дискутират със съюзниците именно тези въпроси в следващите няколко месеца. 

"Самолетна коалиция" в Европа вече е създадена, след като няколко държави вече заявиха готовност или обсъждат възможността да предоставят остарелите си F-16 на Украйна. Сред първите бяха Нидерландия и Дания. В брифинг в Хирошима британският премиер Риши Сунак коментира, че приветства промяната в позицията на САЩ.

Какво ще се случи след месеците, необходими за обучението им, ще е решение на САЩ, коментира пред журналисти в Япония германския канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. Участието на Германия в "самолетната коалиция" обаче не се обсъжда - Берлин няма самолети F-16, допълни още германският канцлер. Вчера той се срещна с украинският президент и двамата са дискутирали военната помощ за Украйна и точките от мирната формула на Киев, както и развитието на казусите, дискутирани преди седмица в Берлин, сочи съобщение от Офиса на президента на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон определи присъствието на Зеленски в Хирошима като "промяна на правилата на играта" и "начин да бъде изграден мирът", пише ВВС. Американският президент Джо Байдън пък обяви нов пакет с военна помощ за Украйна.

Дипломатическият маратон на Зеленски започна още през миналата събота (13 май), когато той пристигна на неочаквано посещение в Италия. Продължи в Германия, Франция и Великобритания, а в петък - и на срещата на Арабската лига, където се обърна пред участниците с призив за подкрепа и имаше множество двустранни срещи с арабски лидери.

При всяка от тези визити посланията бяха добре познати - нужда от подкрепа за Украйна, включително и за мирната формула на Украйна, както и за възстановяването на страната от разрушенита на войната.

Фокусът на Г-7 през тази година - Украйна

Фокусът на срещите на лидерите на седемте най-развити държави през тази година определено беше Украйна. В своята декларация, публикувана на 20 май, лидерите на Г-7 обърнаха специално внимание на страната.

"Бруталната война на Русия представлява заплаха за целия свят, нарушвайки фундаментални принципи, правила и норми на международната общност", записаха те, допълвайки ангажимента да подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", за да бъде установен траен, справедлив и цялостен мир.

Организацията анонсира нови санкции срещу Русия, които да намалят приходите в руския бюджет, и още военна и финансова подкрепа за Украйна.

По време на срещата си през 2022 година лидерите на организацията също осъдиха войната в Украйна и Зеленски участва в срещата, макар и виртуално, но отзвукът от заседанието беше далеч по-различно.

Страните от Г-7 призоваха Китай да спазва правилата на международната общност. "Растящ Китай, който играе по международните правила, ще бъде от интерес за всички", записаха те и допълниха, че искат "конструктивни и стабилни отношения" с Пекин. В същото време организацията  вече планира стъпките за намаляване на зависимостта си от Китай по отношение на веригите за доставка.

В своята декларация Г-7 записаха още остра критика срещу метода на "икономическата принуда", но без да посочват конкретни имена на държави. Външното министерство на Китай обаче реагира остро, посочвайки, че това е "манипулация на отношенията на Китай" и отбелязаха изявлението като опит за "очерняне и нападка към Китай".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още